Güney Kore, Japonya’nın “cebren çalıştırdığı işçiler” amacıyla fon oluşturmayı planlıyor

Cenup Koreli yetkililer, Japonya’nın Kore Yarımadası’ndaki koloni yönetimi döneminde cebren ve ücretsiz çalıştırdığı işçilere ödence verilmesi için fon oluşturmayı planladıklarını bildirdi.

Güney Kore Cumhuriyeti Ulusal Meclisinde Dışişleri Bakanlığı ve Güney Kore-Japon Parlamenterler Birliği Başkanı’nın familya sahipliği yaptığı halka açık duruşma gerçekleştirildi.

Dışişleri Bakanlığının Asya ve Pasifik İşleri Direktörü Seo Min jung, konuya ilişik açıklamasında, cebren çalıştırılan birçok kurbanın öldüğünü ve hayatta kalanların çoğunun 90’lı yaşlarında olduğunu belirterek, hükümetinin önceliğinin ödemeleri oldukça tez yarmak olduğunu kaydetti.

İki devlet arasında yıllardır devam fail anlaşmazlığın esas nedenlerinden biri olan cebren çalıştırma sorunu için Japon şirketlerinin kusur dilemesini sağlamanın “imkansız” olacağını söyleyen Seo, “Japonya’nın bir zamanlar dile getirdiği defo ve pişmanlıklarını açık açık sürdürmesi ve bunun arkasında durması yüce olacaktır.” ifadesini kullandı.

Japon şirketlerinin ülkesindeki ekonomik faaliyetlerini azalttığına ve varlıklarının çoğunu vurdumduymaz çektiğine meni fail Seo, “Bu nedenle bir arıtma sürecinin davacılara tazminat icat etmek amacıyla tam olup olmayacağı da kemiksiz değil.” değerlendirmesinde bulundu.

Seo, hükümet yetkililerinin, ödeme planlarını göstermek ve onaylarını ahzetmek üzere kurbanlar ve aileleriyle karşı karşıya görüşmeyi planladığını belirtti.

Japonya’nın Kore Yarımadası’nı kolonileştirdiği 1910-1945’te “cebren çalıştırılan işçiler” ile askeri birimlerde “sömürme edilen kadınlar”, iki komşu ülkenin “kırılan sorunları” adına biliniyor.

Zorla çalıştırılan Koreli işçiler

Japonya’nın 1910-1945’te Kore Yarımadası’ndaki sömürge yönetimi döneminde zorla ve ücretsiz çalıştırdığı işçilerin ve yakınlarının Güney Kore’da açtığı davalarda haddinden fazla sayıda Japon şirketi ödence ödemeye mahkum edilmişti.

Karar, görülmekte olan eş davalara müşabih dokuma etmiş, başka Japon şirketleri da arka arkaya tazminata mahkum olmuştu.

Japonya, Güney Kore ile 1965’te diplomatik ilişkilerin normalleşmesi amacıyla planlı görüşmelerin peşi sıra imzalanan anlaşmayla Cenup Kore’ye aktarılan hibe, ödül ve kredilerin “savaş tazminatı” niteliğinde olduğunu, bu anlaşmayla tazminat konusunun kapandığını ati sürüyor.

Cenup Kore ise insanları sömürge yönetiminde cebren çalıştırmanın adamlık suçu olduğunu, haksızlığa uğrayanların etki önünde haklarını aramasının iki devlet beyninde imzalanan anlaşmalarla sınırlanamayacağını savunuyor.