TEKNOFEST’in kudretli takımı “nemden akarsu üreten makine” yapım etti

Samsun’da Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) öğretim üyesi ve öğrencileri, havadaki nemden akarsu üreten makine imal etti.

OMÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Bölümü Akademisyen Doç. Dr. Çetin Açıkgöz öncülüğünde farklı mühendislik bölümlerinde eğitim bilimi gören ve TEKNOFEST roket yarışmalarında 2 yıl kayırıcı üstte birincilik elde eden Tanyeli Roket Takımı üyeleri, TEKNOPARK Kuluçka Merkezi’nde şirket kurdu.

Bir yandan TEKNOFEST roket yarışmalarına hazırlanan grup, tıpkı yandan Pespaye ve Mutedil Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteğiyle, havadaki nemden su üreten makine imal etti.

Doç. Dr. Ciddi Cingöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada beklenen su kıtlığına meni etti.

Dünyanın şişman bölümünün sularla kaplı olmasına karşın, içilebilir suyun kısıtlanmış olduğunu dile getiren Bitirmiş, Türkiye’dahi 2050 ve 2060 yıllarında nüfusun 100 milyon olmasıyla sayı farkı akarsu tüketiminin adam başına 1100 metreküplere düşeceğinin oranlama edildiğini belirtti.

“Türkiye akarsu kıtlığı çekecek mevki durumuna düşecektir”

Bitirmiş, “Nedeniyle Türkiye su kıtlığı çekecek ülke durumuna düşecektir.

İklim değişikliği ile birlikte 2060 ve 2070’li yıllarda averaj sıcaklığın 2,5 ile 3 paye beyninde artacağı düşünülürse önümüzdeki proses ortamında suyun haddinden fazla altın olacağı aşinadır.” dedi.

Gelecekteki akarsu kıtlığına çözüm icat etmek amacıyla tahminî 1,5 yıl önceki havadaki nemden akarsu gidermek üzere proje hazırladıklarını ve çalışmaya başladıklarını anlatan Cingöz, KOSGEB’in AR-GE projesi yerine projelerini desteklediğini ve 2021 yılında sürecin başladığını belirterek, şöyle bitmeme etti:

“Üç değişik prototip ürettik. Bunlar farklı teknolojilerde değişik su üretme kapasitesine cemaat prototipler. İlk ilk günde 20-25 litre su üretebilen sistem ile çalışmaya başladık. Sonradan bunun henüz siktirici prototipini yaptık, averaj 24 saatte 2 ile 2,5 litre akarsu üretim kapasitesine erbap. Sonrasında teknolojiyi üstelik tamamen değiştirip henüz mübarek teknoloji haline getirerek günde ortalama 5 ila 6 litre ortada akarsu üretebilen prototipimiz oldu. Şu anda farklı su reprodüksiyon kapasitesine ve farklı teknolojilere cemaat 3 farklı prototipimiz var. Teknolojimiz tamamen doğayı tanzir etmek üzerinedir. Bilindiği üzere doğadaki su buharlaşmakta ve gökyüzüne çıkmaktadır.

Bizim yaptığımız hikmet dahi haddizatında buna dayanmaktadır.”

Nemi suya muhavvil makine 200 dolara para oldu

Nemin havadaki akarsu buharı olduğunu tamlayan Doç. Dr. Uyanık, “Tığ nemi farklı vantilatör sistemleriyle sistemimize alıp bütün zarfında yoğunlaştırıyoruz, bilahare ayrımlı ısı kullanarak yoğunlaştırarak suya dönüştürüyoruz. Şu anki sistemimiz bizim yağmur suyu formatında olup, sonrasındaki gâh işlemlerle içmece suyuna dönüştürebiliyoruz. Akıbet ürettiğimiz cihaz sunu bereketli cihazımızdır. Günde averaj 5 litre akarsu üretebilir cihazımızın hareketlilik tüketimi 120 vattır. 1 litre suyun maliyeti bize 1 liralık civarında olmaktadır. Tığ bu cihazı averaj 200 dolara para etmiş durumdayız. Kayran testlerinden bilahare bu cihazımızı pazarlamayı düşünüyoruz. Bu cihazımızı su sıkıntısı çeken hep ülkelerdeki kullanıcılar ferah ferah kullanabilir.” dedi.

“Araba sülale, bostan ve askeri kullanımlar amacıyla uygundur”

OMÜ Mühendislik Fakültesi Cıvıltı Elektronik Bölümü faziletkâr lisans öğrencisi Muhammet Rıza Karadavut ise makinenin adının “Nemtusu” olduğunu söyledi.

Cihazın atmosferdeki nemi suya muhavvil ayrımsız makine olduğunu dile getiren Karadavut, “Makinemiz nemi suya dönüştürmek üzere iki değişik yöntem kullanmaktadır.

Bizim yaptığımız araba hem alaz farkını kullanmakta hem bile değişik aerodinamik özelliklerle tazyik farkı oluşturmakta ve böylecene bağan erke tüketimiyle atmosferdeki nemi eli nimetli şekilde suya dönüştürmektedir. Makinemiz günde 5 litre akarsu üretmekte, litre başına 1 lira maliyeti var. Ev, bostan ve askeri kullanımlar üzere uygun.” ifadelerini kullandı.

Havacılık ve Feza Mühendisliği Bölümü akıbet sınıf öğrencisi Recep Karaer bile KOSGEB destekli olarak ürettikleri makinenin su üretim verimini istedikleri kadar arttırabileceklerini kaydetti.

.