SPK’den Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla bakir öge kararları Açıklaması

Anamal Piyasası Kurulu (SPK), yer sarsıntısı bölgesinde kâin müşterilerin sağlıklı işlemler, Vadeli İşlem ve Ek Süre Borsası (VİOP) ve kaldıraçlı işlemlerine esneklik getirirken, zaman açığa satma yasağının devam edeceğini, satışa laf edilecek hisseler üzere depo şartı uygulamasının ise sonlandırıldığını duyurdu.

SPK, Kahramanmaraş merkezli toplamda 10 ili etkileyen depremlerin yaşandığı yerlerde ikametgahı, işyeri adresi veya şubede hesabı mevcut müşterilere ilgilendiren sesli duyuru ve öge kararlarını yayımladı.

Buna bakarak, aracı kurumların kendi risk politikalarına akıllıca düştüğü ölçüde ve müşteri talepleri de olabildiğince gözetilerek, muteber işler, VİOP ve kaldıraçlı işlemlerle ilişik mevzuatta saha kayran ahkâm streç bire bir şekilde uygulanabilecek.

Esneklik getirilmesine karar veriler icraat şöyle:

“6 Küçük Ay ve öncesi emniyetli olmayan tıpkısı çekicilik emri dolayısıyla müşterinin ödemekle görevli olduğu tutarın tamamının veya benzeri kısmının değiş tokuş günü bakımından tevdi edilmemesi veya söz konusu tutarın trampa tarihi bakımından müşterinin ara bulucu kurum nezdindeki hesabında bulunmaması”, “muteber anamal piyasası aracı işlemlerinin devamı süresince özkaynak oranının minimal yüzdelik 35 olması”, “sağlıklı namına alınan ve özkaynak kendisine verilen anamal piyasası araçlarını satarak krediyi mantinota yetkisi ve özkaynak ikmal bildirimi gönderilmiş müşterinin hiçbir alım emrinin, tebligat gününden özkaynak tamamlanıncaya büyüklüğünde geçecek süre boyunca yerine getirilmemesi”, “6 Gücük Ay ve öncesi açılmış VİOP pozisyonlarından kaynaklanan teminat tamamlama çağrılarının kredilendirilememesi”, “6 Gücük Ay ve öncesi küşade Kaldıraçlı Alışveriş İşlemlerine ilişik pozisyonlara müteveccih sürdürme teminatı ve kendiliğinden keyfiyet mantinota oranları.”

Emniyetli işlemlerle ilişkin maddeler 10 Mart’a, VİOP ve kaldıraçlı işlemleriyle ilgilendiren maddeler ise 24 Şubat’a büyüklüğünde elastiki benzeri şekilde uygulanabilecek.

Açığa eş yasağı bitmeme edecek

SPK duyurusunda ayrıca, geçmiş bakımından Borsa İstanbul KAZANÇ pay piyasalarında geçici kendisine devreye alınan uygulamalara ilgili de değişikliklere düz verildi.

Buna göre, açığa mir işlemlerinin yasaklanmasına bitmeme edilecekken, yatırımcılar marifetiyle satışa konu edilecek hisseler amacıyla antrepo şartı uygulaması yürürlükten kaldırıldı.

Kararlar doğrultusunda devir süresince açığa satma tuşuna basılmadan yapılan ve tıpkı dönem içre mülga pozisyonlar dahi açığa as muamele yasağı kapsamında olacak. Kurul kararına uyumun arama ve takibinde bastırık envestisman kuruluşlarında olacak.

Öte yandan dün getirilen “mülkiyetinde temas nasip bulunan yatırımcıların, bahis konusu kıymetlerin satışını hemen ilgili kıymetlerin bulunduğu yatırım kuruluşları üzerinden yapabileceğine” dair uygulama bile bugünden itibaren sonlandı.