Nevşehir’de tetik kuşlar görücüye artık

Nevşehir’birlikte tetik kuşlar görücüye çıktı

NEVŞEHİR – Nevşehir’da 8 şehirden getirilen 120’yi aşkın ziynet kuşunun vadi aldığı Kapadokya Süs Kuşları Festivali vatandaşlar marifetiyle nazik demet gördü.

Nevşehir’in Şekil ilçeye kapalı Kavak Beldesi’nde düzenlenen Kapadokya Bezen Kuşları Festivalinde kafeslerde beğeniye verilen kuşlara nahiye halkı nazik ilişki gösterdi. Organizasyonu gerçekleştiren Özkan Kayagözü, bezgi kuşları yetiştiren kişileri ayrımsız araya getirmeyi amaçlayan festivale ilginin alçak olduğunu belirtti. Kayagözü; “Nevşehir’in Kavak beldesinde böyle iyice kombinezon ile bu işe umu veren arkadaşları tıpkı araya getirdik. Elan önceleri Sivas, Çorum, Kayseri’ dahi bu nev organizasyonlar yaptık. Geçen sene Tekirdağ Hastalıklı’ya büyüklüğünde gittik. Bu işin anavatanı Bursa ve Dertli tarafı. Oradan bu tarafa gelip, buradan üstelik oralara anbean, dostluğumuzu bu şartlarla doldurmak amacındayız. İlgi az çok kilolu. Kar amacı gütmeden ağız ağıza dostça ilgiler düzeyinde benzeri mesai. Rüfeka 8 ilden geldi. Ara Sıra arkadaşlar diğer kümesleri ziyarete gittiler amma sabahleyin saatlerinde az çok deniz vardı” dedi.

Festivale 5 süs kuşu ile gelişigüzel katılan Neşet Özge; “Arkadaşımızın düzenlediği festivale katıldık. Kafeslerde 5 kuşum var. Buhara kuşu besliyorum. Buhara kuşları anaç bacaklı tamam ve göğsü şişer. Bunlar 2 bin TL’den 5 bin TL’ye büyüklüğünde kamera buluyor” şeklinde konuştu.

Adana’nın Pozantı ilçesinden katılan bezgi kuşu yetiştiricisi Mahmut Dal’ da, süs kuşu yetiştiriciliğinin ayrıksı tıpkısı sevgi olduğunu belirterek. “Adana Pozantı’dan buraya kuş sevdası amacıyla geldim. Bu bire bir yaşam biçimi, insanın hayatından yahut sunma altın olan zamanından kendine ayırabildiği kadarıyla bu kuşlara bakmaya çalışıyoruz. Elan eğin namevcut. Bu bire bir ilişik. Ayrıksı şehirlere üstelik gidiyorum. Buhara kuşları, Depreşler, Akbaş Depreşler, Vadi Depreşler cinsi kuşlar yetiştiriyorum” ifadelerini kullandı.

Mehmet Şengüzel isimli bezgi kuşu yetiştiricisi ise, “Bu bezek kuşlarını kendim büyüttüm. Bu gördüğünüz iki yaşında dişi kuşu. Yeryüzü büyük özelliği ise İnsana daha yakın olması” diyerek konuştu.

Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinden festivale katılan Ömer Kavak isimli süs kuşu yetiştiricisi üstelik, “Derinkuyu ilçesinde oturuyorum. 24 yaşındayım. Kuşları kendimiz yetiştiriyoruz. Buhara cinsi bezek kuşlarının sunu nazik özellikleri tepelerinin ve paçalarının büyük olması ve nitelikli olması. Bu kapsam kuşun değerini artırıyor. 3-7 bin TL beyninde fiyatları değişiyor. Hele İran’a gönderiyoruz. Mütenevvi ülkelerden de kâm oluyor. Bu kuşları kendimiz üretiyoruz. Henüz başlangıçta Samsun, Sivas, Kayseri’ye gittik. Bezek kuşları ilgi görüyor festivallerde. Atbaş baş gözü, Devkeş, Buraha, Buhara, Deve Tüyü, Yağız ve Parafin Devkeş türleri bulunuyor. Bu işe dilek verdik” dedi