Sarsıntı korkusuyla ‘deprem kabini’ üretti

Yer Sarsıntısı korkusuyla ‘zelzele kabini’ üretti

İZMİR İzmirli emekli faaliyet teknisyeni Mustafa Tozan, eşinin yer sarsıntısı korkusu üstüne televizyon ünitesi görünümlü sarsıntı kabini üretti. 66 titrem ağırlığa dayanıklı kabinin içerisinde itimat kemeri, şarj gibi akümülatör ile led tavzih, yükleme aleti ve siren bulunurken, kabinde saha düz sandığın içerisine gerekseme mahsus malzemeler üstelik konulabiliyor.

İzmir’bile dallı güllü zor neşelilik teknisyeni Mustafa Tozan, eşinin İzmir’bile 30 Ekim 2020’da meydana gelen depremde çok korkması konusunda uzmanların birlikte görüşünü alarak göstergeç ünitesi görünümlü zelzele kabini üretti. Murat gelince zata mahsus siparişle kabine tasarlayan Tozan, “Biz tedbirimizi alalım, ölçüm Tanrı’ın; kurtarılmayı bekleyeceğiz. Rağbet lazım ki herkesin evinde bu ünite olsun amma Allah kullandırmayı şans etmesin, yani deprem görmeyelim” diyerek 66 ton ağırlığı kaldırabilen sarsıntı kabinini anlattı.

“Düşün anası eşim”

Tozan, “Eşimin yer sarsıntısı korkusu dolayısıyla bu üniteyi tasarladım. İzmir depreminde haddinden fazla korktu ve ona benzeri kabin yapmamı istedi. İki şahsiyet sarsıntı ünitesini yapınca istek geldi. Temenni gelince bu hisse senedi ticarete döküldü. Gönül sayısına, dairenin durumuna göre kişiye özel siparişleri tasarlamaya başladım. Amacımız insanlara dayanaklık etmek ama bunu yaparken nafakamızı üstelik çıkarıyoruz. Tasarım bana ilgili amma işin fikir anası eşim. Onun bulduğu eksikleri sırayla hükûmet ekledik ve proje aktüel halini aldı. Eşim imdi bildirme ufak ayrımsız sallantıda elindekini bırakıp saniyeler içerisinde hükûmet giriyor. İçi rahat” dedi.

Önü göstergeç ünitesi, arkası yer sarsıntısı kabini

Sarsıntı kabininin özelliklerini anlatan Tozan, “Bu ünite çelikten yapıldı. Dışı MDF ile kaplı. Çarpma olmaması için çöz tarafı tekrar MDF ve zemin ile kaplandı. Antrparantez birim içerisinde itimat kemeri, şarj olanaklı akümülatör ile led tenvirat, yükleme aleti, siren mevcut. Ünitede yerleşme alanı var ve altı kasa şeklinde. Bu sandığa kayıt, su, battaniye, rezerv akü, cihaz takımı, derman, yangın tüpü üzere gerekseme mahsus eşyalar konulabilir. Üniteyi alanlar içeriye müvellidülhumuza tüpü koyabilir fakat içeride zaten havalandırma delikleri bile var. Alanı makul yok etmek için sarsıntı ünitesinin önünü monitör ünitesi kabil tasarladım. Uğrunda televizyon var, hemencek arkası deprem ünitesi oldu. İnşaat mühendisleri ile yaptığımız testlerle biricik noktadan duran çarpış karşısında 66 tona büyüklüğünde dayanabilen tıpkısı kabin” diye konuştu. Projeyi mütevazı aynı çıpa atölyesinde ve arkadaşının mobilya dükkanında tasarladığını belirten Tozan, kabini uzmanlara imtihan ettirdiğini ve projenin patentini aldığını kaydetti.