Uzmanlar, muhtemel İstanbul ve İzmir depremini değerlendirdi: “Marmara’bile deprem asker evet birlikte geç olacak”

Uzmanlar, muhtemel İstanbul ve İzmir depremini değerlendirdi: ” Marmara’bile deprem asker evet üstelik geç olacak”

“İzmir’den kuşkuluyuz, zaman olmazsa erte”

İSTANBUL Şişman İstanbul depremi konusundaki uyarılarıyla gündeme mevrut Jeolog Prof. Dr. Naci Görür, bu öğün İzmir’i bel etti. Doç. Dr. Doğan Kalafat ise İstanbul’bile muhtemel depreme dikkat çekti.

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür ve Kandilli Rasathanesi Bölgesel Sarsıntı-Tsunami İzleme ve Kıymetlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, Çizgi D ekranlarında hafta içi gelişigüzel gün yayınlanan sunuculuğunu Kağan Ural ile Aydınlık Tuğba Namlı ‘nın yaptığı “Neler Oluyor Hayatta” programına telefonla bağlanarak, Türkiye’da beklenen depremler için açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Görür, “İzmir’e dedim ki; veri insanları sizi da uyarıyor. Motamot İstanbul’u uyardığımız kabil bizim yıllarca Maraş’ı uyardığımız kabilinden Hatay’ı uyardığımız kabilinden ve Elazığ’ı uyardığımız üzere” dedi.

Prof. Dr. Görür sözlerini şöyle tamamladı: “Bilcümle Türkiye’ye ağlayarak bunu söylüyorum. Fay tartışmasını bırakın, hangi zaman nerede olacağını bırakın, İstanbul zahir tamam, neresi yıkılır, ora mı sağlam, burası mı demeyi bırakın. Bu deprem gelirse on binleri temizlik edecek ve bu ilmî gerçeklilik. Artık İstanbul’u İzmir’i depreme elbet hazırlayabiliriz, ne yöntemler yapabiliriz bu anlaşılan. Depreme dirençli kentler haline getirelim.”

“Marmara’üstelik sarsıntı er ya da geç olacak”

Doç. Dr. Doğan Kalafat, hareket konusundaki sözlerinin çarpıtıldığını söyleyerek ara getirdi ve ilk kez muhtemel şişman İstanbul depreminin ihtimalleriyle ilgili can alıcı açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Kalafat, kendisi için bulunduğu iddia edilen söylemler konusunda, “Ben böyle benzeri söylemde bulunmadım. Bunu tıpkısı şekilde cımbızla almışlar. Benim dediğim şu, depremlerin önceleri belirlenmesi bilimsel ve teknolojik yerine olanaklı değil” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Kalafat, depreme ilişik, “Depremin ne antlaşma olabileceğine dayalı istatistik yaparak yer sarsıntısı katalogları kullanarak balaban depremlerin yinelenme periyodlarına bakıyoruz. Şöyle tıpkı sayımlama oluyor 30 yılda yüzdelik 64, 50 yılda yüzde 75, 90 yılda yüzde 95 olasılıkla 7’nin üzerinde ayrımsız zelzele mümkün bölgede ama bu hiçbir ahit bu tarihler arasında zelzele olacağını tabir etmiyor. Bu yalnızca bize sizin yaşadığınız coğrafyada depremin tehlikesi vardır ve zamanı ferah değerlendirin mesajını veriyor” değerlendirmesinde bulundu.

Doç. Dr. Kalafat, sözlerini şöyle tamamladı: “Bizim hele odaklandığımız Silivri açıklarından başlayan bir çıngı. Bu bulunan olan depremlerden daha gerçekten ayrımsız hareket bu esasen. Zemini ağırlıklı adına günindi ve şarki ucunda olan zemini ateş yapılar yıkılacaktır arz azından çetin hasar alacaktır. Marmara’da sismik aralık diyerek tanımlanan tıpkı çıngı var ve bu çıngı asker evet da geç kırılacak.”