Sibel Özdemir: Dirimsel Adaletsizliğini, Enflasyondaki Artışı Engellemedikçe Akseptans Ettiğimiz Yasa Teklifleri Tek Deme İfade Etmeyecek

CHP İstanbul Mebus Sibel Özdemir, işyar ve mütekait maaşlarına yüzde 30 bindirim yapılmasını öngören ve TBMM’birlikte evvel akseptans edilerek yasalaşan teklife ait, “Totaliter kazançlı politikaları ortaya koymadıkça, emeklilik sistemimizi kırıcı anlamda reforme etmedikçe; dirimsel adaletsizliğini, enflasyondaki artışı engellemedikçe akseptans ettiğimiz kanun teklifleri hiçbir mazmun rapor etmeyecektir” dedi.

Memur ve tekaüt maaşlarına yüzdelik 30 bindirim yapılmasını ve bildirme düşük emekli aylığının 5 bin 500 liraya çıkarılmasını öngören yasa teklifi dün TBMM Umumi Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

Görüşmeler sırasında Umumi Kurul’üstelik alay düzlük CHP İstanbul Saylav Sibel Özdemir, şunları söyledi:

“ÇALIŞANLARIN VE EMEKLİLERİN SORUNLARINI DETAYLI ŞEKİLDE TARTIŞMAMIZ GEREKİRKEN CUMHURBAŞKANI’NIN BİR LÜTFUNU BURADA YERİNE GETİRME ÇABASI İÇERİSİNDEYİZ”

“Meclisin yetkisinde olması gerekirken, şişkinlik oranına bakarak maaş artışı yapmamız gerekirken, maalesef aynı siyasi partinin da genel başkanı olan Cumhurbaşkanı’nın ayrımsız nevi keyfi, kişisel tercihleriyle tıpkısı lütfu üzere partisinin takım toplantısında bilcümle kamuoyuyla paylaştığı, müjdelediği bire bir aranjman, daha sonra Meclis’e geldi.

Yani Esas, burada zatî tercihleri değil, öncelikleri ortaya koymamız gerektiğini belirtmiş. Kimin önceliği, kimin tercihi? Içtimai cesamet olmanın gereğinin da bildirme dezavantajlı grupları eşitleyici ve koruyucu davranması gerektiğini Esas zaten emrediyor ama burada hep gelecek sürdüğümüz güçler ayrılığı ilkesini bu sistemle sağlayamadığımızı, bu kanun teklifindeki proses birlikte bize gene gösterdi. Yürütmenin teşri üzerindeki tahakkümünü tıpkı yol elan ortaya koymuş oldu. Çalışanların ve emeklilerin sorunlarını tafsilatlı şekilde tartışmamız ve çözüm üretmemiz gerekirken icap yarkurul aşamasında gerekse gecenin bu saatinde zinde bire bir ortamda bu konuları tartışamıyoruz, Cumhurbaşkanı’nın tıpkı lütfunu burada adına getirme çabası içerisindeyiz.

“EMEKLİNİN, MEMURUN HAKLARININ TÜİK ARACILIĞIYLA GASP EDİLDİĞİNE ŞAHİTLİK EDİYORUZ”

Yasa teklifinin yer mefret kısmı, tabiatıyla zaman tartıştığımız kamu çalışanlarına ve emeklilere maaş artışı. Artışa müracaat yerine sunulan vukuf bile TÜİK verileri. Ancak TÜİK’in asıl enflasyonu sansürlediğini, gerçekleri ortaya çıkarmadığını hepimiz biliyoruz.

TÜİK’in ortaya koyduğu enflasyonun gerçeği yansıtmadığına ve bildirme önemlisi minimal ücretlinin, yer haddinden fazla bile zaman maaş artışı sağlayacağımız emeklinin, memurun haklarının TÜİK vasıtasıyla gasp edildiğine şehadet ediyoruz. Halka aktarılması müstelzim kaynaklar, farklı siyasal tercihlerle Kırat Korumalı Mevduata dökme kaynakları, bugün grubumuz hesabına mütekellim Sayın Kuşoğlu bilcümle detaylarıyla ortaya koydu. Bu kaynakları kıytırık dokunaklı anlamda Divan adına nezaret etmek ve nereye gittiğini sorgulamak zorundayız.

“PARA ŞIŞKINLIĞI ORANI ARTTIKÇA GELİR EŞİTSİZLİĞİ ARTIYOR, GELİR DAĞILIMI ZIT YÖNDE ETKİLENİYOR”

Genişlik heybetli sorunumuz, küçük kusurlu iktisat politikaları ısrarı sonucunda karşı karşıya kaldığımız faziletkâr para şişkinliği. ve bire bir zamanda güç benzeri bütçe açığı sorunu, aut celi, akan vazıh; hep bu sorunların yanı sıra bildirme haddinden fazla bittabi kim bunlardan uymazlık gören kesim çakılı gelirliler ve tam ücret konusundadır. Düşük ciddi sevap düz kesimlerin, bu kazançlı sorunlardan yeryüzü acı etkilenen kesimler ve dirimlik eşitsizliği hararetli kesimler olduğunu görüyoruz. Para Şişkinliği oranı arttıkça gelir eşitsizliği artıyor, gelir dağılımı suratsiz yönde etkileniyor.

“BİZ, SİZİN İKTİDARINIZDA, 20 YILI AŞKIN BİR SÜREDE BIRAKIN ERDEMLI GELİR GRUBUNA ÇIKMAYI, ÖLÇÜLÜ-AST GELİR GRUBUNA SUKUT RİSKİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Belki bugün genişlik az tartıştığımız, düşen milli gelirimiz.

Kişi başına sakıt milli gelirdeki artışla 2005 yılında biz, peş-orta gelir grubu kategorisinde aynı devlet durumuna geçtik. Ancak bu iktidar döneminde, efdal dirimsel grubu ülkeler arasına geçemedik. 1997-98’bile elhak dal-ölçülü dirimlik düzeyindeydik. Zaman averaj olarak bir mutluluk, 14 yıl sonrasında aynı ense sağlık grubuna çıkabilmekte; ama biz, sizin iktidarınızda, 20 yılı aşkın bire bir sürede bırakın faziletkâr sağlık grubuna çıkmayı, itidalli-alt dirimsel grubuna tedenni riskiyle cebin karşıyayız. Bırakın mutedil dirimsel tuzağını, tığ düşük gelir tuzağına saplanmış durumdayız. Bakın, bugünkü milli dirimsel seviyemiz, 2018’deki bu sistemle beraber, bu sisteme geçişle bu arada 12 bin 582 dolardan bugün 9 bin 485 dolara düştü. Evet sizin koyduğunuz uğur neydi? 25 bin dolardı. Yani bu yapmış olduğunuz mahiye artış oranlarının tek mana anlatım etmediği, bu dirimsel adaletsizliğiyle, bağan gelir seviyesiyle ortaya çıkmaktadır.

“GELİR ADALETSİZLİĞİNİ, ENFLASYONDAKİ ARTIŞI ENGELLEMEDİKÇE BUGÜN KABUL ETTİĞİMİZ YASA TEKLİFLERİ HİÇBİR FEHVA İFADE ETMEYECEKTİR”

Kanunun gerekçesi, ‘Bu yüzdelik 30’dan zenginlik artışı sağlayacağız’ diyor.