Kütahya’da arkeologları heyecanlandıran hafriyat! Aizanoi Antika Kenti’nde 2 metre 10 santimetre yüksekliğe topluluk yegâne çıngı heykel bulundu

Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antika Kenti’ndeki kazı çalışmaları, tarihi M.Ö. 3000’li yıllara müstenit ve tiyatro, stadyum, agora ve Zeus Tapınağı kabil tarihi yapıları ile dönemin metropolislerinden biri olduğu melhuz antika kentte kazılar, Penkalas Çayı’nda yoğunlaştırıldı. Akıbet kazı çalışmalarında 2 metre 10 santim yüksekliğindeki koca heykelini korumaya kayran arkeologlar, Palikarya mitolojisinde amor tanrısı yerine tanıdık “Eros”, içki tanrısı “Dionysos” ve yarı tanrı “Herakles”in yontu başlarını dönüş yüzüne çıkardı.

“GÜN SAATİ VE HADDINDEN FAZLA SAYIDA MERMER YONTU PARÇALARIYLA KARŞILAŞTIK”

Penkalas Çayı’ndaki kazılarda Roma dönemine ilişkin 2 No’lu mermer köprünün restorasyonunun tamamlandığını kaydeden Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nde işyar, Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Ateşli, ağız ağıza yıkılan 3 No’lu köprüde çalışmaların sürdüğünü söyledi. Rastgele ahit yeni esere ulaşıldığına ilgi çeken Ateşin, “2022 yılında köprünün bulunduğu alanda yaptığımız çalışmalarda bizi oldukça heyecanlandıran sürpriz buluntularla karşılaşmaya bitmeme ettik.

2022 yılı hafriyat sezonunda 3 No’lu güreşçi köprüsü enkazında yaptığımız çalışmalar ile köprüye ilgili çokça sayıda bloğu ortaya çıkardık. Bu icraat esnasında vakit kaybetmeden köprüye ait parçalarla karşılaşmadık. Bunun birlikte bire bir gün saati ve haddinden fazla sayıda mermer heykel parçalarıyla karşılaştık” dedi.

“BUGÜNE KADAR BULDUĞUMUZ AZ DAHA BIRLIK BIR TANE YONTU”

Alelhusus son dönemde hesaplı kazılarda buldukları heykelin kendilerini çok heyecanlandırdığını dile getiren Ateşin, “Bu statü bugüne kadar bulduğumuz neredeyse parçalanmamiş yegâne statü. Aynı erkek heykeli ve 2 metre 10 santimetre yüksekliğe topluluk, yemeden içmeden kaidesinin yarısı ve bir ayağı yarım yamalak; farklı kısımları tamamen masun vaziyette. Öyle umuyorum ki 2023 yılında yapacağımız çalışmalarda heykelin bu eksik parçasını üstelik bulacağız” diye niteleyerek konuştu.

“İKİ BİN YIL ÖNCESİNE AİT OLDUĞUNU TEFHIM ETMEK TÜR”

Erkek heykelinin yanında Yunan mitolojisine ilgilendiren çeşitli yontu başlarına üstelik ulaşıldığını tamlayan Prof. Dr. Ateşin, “Bunların içerisinde öne sâdır eserlerin başında yaklaşık 40 santimetre yüksekliğindeki bire bir ‘Dionysos’ başı.

Bu zaman benzeri dahi ‘Herakles’ başı bulduk. 2020 yılında ‘Herakles’ gövdesi bulmuştuk. Bu zaman ‘Herakles’ başı bulunca acep tıpkı esbak mevsim bulduğumuz heykelin gövdesinin başı mı, diyerek heyecanlandık fakat ona uymadı. Nedeniyle şu an elimizde 2 kesim ‘Herakles’ heykeli oldu. Umarım, ilerleyici yıllarda değişik parçalarını bulacağız. Bunun haricinde Antika Palikarya panteonunun muhtelif cenabıhak ve tanrıçalarına ait yontu başları birlikte bahis konusu. Yöre plana çıkan örneklerden bir tanesi ‘Eros’ başı. Kestirmece 20 santim yükseklikte. Bu alanda bulmuş olduğumuz eserler gerçekte elinin körü tarihli eserler ancak yontu parçalarının günümüzden 1800-2000 yıl öncesine ait olduğunu ifade etmek gibi.” ifadelerini kullandı.

İşte arkeologları heyecanlandıran kazıdan kareler;

.