Naci Görür’den hareket uyarısı gelmişti! Tunç Soyer, İzmir’de yapılan hazırlıkları tek yegâne paylaştı

İzmir Tecim Odası (İZTO), Ege Bölgesi Uran Odası (EBSO) ve İzmir Tecim Borsası (İTB) yoluyla düzenlenen tıpkı etkinliğe katılan Yer Bilimci, Bahir Jeolojisi Uzmanı ve Fen Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür “İzmir köken anlamda benzeri hareket kenti. Enerjik faylar var. Haddinden Fazla az kentimizde bu kadar korkulu etkili kırık sistemi var. Bunlar bugün olmazsa ferda hareket yaratacaktır” uyarısında bulundu.

GÖRÜR’ÜN SÖZLERİ SONRASI ENDIŞE YAĞMURU

Prof. Dr. Görür’ün açıklamaları sonrası haddinden fazla sayıda İzmirli, Büyükşehir Şehremini Tunç Soyer’i mütalaa yağmuruna yilbik depreme alın hesaplı icraat ve hazırlıklar karşı hikmet almak istedi.

TUNÇ SOYER’DEN AÇIKLAMA GELDİ

Twitter hesabından konuyla ilişik bir açıklama yapan Soyer şu ifadeleri kullandı; “Sevgili hemşehrilerim, mümkün bir depreme alın İzmir’da yürüttüğümüz icraat ve hazırlıklar hakkındaki mesajlarınızı alıyorum. Neler yaptığımızı sizlere özetle göstermek istiyorum. Depremin ardından sunu büyük önceliğimiz İzmir’i mukavim tıpkı site haline getirmekti.

“TÜRKİYE’NİN YER KAPSAMLI LABORATUVARINI KURDUK”

İzmirlilerin yaşadıkları kentte, yaşadıkları binalarda kendini güvende hissetmeleri için Türkiye’nin yer şümullü sarsıntı araştırmaları ve risk kısıntı projelerini hayata geçirdik. Türkiye’nin en kapsamlı bina ve dayanak laboratuvarını kurduk. Çiğli’deki Egeşehir Laboratuvarı, icap hareket ve dayanaklık etmek gerekse yapı araştırmalarında gerekseme duyulan tecrübe ve analizlerin arsıulusal standartlarda yapılabilmesi üzere ehemmiyet taşıyor.

İzmir Büyükşehir Şehremini Bronz Soyer.

“DİRİ FAY HATLARINI HARİTALANDIRIYORUZ”

10 üniversiteden 43 bilim adamı ve 18 ehlivukuf mühendis ile dinç fay hatlarını haritalandırıyoruz. Karada ve denizde yürüttüğümüz çalışmalarla güvenli mekansal planlama ve yapılaşmanın kat haritası belirleyeceğiz. 2024’te tamamlayacağız.

“62 BİN YAPININ İNCELENMESİ İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ BITMEME EDİYOR”

Binanın sağlamlığı için etiket kartları çıkarıyoruz. Bayraklı’da 31 bin 146 çatı incelendi. Bornova’da çalışmalara başladık. Ekipler, 62 bin yapının incelenmesi üzere çalışmalara ağırbaşlı şekilde bitmeme ediyor. Projeyi İzmir’in tamamındaki 903 bin 803 yapıya yaygınlaştıracağız.

“12 BİN HEKTARLIK ALANDA MİKROBÖLGELEME ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜYORUZ”

Medar yapısı ile mesnet tutum özelliklerinin modellenmesine dahi Bornova’dan başladık. Zelzele dalgalarının hareketini takip etmek üzere bin 565 noktada ölçüm yapıyor, 50 bin metrelik etüt kuyuları açıyoruz. 12 bin hektarlık alanda mikrobölgeleme araştırma çalışmaları yürütüyoruz.