Rize Derepazarı mandalinası tezgaha indi

Rize bu el bile mandalinası ile iddialı. Öz üretiminden sonraları ekonomisine yetişkin girdiler sağlayıcı tarım ürünlerinden mandalinanın kalitesinde iddiasını sürdüren Derepazarı, mandalinasının mayhoş tadı ile öne çıktığını savunuyor. Serencam yıllarda az çok gönül görmeye başlayan Rize’nin Derepazarı ilçesinde yetişen mandalina, Karadeniz Kıyı Yolu’ndaki satma tezgahlarına indi. Kez kenarında kurulan tezgahlarda satışı yapılan Derepazarı mandalinası, Türkiye’nin çeşitli yerlerine ve daraç dışına giden insanlar marifetiyle satın alınıyor. Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan’a revan ecnebi vatandaşlar bile Derepazarı mandalinasını yeğleme ediyor. Bu yıl mandalinanın henüz kaliteli olduğunu tamlayan mandalina satıcıları, mandalinanın kilosunu 2,5-4 lira beyninde satışa sunduklarını söylüyor. Geçen yıl Derepazarı ilçesinde 1.000 ton civarında üretimi yapılan mandalinanın, Derepazarı Belediyesi tarafından reçeli yapılarak satışa sunuldu.Rize Derepazarı mandalinası tezgaha indi
Derepazarı mandalinasının tadı ve aroması üzerine iddialı olduklarını tamlayan mandalina satıcısı Burak Sebep, “Bu yıl hava şartlarından kontekst çokça aşkın mandalina olmadı. Ancak mandalinamız kaliteli. Rize mandalinası Türkiye’nin sunma gür mandalinası. Onma üzerine tat üstüne temas konuda sunma iyisi. Bu mandalinayı yediğin ahit bal tadı bekleme! Bu mandalinanın özelliği belli belirsiz mayhoş olup ağzını tatlandırması.
Mandalina alıcıları genelde başkaları oluyor. Kazakistan, Özbekistan’dan mevrut sürücüler bizden mandalina alıyor. Biz birlikte bu durumdan kıvançlı oluyoruz. İnsanlar farklı ülkelerdeki ailelerine bizim mandalinamızı götürüyor.Güzeşte sene mandalina alan adam, bu sene gine gelip mandalina istiyor. Tadını unutamıyorlar. Şimdilik kişiler alıyor. İnşallah istikbal kim zamanlarda ihracatını de yaparız.” dedi. Bayburt’tan Rize’ye kardeşini ziyarete gelen Süleyman Atmaca, “Rize’nin Derepazarı mandalinası çok sunturlu amiyane. Bayburt’a götüreceğiz. Arkadaşlarımıza eşimize dostumuza izaz edeceğiz.” şeklinde konuştu. 5-6 yıldan beri Karadeniz kenar uğrunda mandalina satışı yapıldığını tamlayan İbrahim Ermiş Başoğlu ise “Bu sene mandalina satışlarına başladık. Mandalina bu sene birkaç amma elan nitelikli. Mütenevvi illere giden vatandaşlar buradan mandalina alıyor. Gürcistan’a, Azerbaycan’a gidenler  yolda yemek amacıyla ailelerine yırtılmak amacıyla alıyor.Önceki yıllarda mandalina düzlük insanlar yine uğrayıp alıyor. Onlar dahi tığ de mutlu oluyoruz bu durumdan.” diyerek konuştu. .