Yalova Belediyesindeki “zimmete mal geçirme” davasının görülmesine devam edildi

Yalova Belediyesinde “zimmete mülk geçirilmesi” iddiasıyla açılan davada Şehremaneti Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Vefa Salman’ın üstelik bulunduğu sanıkların yargılanmasına bitmeme edildi.

2. Güç Ukubet Mahkemesindeki duruşmaya topu tutuklanmadan yargılanan Salman ve Uray Başbuğ Yardımcılığı görevinden uzaklaştırılan Halit Güleç’in aralarında olduğu kâh sanıklar katıldı. Taraf avukatları, CHP Genel Komutan Yardımcıları Muharrem Erkek, Seyit Torun, Gamze Atmaca İlgezdi ve Veli Ağbaba ile 30’a mümasil milletvekili ve çevre illerden mevrut il başkanları bile murafaa salonunda hazır bulundu.

Belediyede 2009-2014 yıllarına ilgili işlemlerle ilişkin dosyanın bu davayla birleştirilmesi nedeniyle 4 sanığın eklenmesiyle sanık sayısı 38’e yükseldi.

Sanık Vefa Salman’ın avukatı, mahkemeye verilen raporların lehlerine olduğunu ve davanın haddinden fazla aşkın uzayacağını öne sürerek, bundan belde müvekkilinin dosyadan müstakil yargılanması talebinde bulundu.

Mahkemenin talebi reddetmesi sonrası salonda duruşmayı takip eden CHP Umumi Başkan Yardımcıları ile milletvekilleri, duruşma heyetine reaksiyon göstererek salondan ayrıldı.

Gerginlik dolayısıyla vuzuh veren mahkeme heyeti, duruşmayı izleyicilere kapattı.

Şimdi birlikte dosyaları birleştirdiler. Yine raporlar alınacak, müdrike uzamaya bitmeme edecek. Mazi İçişleri Bakanlığı’nın önünden seslendik, bugün birlikte Yalova Adliyesi’nin önünden sesleniyoruz. Yalova’nın seçilmiş şehremini Vefa Salman’ı derhal göreve iade edin.” dedi.

Koca, mahkeme salonunu terk etmelerine de değindi.

Yalova halkının iradesinin gasbedildiğini öne süren Ayvaz, “Imdi tahammülümüz kalmadı. Sistem korkusuz olsun, ahbaplık ortamında hareket etsin ve şunu de tek kimesne unutmasın; ülfet rastgele şeyi sonuna kadar takip kıymet, edecektir da.” ifadelerini kullandı.

Seyit Torun ise Salman’ın Yalovalıların iradesiyle göreve geldiğini belirterek, “Halk iradesini gasbetmek isteyenler, adliye evet dahi vekâlet koridorlarında bu yetkiyi almaya çalışıyorlar amma başaramayacaklar. Asla yılmayacağız.” diyerek konuştu.

Soruşturma ve sorun süreci

Yalova Belediyesi yetkililerince, 6 Şubat 2020’dahi Mali Hizmetler Müdürlüğünde çalışan Reşat E’nin muhasebe kayıtlarında yaptığı usulsüz işlemlerin tespitinin peşi sıra İl Güvenlik Müdürlüğüne başvurulmuş, savcılığa da suç duyurusunda bulunulmuştu.

Denizli’bile yakalanarak Yalova’evet getirilen Reşat E’nin yanında Şehremaneti Başkan Yardımcısı Halit Güleç, Finansal Hizmetler Müdürü Ş.R.K.

tutuklanmıştı. Henüz sonradan gözaltına alınan Güleç’in sekreteri Baharat T. ile anket dosyasında adı geçen şirketin muhasebe personeli O.G’nin birlikte T.T, H.Ç. ve E.G. ile belediyeden usulsüz ifa aldıkları tez edilen 10 zanlının elan cezaevine gönderilmesiyle soruşturmadaki vakfedilmiş sayısı 19’a yükselmişti. Bu kişilerden biri tutuklanmadan yargılanmak için azade bırakılmıştı.

“Teftiş görevini ihmal”, “irtikaba göz yumma” ve “zimmet” suçlarından 3 yıldan 18 yıla kadar mapushane cezası istemiyle yargılanan Yalova Belediye Reisi Vefa Salman ile Başbuğ Yardımcısı Halit Mütebessim, 27 Şubat’ta İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırılmıştı.

Yalova Cumhuriyet Altını Başsavcılığınca Yalova 2. Ağırbaşlı Ukubet Mahkemesine sunularak kabul edilen 150 sayfalık iddianamede, görevinden uzaklaştırılan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ve vakfedilmiş kâin Uray Başbuğ Yardımcısı Halit Güleç’in üstelik aralarında olduğu bütün sanıkların cezalandırılması istek edilmişti.

Davanın önceki duruşmalarında vakfedilmiş 18 kişinin tahliye edilmesiyle dosyada mevkuf maznun kalmamıştı.

.