Telekom operatörlerinden sarsıntı bölgesine müteveccih kuma izah Açıklaması

Etkin Uz Iletişim Operatörleri Derneği (m-TOD), Kahramanmaraş merkezli toplamda 10 ili etkileyen deprem bölgesinde bildirişim ihtiyaçlarının karşılanabilmesi üzere vatandaşların beraberinde olduğunu duyurdu.

Dernekten yapılan açıklamada, Türkiye’yi koyu üzüntüye boğan Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremler sebebiyle erke hatlarında ve temel istasyonlarında oluşan hasarın bildirişim süreçlerini etkilediği belirtildi.

Güvenlik tedbirleri kapsamında ve enerji hatlarında oluşan hasar nedeniyle dağıtım şirketlerince bölgeye ruh verilememesi cihetiyle bildirişim üzere vacip enerjinin jeneratörlerle sağlandığı dökme açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Unsur operatörlerimiz Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone iletişimin sürmesi namına parçalanmamış ekipleriyle, AFAD ve ilişkin bakanlıklarımızla koordineli benzeri şekilde yer sarsıntısı bölgesinde düzlük çalışmalarını sürdürmektedir. Enerji iletimi konusundaki tamir çalışmaları devam ederken, bölgeye atıf edilen mobil baz istasyonlarıyla bildirişim sağlanmaktadır. Depremden etkilenen ve hasar gören temel istasyonlarının onarımına ise devam edilmektedir.

Depremden etkilenen yekpare illerde alınan önlemler ve aksiyonlarla bölgede çakılı ve canlı altyapılar üzerinden bildirişim sağlanmaya devam edilmektedir. İlave olarak, tamam kullanıcılara gürültülü/data paketleri tanımlanmakta, medyun hatlar yeniden kullanıma açılmakta, tamam Wi-Fi internet noktaları ve ankesörlü telefonlar ücretsiz kullanılabilmekte, hareketli şarj cihazı (powerbank) desteği bile bulunmaktadır. Zelzele bölgesinde iletişim ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için vatandaşlarımızın yanındayız.”

“Haberleşmeler SMS ve genel ağ tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapılmalıdır”

Açıklamada, operatörlerin yekpare ekipleriyle bölgede müzaheret koordinasyon sürecine çalışkan kendisine ortaklık sağladığı bildirilerek, yer sarsıntısı bölgesinde iletişimin zinde şekilde bitmeme edebilmesi üzere, “Erdemli trafik oluşumunu çelmek için telefonlar sadece ivedi aramalar üzere kullanılmalıdır. Haberleşmeler gücük fikir servisi (SMS) ve genel ağ tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapılmalıdır.” çağrısında bulunuldu.