Fitch: Fed’in saldırgan sıkılaşma döngüsü ABD’de tüketici harcamalarını 2023’te elan bile azaltacak

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, KUL Suret Bankasının (Fed) agresif sıkılaşma döngüsünün ülkede bitiren harcamalarını 2023’te henüz da azaltacağını öngördü.

Fitch’ten yapılan açıklamada, MEMLUK’de mütemmim harcamalarının, parasal sıkılaştırmanın temenni üzerindeki tehirli etkisini ve faziletli enflasyonun reel gelir üzerindeki süregelen etkisini yansıtacak şekilde yavaşlayarak 2022’deki yüzdelik 2,8 seviyesinden 2023’te yüzde 0,2’ye gerilemesinin beklendiği bildirildi.

Açıklamada, Fed’in saldırgan sıkılaşma döngüsünün MEMLUK’de tüketici harcamalarını 2023’te henüz üstelik azaltacağı kaydedildi.

Reel mütemmim harcamalarının ve çekirdek dirimlik artışının bitiren güvenindeki ılımlı iyileşmelerle gelişigüzel nispetle algın kaldığı tamlanan açıklamada, dayanabilen tüketim mallarına yönelik harcamaların düşmesi ve hizmet harcamalarının ivme kaybetmesiyle doğru bitiren harcamalarının akıbet üç ayın ikisinde aksi seyrettiği anımsatıldı.

Açıklamada görüşlerine saha sunulan Fitch’in KUL Lehçe Ekonomi Başkanı Olu Sonola, serencam dönemdeki düşüşlere rağmen enflasyonun münasebetsiz bire bir şekilde faziletkâr kalmaya devam ettiğini ve Fed’in enflasyonun mihman kuzuluk gelmesinden daha aşkın keder duymasına sebep olduğunu belirtti.

Sonola, Fed’in faiz oranlarını marta büyüklüğünde yüzde 5’e yükseltmesi ve 2023’ün geri kalanında bu seviyede tutmasının beklendiğine bel ederek, enerji ve gıda fiyatları muvazene kazandıkça enflasyonun 2023’e büyüklüğünde düşmesinin beklendiğini ancak atom çekirdeği enflasyonun Fed’in nema indirimlerine başlaması üzere çok faziletkâr kalmaya bitmeme etmesinin hesap edildiğini aktardı.

Öte yandan Fitch’ten yapılan tıpkısı eksantrik açıklamada, Kovid-19 salgınının neden olduğu şokun ardından MEMLUK’nin amme borcunun karışık yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının 2022’de düşmesine apotr olan müspet rüzgarların azaldığı belirtildi.

Açıklamada, kalan getiri maliyetleri ve hayat maliyeti önlemlerinin harcamaları artırırken, yavaşlayan hesaplı nema ve sakıt enflasyonun sonuç dönemdeki kıpırdak gelir artışlarını azaltacağı aktarıldı.

Gelecek 2 sene zarfında bütçe açıklarının büyümesi ve borcun GSYH’ya oranının yükselmesinin beklendiği tamlanan açıklamada, afiyet ve sosyal güvenlik ile ait harcama zorluklarının ati 10 yılda istikrarlı benzeri şekilde artacağı kaydedildi.