Şehir hayatını bırakıp köyünde sera kurdu… Yılda 200 ton domates, 65 bin marul üretiyor

Şehir hayatını bırakıp köyünde camekân kurdu… Yılda 200 ton domates, 65 bin marul üretiyor

KONYA – İstanbul’birlikte yapı ve turizm işletmeciliği fail 33 yaşındaki Mehmet Öğsüz, ailesine duyduğu özlemi kaplamak amacıyla işini bırakıp Konya’nın Hadim ilçesindeki Fevk Eşenler köyüne dönerek 13 dönüm araziye camekân kurdu.

İstanbul’dahi 15 yıldır yapı ve turizm işiyle uğraşan Mehmet Öğsüz, temel-cet özlemi sakil basınca köyüne dönüp tarımla uğraşmaya değişmeyen verdi. İlçedeki düşük rakım ve mikroklima iklime sahip Aladağ vadisinde 1 dönümlük arazi satın alarak domates serası kuran Öğsüz, 3 sene zarfında merdiven sayısını 13 dönüme çıkardı.

“Bundan Sonra kâfi bu yad el”

Evli ve bire bir bala babası Öğsüz yaptığı açıklamada, İstanbul’da yaşadığı dönemde işlerinin çok bol olduğunu 25 kişiye istihdam sağladığını söyledi. Temel babasına duyduğu özlemi bastıramadığını tamlayan Öğsüz, “2003-2004 sezonunda İstanbul’a gittim. Turizm, servisçilik ve dokuma işleri ile uğraşıyordum. Orada gelirim gayet güzeldi. Amma gurbette olduğumuz üzere memlekete bir defa gelebiliyoruz. Temel babaya doyamadan, görüşemeden tekrar dönüyorduk. Artık yeter bu gurbetlik dedim. Gurbetlikten sonraları Konya’ya devir kararı aldım. Yarayan Göksu şelalesine mail bölgede Fevk Eşenler’in arazilerinde bire bir dönüme camekân kurup domates yetiştiriciliğine başladım. Bu ayrımsız dönümlük serada ölçtük, tarttık, geliri-gideri, hesabı nasıl diye niteleyerek baktık. Geliri-gideri dolgunca olduğunu gördük. Biraz elan açık çaplı olsun istedik 3 şerha elan tavhane kurduk. Ürettiğimiz domatesler, salatalıklar heves görmeye, satışlar gür gitmeye, pazarımız ilerlemeye başladı. Kâm beklediğimizden imdi olunca biraz henüz büyüyelim istedik. 9 dönüm elan ser yaptıktan sonra toplam 13 dönüm arazide 13 seramız oldu. Burası kıyı iklimine erbap olduğu amacıyla şu an 12. ay içindeyiz 1. aya gireceğiz ve tığ halen üretime bitmeme ediyoruz. Şu dakika herhangi bir madde önünde gidiyor. Ama hava durumu az buçuk üzeceği üzere az buçuk hızlandırdık. Amma ocak kocaoğlan ortalarına kadar domatesi üşütmediğimiz sürece devam edeceğiz. Bu bölgeyi kalkındırmak istiyorum. Sonuna kadar de devam edeceğim” dedi.

“Kıvrak 12 kamer istihsal, hayalim dış satım”

Yılda ortalama 3 posta ürün aldığını anlatan Öğsüz, “5 Mart’ta görgüsüz veya domatesin evvel ekim dikimini yaparız ve Ağustos’un 5’ine büyüklüğünde bunlarla meşgul oluruz. Bahçenin bakımını yaptıktan sonra Ağustos’ta gene ekim dikim yapar ve 11. ayak tabanı büyüklüğünde uğraşırız. 11. ayda marul ilk teşrin dikimi yaparız. 12 kamer süresince 3 hasat yaparız buradan. Bu seralarda yılda 200 tondan çok domates 65 bin nüsha bile marul üretimi gerçekleştiriyoruz. Konya’da 2 toptancı firmaya veriyorum. Temenni çokça çok. Talepleri hesabına getirmeye çalışıyorum. İhracata yönelik dahi istihsal boşaltmak istiyorum amma bu bölgede biricik benim yapmamla ihracata tam gelmiyor. Farklı vatandaşlarımız dahi biraz seracılığa ehemmiyet verse ihracatçı firmanın talebini birlikte karşılayabiliriz. Amma seçme ahit hayalim ihracattan yana” şeklinde konuştu.