Anaokulu öğrencileri atık malzemelerden oluşturulan alanlarda mekân bilinci kazanıyor

Tekirdağ’birlikte aynı anaokulunda öğretmenlerin atılmış malzemelerden oluşturduğu çalgı, fotoğraf ve matematik köşesinde öğrenciler, hem eğlenerek öğreniyor hem üstelik mekân üzerine bilinçleniyor.

Hastalıklı Ural Özyiğit Anaokulu’nda öğretmenler, öğrencilere yer bilinci kazandırmak amacıyla atık kumaşlardan fotoğraf, evlerdeki metruk aş damı aletlerinden çalgı ve arık ağaçlardan hesap köşesi oluşturdu.

Atık kumaşlara foto çizip müzik köşesinde hoşça mesafelik nâkil öğrenciler, aritmetik köşesinde ise aritmetik işlemleri yapıyor.

Kullanılmayan malzemelerinden oluşturulan köşelerdeki etkinliklere severek katılan öğrenciler, eğlenerek çevre bilinci kazanıyor.

Öğrenciler ayrıca düzenlenen etkinliklerle kendilerine atılmış plastik kutular ve odun parçalarıyla dahi oyuncak yapıyor.

“Idraksiz dönüşüme çok ehemmiyet verdik”

Meslek Müdürü Ayça Karakuş, AA muhabirine, okulda oluşturulan alanlarda tamamen köylü inkılap malzemeleri kullandıklarını söyledi.

Geleceğe çocuklarla yan yüklemek istediklerini rapor fail Karakuş, “Etkinlik alanlarını oluştururken izansız dönüşüme çokça önem verdik.

Mesela saz köşemizi yaparken evlerden, velilerden aldığımız mutfak açar gereçlerini, tencere, tava, rende hepsini kullandık. Müzik köşesinde tamamen bozuk aletler var.” diye konuştu.

Karakuş, okulda plastik kullanımını tür az çok azaltmaya çalıştıklarını belirtti.

Okuldaki öğrenme alanlarında eskimemiş tek materyalin olmadığının altını çizen Karakuş, şunları aktardı:

“Kütüklerle hesap köşesi yaptık. Füru cem tenzil işlemlerini burada yapabiliyor. Evlerden şişeler istedik. Şişelerin içine akarsu koyduk. Çocuklar tartım çubuklarıyla bu arada şişelere vurup sesleri hissediyor. Etkinlik alanlarımızı amacına makul oluşturduk ve sıfır tek molekül almadık, bütünü evlerden, okulda bulduklarımızdan yaptıklarımız. Paletlerle bakir oyun alanları oluşturduk. Minderler, oturma alanları yaptık. Yetişek alanımızı bozuk paletlerle dönüştürdük.”

Karakuş, çocukların kalın kafalı inkılap ve rate atılmış üzerine bilinçlenmeye başladıklarını vurgulayarak, “Füru zaman zaman bazı fikirlerle geliyorlar, ‘Öğretmenim, şunu da yapalım mı, bunu da yapalım mı?’ diyorlar. Zaman Zaman sokaklardan getirdikleri parçaları, ağaçları, dalları, etkinlik adına onlar kendileri oluşturuyor çünkü görkem bir onlar için çokça önemli.

Her şeyin farkındalar ve yaptıkları herhangi bir etkinlikte bile bunu özümsediklerinin farkındayız.” ifadelerini kullandı.

“Çocuklara evdeki malzemelerde oyuncak yapılabileceğini gösteriyoruz”

Sarıklı Büşra Polatlı, kullanılmayan malzemelerden oluşturulan aktiflik alanlarının öğrencilerin duygun olması üstüne çok müfit olduğunu dile getirdi.

Polatlı, öğrencilerin okulda atık malzemelerin işe yaradığını müşahede fırsatı bulduklarını belirterek, şunları kaydetti:

“İhtiyaçlarımız doğrultusunda köylü inkılap malzemelerinden oluşturulan alanlarda etkinlik yapabiliyoruz. Çocuklarla atık kumaşlara resim çiziyoruz. Genel olarak velilerin isteklerine bakarak evet de bizlerin isteklerine göre bile değişik materyallerle etkinlik alanları oluşturmaya devam ediyoruz.”

Öğretmen Nurtaç Kaplan birlikte mankafa tahavvül üzerine herkesin duygun olması gerektiğinin altını çizdi.

Atıkların çabucak atılmış olmadığını çocuklarla başardıklarını anlatan Kaplan, şunları söyledi:

“Çocuklarla metruk malzemelerden oyuncak yapıyoruz. Burada çocuklara satın almadan dahi evdeki malzemelerde oyuncak yapılabileceğini gösteriyoruz.

Deterjan kutularından filler yaptık. Ağaçları kullandık. Doğadan malzemeler da kullanarak oyuncaklar, çeşitli etkinlikler yapmaya çalıştık. Çocukların duygulu olması konusunda sunturlu etkinlikler yapmaya çalışıyoruz.”.