Yalova Belediyesi’ndeki ‘zimmet’ davasının duruşmasında gerilim

YALOVA Belediyesi’ndeki ‘zimmet’ davasında tutuksuz 38 sanığın yargılanmasına devam edildi. Görevden uzaklaştırılan Şehremini Vefa Salman’ın avukatının, müvekkilinin tek yargılanması konusundaki talebini duruşma reddedince salondaki CHP’li milletvekilleri aksülamel gösterdi. Çıkan gerilim sonrası duruşma, izleyicilere kapatıldı. Müdrike 19 Ocak’a ertelendi.

Yalova Belediyesi’nde saymanlık personeli olarak çalışan Reşat Elgin’in (43), 2020 yılının gücük ay ayında hamile miktarda parayı zimmetine geçirip ortadan kaybolduğu iddiası konusunda anket başlatıldı. Elgin, Denizli’de yakalandı. Soruşturma kapsamında, aralarında Şehremaneti Komutan Yardımcısı Halit Mütebessim’in (48) bile bulunduğu 34 yaşama gözaltına makbuz. Şüphelilerden Güleç ile saymanlık personeli Reşat Yabancı, Finansal Hizmetler Müdürü Şenay Reyhan Seki (56), müteahhit Bekir Bilgi (39), zimmet suçuna kuma olduğu öne sürülen Kağan Çelik (31), Taner Tan (29), Emrah Asuman (27), Beytullah Baltalı (32), Sinem Deniz (34), Tuncay Doğan (43), Cüneyt Özçomak (38), Çakırdoğan Grup (41), Abdulnasır Gölbaşı (51), Çokluk Mütedeyyin (32), Kartal Özgür Barutçu 40), Ahmet Ragip Aakay (45), Ilkbahar Taşkömür (39) ve Engin Halis (30) tutuklanırken, değişik şüpheliler ise erkin bırakıldı.

Soruşturmada, Belediye Reisi Vefa Salman dahi ‘ihaleye fesat karıştırmak’ ve ‘zimmet’ suçlarından İçişleri Bakanlığı yoluyla, 27 Şubat’ta eğreti namına görevinden uzaklaştırıldı.Soruşturma böylece Yalova Cumhuriyet Altını Savcısı Yüce Ermiş vasıtasıyla hazırlanan 150 sayfalık iddianame, Yalova 2’nci Tehlikeli Ceza Mahkemesi’nce akseptans edildi. 34 güç için, ‘zimmet” ve ‘resmi belgede sahtecilik’ suçundan 3 aydan 18 yıla büyüklüğünde hapis cezası istemiyle dava açıldı. Elan ilk yapılan 8 duruşmada, tutuklu sanıkların hacısı hocası tutuklanmadan yargılanmak amacıyla azade bırakıldı.SANIK SAYISI 38’E ÇIKTIBelediyede 2009-2014 yıllarına ilişik işlemlerle ait dosya bu davayla birleştirildi. Yalova Belediyesi bozuk Belediye Başkanı Yakup Bilimci Koçal ile yüklenici firma yetkilileri Ulvi Hikmet, Halit Aksoy ve Bahri Aksoy de karışma edilmesiyle davada sanık sayısı 38’e çıktı.YARGILANMALARINA BITMEME EDİLDİSanıkların yargılanmasına bugün bitmeme edildi. Duruşmaya Vefa Salman ve şehremaneti başbuğ yardımcılığı görevinden uzaklaştırılan Halit Mütebessim’in da aralarında bulunduğu bazı sanıklar, taraf avukatları, CHP Umumi Başkan Yardımcıları Aşure Ayı Ayvaz, Seyit Torun, Gamze Akkuş İlgezdi ve Ege Ağbaba ile 30’a mümasil saylav ile CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun de olduğu yer illerden gelen yer başkanları mahkeme salonunda amade bulundu.’VEFA SALMAN BIR TANE YARGILANSIN’Görevinden uzaklaştırılan Vefa Salman’ın avukatı Bahir Baykal yaptığı savunmada, “Müvekkilim Vefa Salman suçsuzdur.Bilirkişi raporunda Vefa Salman ve arkadaşlarının suçu olmadığı belirtildi. Yalova halkının iradesine ipotek koyuldu ve bunun kaldırılması gerekiyor. Vefa Salman hakkında dosyalarda, raporlarda benzeri itham yapılamamıştır. Bakınız salonda CHP’li tümen yöneticileri umumi başkan yardımcılarımız işlerini güçlerini bırakmış buraya gelmişler. Yargılamanın sürüncemede bırakılmaması için ayrımsız dakika evvel hak diyoruz ve dosyanın tefrikinin gerçekleştiğini görüyoruz ve yargılamanın yegâne olmasını ve Vefa Salman’ın bir tane yargılanmasını diliyoruz” dedi.MİLLETVEKİLLERİ SALONU METRUKIYET ETTİAncak mahkeme, Salman’ın tek yargılanması talebini reddetti. Bunun üstüne duruşmayı strateji eden CHP genel başbuğ yardımcıları ile milletvekilleri, mahkeme heyetine tepki göstererek salondan ayrıldı. Gerginlik nedeniyle meydanlık veren murafaa heyeti, duruşmayı izleyicilere kapattı.

Mahkeme heyeti sanıklardan Yakup Bilimci Koçal’a sıkı dışına yokuş yasağı koyup, noksan evrakların giderilmesi amacıyla duruşmayı 19 Ocak’a erteledi.

.