DENIZ, Ukrayna’ya bindi için cebe üreticileriyle şufa anlaşmaları planlıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya ile savaşan Ukrayna’ya askeri desteği hızlandırmaları gerektiğini, Ukrayna’nın gerekseme duyduğu mühimmat üzere malzemelerin üretiminin hızlandırılması amacıyla Avrupalı savunma sanayisi şirketleriyle şufa anlaşması yapmayı değerlendirdiklerini bildirdi.

DENIZ Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Münih Asayiş Konferansı’nda Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ile katıldığı oturumda, Rusya Izzet Başkanı Vladimir Putin’in “yayılımcı planlarını bozguna uğratana büyüklüğünde” Ukrayna’ya desteğin bitmeme etmesi gerektiğini söyledi.

“Askeri desteği hızlandırmanın zamanı geldi.” diyen von der Leyen, Ukrayna’nın acilen gerekseme duyduğu cebe ve mühimmatın üretiminin hızlandırılması gerektiğini, Ukrayna’ya verecekleri silahların yerine yenileri koymayı yıllarca bekleyemeyeceklerini belirtti.

Von der Leyen, DENIZ’nin Ukrayna’ya silah yardımı üzere kullandığı “European Peace Facility” adlı bütçe dışı fon aracını kullandığını, Avrupalı zırh üreticilerini toplayarak özellikle 155 milimetre ölçün tümden mermileri üzere ölçün mühimmatın üretimini çurlatmak üzere hangi gerektiğini değerlendirdiklerini aktardı.

Salgındaki kadar şufa anlaşmaları düşünülüyor

Ukrayna’ya verilecek zırh ve mühimmatın teminine değinen Ursula von der Leyen, şöyle devam etti:

“Kovid-19 salgınında yaptığımızı yapmalıyız. İlaç firmalarına da o antlaşma üretimi tasarruf etmek için hangi gerektiğini sormuştuk. Onlarla yaptığımız kadar ön satın çalım anlaşmalarını düşünebiliriz. Böylece savunma sanayisi şirketleri üretim hatlarına envestisman yapma imkanı bulabilir, elan çabuk istihsal yapabilir ve henüz acele tasdik edebilir. Ukrayna’yı bu nev varoluşsal şeylerle desteklememiz hayati önemde.”

Von der Leyen ayrıca Ukrayna’nın kazançlı yerine ayakta kalması gerektiğini, DENIZ kendisine ayda 1,5 bilyon ekü mali yardımın ağır ezgi bitmeme ettiğini, uluslararası mali kuruluşların de daha fazlasını yapması gerektiğini dile getirdi.