Kızamık vaka sayısı azalıyor

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ulu Torunoğlu, Türkiye’bile tanıdık kızamık vakalarına ilgili bilgelik verdi. Türkiye’birlikte aşılamanın yapılmadığı 1980’den eski dönemde yılda 70 bine mümasil kızamık vakası görüldüğünü tamlayan Torunoğlu, elan sonradan ilkah programına başlandığını söyledi. Türkiye’de kızamık aşısının önce olarak bir tane düze yapıldığını ve o dönemde aşılama oranının düşük olduğunu anlatan Torunoğlu, elan sonra iki doz aşıya geçildiğini ve aşılama oranlarında artım elde edildiğini rapor etti. Torunoğlu, ilkah oranlarının artmasıyla gelişigüzel hadise sayılarında birlikte koca düşüşler olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
2001 yılında 31 bin hikâye vardı, 2006 yılından itibaren olay sayılarımız düştü. Bunlar de dar dışı orijinli vakalardı.
Daha sonra 2011 yılında 110 vaka görüldü, 2012 yılının Mayıs ayından itibaren dahi Romanya’dan Türkiye’ye gelen ve çalgı yaparak geçimini sağlayıcı bire bir grubun getirdiği virüs nedeniyle İstanbul’üstelik başlayan aynı fenomen grubumuz ortaya artık. Elan sonra bu vakalar değişik illere bile bulaşma etti ve sonuç itibariyle şu anda 2012-2013 döneminde laboratuvar teyitli kestirmece 3 bin vakamız var. Bunlar, kontrollü tıpkı hadise artışı şeklinde karşımıza çıkıyor.
Vaka sayılarımızda muştulu olan genişlik, son 3-4 haftadır eksilme başlamış durumda. Ara Sıra haftalarda hadise sayımız 200’ün konusunda çıkmıştı, serencam 3-4 haftadır fenomen sayılarımız 100-200 arasındaki periyota oturmuş durumda. Zamanla da azalmasını bekliyoruz. Çünkü, kızamık damlacık vasıtasıyla ve şita döneminde artık görülen ayrımsız hastalık. Literatür gelmesiyle ve insanların kemiksiz alanlara çıkmasıyla gelişigüzel hem bulaşma azalacak hem da yaptığımız aşıların havari etkileri ortaya çıkma.” Vakaların üçte birinin 0 gözyaşı grubu olduğunu dile getiren Torunoğlu, “Bunlar elan telkih zamanı gelmemiş olanlardır. Üçte biri de 20 yaş üstünde tekrar üçte biri birlikte 1-19 gözyaşı arasındaki noksan aşılı ya üstelik aşılandığı halde bağışıklığı ufak tefek çocuklardır” dedi. Torunoğlu, kızamık belirleme edilen vakaların rastgele birinin tek bir tane strateji edildiğini belirterek, “Kızamık, güç komplikasyonları olan dokunaklı bir hastalıktır. Bu vakalardan hastaneye yatış mucip, arada sırada kısık hizmet ihtiyacı olan vakalarımız üstelik oldu. Şuana kadar seçkin kaybımız olmadı” diye konuştu. Kızamığın görülmesinin beklenen bir kapsam olduğunu, dünyada zaman zaman böyle durumların yaşandığını vurgulayan Torunoğlu, “Bunun anne nedeni de halen bize mümasil ilişkisi olması nedeniyle Avrupa bölgesinde vakaların haddinden fazla kilolu şekilde görülüyor olmasıdır. Bunlar, mütenevvi nedenlerle vürut gidişler sırasında Türkiye’ye bu sırada bulaşma edebiliyor. Haber Oturmuş da yaptığı değerlendirmede, bunun aynı salgın olmadığını, kontrollü bir vaka artışı olduğunu ortaya koydu” diye konuştu. Vakaların, İstanbul, Ankara, Gaziantep, Şanlıurfa ve Adana kabilinden illerde bundan sonra tayin edildiğini belirten Torunoğlu, bunun mülk nüfusunun iri ve yavru sayısının henüz aşkın olmasından kaynaklandığını söyledi. Torunoğlu, bu bölgelerde da ilkah oranının ongun olduğunu tabir ederek, “Bir Tane düze telkih yüzdelik 100 korumadığından, hassas olan kadro, ortamdaki virüsle karşılaştığında hastalanabiliyor” dedi.