Fitch: Fed’in agresif sıkılaşma döngüsü ABD’de tüketici harcamalarını 2023’te elan da azaltacak

Arsıulusal emniyet derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ÇAKER Format Bankasının (Fed) agresif sıkılaşma döngüsünün ülkede bitiren harcamalarını 2023’te daha da azaltacağını öngördü.

Fitch’ten yapılan açıklamada, ABD’de tüketici harcamalarının, akçasal sıkılaştırmanın istek üzerindeki rötarlı etkisini ve faziletkâr enflasyonun doğru gelirler üzerindeki süregelen etkisini yansıtacak şekilde yavaşlayarak 2022’deki yüzde 2,8 seviyesinden 2023’te yüzdelik 0,2’ye gerilemesinin beklendiği bildirildi.

Açıklamada, Fed’in saldırgan sıkılaşma döngüsünün MEMLUK’de bitiren harcamalarını 2023’te daha bile azaltacağı kaydedildi.

Reel bitiren harcamalarının ve atom çekirdeği dirimlik artışının mütemmim güvenindeki ılımlı iyileşmelerle birlikte oldukça hastalıklı kaldığı belirtilen açıklamada, dayanabilen istihlak mallarına yönelik harcamaların düşmesi ve hizmet harcamalarının ivme kaybetmesiyle çın tüketici harcamalarının sonuç üç ayın ikisinde olumsuz seyrettiği anımsatıldı.

Açıklamada görüşlerine düz verilen Fitch’in ESIR Lehçe Ekonomi Başkanı Olu Sonola, son dönemdeki düşüşlere rağmen enflasyonun kontra ayrımsız şekilde erdemli kalmaya devam ettiğini ve Fed’in enflasyonun kalıcı arkaç gelmesinden elan fazla bulut duymasına bozukluk olduğunu belirtti.

Sonola, Fed’in repo oranlarını marta kadar yüzdelik 5’e yükseltmesi ve 2023’ün düşüncesiz kalanında bu seviyede tutmasının beklendiğine bel ederek, erke ve gıda fiyatları balans kazandıkça enflasyonun 2023’e kadar düşmesinin beklendiğini ancak atom çekirdeği enflasyonun Fed’in faiz indirimlerine başlaması üzere çok efdal kalmaya bitmeme etmesinin hesap pusulası edildiğini aktardı.

Öte yandan Fitch’ten yapılan aynı ayrıksı açıklamada, Kovid-19 salgınının sebep olduğu şokun arkası sıra ABD’nin amme borcunun karışık yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının 2022’de düşmesine yardımcı olan müspet rüzgarların azaldığı belirtildi.

Açıklamada, kalan getiri maliyetleri ve dirim maliyeti önlemlerinin harcamaları artırırken, yavaşlayan ekonomik nema ve düşen enflasyonun akıbet dönemdeki cıvıl cıvıl dirimsel artışlarını azaltacağı aktarıldı.

Gelecek 2 sene içinde bütçe açıklarının büyümesi ve borcun GSYH’ya oranının yükselmesinin beklendiği tamlanan açıklamada, esenlik ve sosyal asayiş ile ilişkin masraf zorluklarının gelecek 10 yılda stabil tıpkı şekilde artacağı kaydedildi.