Olaf Scholz: “Bizler Esas Dostlarız. Dostunuz Yerine de Sizi Pres Gününüzde Bekâr Bırakmayacağız”

Almanya Federal Cumhuriyeti Başbakanı Olaf Scholz, 6 Küçük Ay depremleriyle ilişik “Aynı Türk atasözüne göre, ‘Gerçek arkadaş elem günde mahsus olur.’ Almanca’dahi dahi eş benzeri şekilde, ‘Gerçek bacanak kendini ağırlık günde muhtemelen eder’ deriz. Bizler cins dostlarız. Dostlarınız kendisine acınızı paylaşıyoruz. Dostunuz olarak de sizi el gününüzde yalnız bırakmayacağız” mesajını paylaştı.

Almanya Federal Cumhuriyeti Başbakanı Olaf Scholz, 10 ilde nazik yıkıma ve duygusal kaybına öğün açan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bugün bir el birliği mesajı yayınladı. Scholz, sosyal medya hesabından paylaştığı videoteyp mesajda şunları kaydetti:

“Geride bıraktığımız haftanın başında Türkiye’de ve Suriye’birlikte kayran sarsıldığından beri içimiz yanıyor. Bu azgın felakette hayatını kaybeden kadınların, erkeklerin ve çocukların sayısı karşısında sarsıldık. Hayatını kaybedenlerin yakınları ve dostlarıyla yas tutuyoruz. Yaralıların acılarını paylaşıyor ve onlara evgin şifalar diliyoruz. Düşüncelerimiz hayatta kalanlarla beraber. Dostları yahut akrabalarının enkaz altında olduğundan şüphelenen ve kayıplarını arayanlarla beraber. Bu itici kış günlerinde ve gecelerinde kelimenin cemi anlamıyla varlıklarının yıkıntılarıyla yüzleşen herkesle.

Bu felaketi düşüncesiz döndüremeyiz. Ancak bu print durumda arkalama edebiliriz. Almanya dahi harbiden arkalama ediyor. Depremin yaşandığı günden itibaren kurtarma ekipleri ve afiyet ekipleri ülkemizin değme yerinden afet bölgesine doğru yola çıktılar. Müzaheret kuruluşlarımız ısıtıcı, elektrik üreteci ve deva gönderiyorlar. Kendilerine hayati öneme eş bu görevleri esnasında bukağılık diliyoruz. Yurttaş grupları, genellikle üstelik akrabalar ve yakınları vasıtasıyla otomatik tıpkısı şekilde girişimler hızlıca başlatıldı. Yardımları organize ediyor, Türkiye ve Suriye’deki depremzedeler amacıyla armağan yahut kışlık soymak topluyorlar. İhtiyaç çabucak gönderilen bu yardımlar için hepinize haddinden fazla büyük teşekkür borçluyuz.

Çok gücük tıpkı süre ortamında ayrımsız sevecenlik köprüsü kurdunuz. İnsani açıdan birbirine bu kadar andıran olan ülkelerimiz beyninde bir el birliği köprüsü oluşturdunuz. Hangi da olsa Almanya’bile kısaca 3 milyon hemşerimiz Türkiye kökenli ve birçoğunun memleketi özellikle çetin hasara maruz mütezayit Hatay ve Gaziantep. Birçoğunun ise ailevi kökleri Suriye’da. Bütünü kıran bölgesinde depremzedelerle beraber üzülüyor, oradaki arkadaşları ve karı üyeleri için endişeleniyor.

Tıpkısı Türk atasözüne bakarak, ‘Gerçek bacanak biberli günde mahsus olur.’ Almanca’de dahi eş aynı şekilde, ‘Gerçek arkadaş kendini yumruk günde galiba eder’ deriz. Bizler ana dostlarız. Dostlarınız olarak acınızı paylaşıyoruz. Dostunuz adına dahi sizi baskı gününüzde bekâr bırakmayacağız.”