Mardinli kadın devletin mevhibe desteğiyle gezgin arıcı oldu

Mardin’dahi devletin desteğiyle arıcılığa başlayan Elif Çelebi, bal üretimini 70 kovandan 300 kovana yükseltmeyi hedefliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığının kırsal bölgelerde faal ve yaşamayı üstlenme eden, çığır yüksekokulları karışma üniversitelerin ekincilik, hayvancılık, ormancılık, azık ve akarsu ürünleri eğitimi veren bölümlerinden mezun kişilerin sürdürülebilir yatırımlarına Rustik Kalkınmada Bilirkişi Ağyar Projesi kapsamında verdiği yardım bindi, üretime dönüşüyor.

Bu projeden faydalanıp aldığı destekle seyyar arıcılık fail üreticilerden biri dahi Mardin’in Midyat ilçesinde tüvana 29 yaşındaki Elif Çelebi.

Rum Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Içtimai Hizmetler ve Bala Gelişimi bölümlerinin peşi sıra Çukurova Üniversitesi Pozantı Iz Yüksekokulu Uzvi Ekincilik Bölümü’nden da mezun olan Çelebi, kentte aynı süre ücretli meslek öncesi öğretmenliği yaptı.

Daha sonradan üreticilik yapmaya değişmeyen veren Çelebi, başvurduğu Bakanlıkça sağlanan 100 bin liralık teberru destekle arılı kapçık ve ekipman aldı. Arıcılığa sabık sene haziran ayında başlayan Çelebi, verimi ve kaliteyi artırmak amacıyla eşinin birlikte desteğiyle kovanlarını mekân toprak ve ilçelerin kırsalına de götürüyor.

70 kovanla yaptığı üretimi 300 kovana çıkarmayı hedefleyen Çelebi, eşi ile alay malay üretimi sürdürüyor.

“İhracata yönelmeyi düşünüyorum”

Nusaybin kaza kırsalında arıların bakımını sürdüren tıpkı bala annesi Çelebi, AA muhabirine, sosyal medyada Bakanlığın projesini gördüğünü, başvuruyu yaparak bindi almaya hak kazandığını söyledi.

Dünyada ekincilik ve hayvancılığın öneminin değme geçen sene elan dahi arttığına bel eden Çelebi, bu doğrultuda üretime katkı arz etmek istediğini belirtti.

Çelebi, eşinin bu konuda 5-6 almanak ayrımsız tecrübesi olduğunu, kendisinin dahi beceri bilgisi bulunduğunu anlatarak, “Öğretmenliği bırakıp bu işi yapmaya karar verdim. 60 kovanla başladım, şu anda 70 kovanımız var. İlerleyen zamanda bunu 300 kovana çıkarmayı, ihracata yönelmeyi düşünüyorum. Kaliteyi artırmak amacıyla kovanları kırsala bile götürüyoruz. Bu şekilde bal üretimini ve arı devamlılığını sağlamış oluyoruz. Değişik bal ürünlerini birlikte üretmeyi düşünüyoruz.” dedi.

Projenin 3 sene mütemadi olduğunu fakat arıcılığı 3 yılla sınırlanmış burulmak istemediklerini dile getiren Çelebi, mufassal soluklu istihsal yapıp, öz markalarını oluşturmayı hedeflediklerini kaydetti.

Doğal koşullarda bal ürettiklerini anlatan Çelebi, “Organik ekincilik mezunuyum ve kimyasala ağız ağıza karşıyım. Katıksız ürettiğimiz balı önceki ailece tüketiyoruz. Yoğun aynı rica var. Türkiye’nin rastgele yerinden ısmarlama almaya bitmeme ediyoruz. Edirne, Ankara kadar ayrımlı şehirlere bal gönderiyoruz.” diyerek konuştu.

Çelebi, bu alanda eğitim gören kadınlara üretmeleri, ev ve ülke ekonomisine ulama sunmaları çağrısında bulundu.

Gezginci arıcı olmanın zorluklarına değinen Çelebi, bu zorlukları eşinin desteğiyle aştığını kaydetti.

Eşinin namına güvendiğini, kalburüstü olması amacıyla kendisini motive ettiğini dile getiren Çelebi, verdiği destekten periferi gönül borcu duyduğunudu da ifade etti.