Kadınlar ürettikleri dernekevi pilav ile Dubai’de damakları tatlandırıyor

– Kadınlar ürettikleri dernekevi pilav ile Dubai’dahi damakları tatlandırıyor

Kastamonulu kadınların ürettiği ‘ekşili pilav’ Dubai’de satışa sunuldu

KASTAMONU – Kastamonu’da kadınlar vasıtasıyla, coğrafi işaretli siyez buğdayından üretilen yerel yemek ‘ekşili pilav’ paketlenerek Dubai’ye ihraç edilmeye başlandı.

Kastamonu Danışma İşleyen Yabancılar ve Lokal Lezzetler Eş Kooperatifi, Kastamonu Müzakere İşleyen Yabancılar Derneği ve Devrekani Belediyesi işbirliğinde hayata geçirilen “Şifa Doğadan Faaliyet Kadından Projesi” ile siyez bulgurundan yapılan ekşili pilav, kadınlara dirimsel kapısı oldu. Kastamonu’nun coğrafi bel tescil belgeli siyez bulguru ile soğan, domates granülleri, asılı yaprağı, ısırgan, nane, ebegümeci ve dereotundan oluşan ekşili pilav proje çerçevesinde kadınlar yoluyla paketlendi. Hazırlanan paketli ekşili pilav, bölgedeki işletmeler ve internet üzerinden satışa sunuldu. Güdük sürede şişman bağlam görmeye başlayan ekşili pilava Dubai’den de irade geldi. Kadınlar marifetiyle hazırlanan 500 paket ekşili pilav Dubai’ye gönderildi. Dubai’ye gönderilen ürünlerin, otel ve restoranlardaki menülerde vadi alacağı belirtildi.

“Ürünlerimiz Dubai’nin çeşitli aşevi ve otel menülerinde vadi almaktadır”

Dernekevi ekşili pilavı yöreden yöreye aksettirmek amacıyla canlılık gösterdiklerini tamlayan Kastamonu Musahabe İşleyen Başkaları Derneği Başkanı Mine Telli, paketlenen ekşili pilavın görgüsüz ayrımsız şekilde hazırlanabildiğini belirterek, “Dubai’ye 500 paket ürün gönderdik. Ürünlerimiz Dubai’nin muhtelif aşçı ve otel menülerinde kayran almaktadır” dedi.

“Ağız Ağıza kadınlarımızın umum emeği”

Kadınların ürettikleri ekşili pilav ile gelirlerine yardım sağladığını anlatım fail Telli, “Ürünleri kooperatif üyesi kadınlarımız hazırlamaktadır. Üreticisi, tedarikçi, paketleme işlerinde kadınlarımız vardır. Kadınlarımızın ahali emeğidir. Yapılan ücretlendirmeler yeniden kadınlarımıza dönmektedir” diye konuştu.

“Ürünlerimiz ağız ağıza organiktir”

Hazırlanan ürünün tamamen uzvi olduğunu rapor eden Telli, “Ürünümüzün bileşenleri, siyez bulguru, domates soğan, muallak yaprağı, ısırgan otu, nane ve ebegümecinden oluşmaktadır. Hem lif açısından hem üstelik lezzet açısından çokça sunturlu tıpkı dernekevi yemeğimizdir. Projemizin adı ‘şifa doğadan mesai kadından’ projesidir. Amma ben bunu ‘Felah Doğadan Düzentileme Kadından’ diye yazılır ama ‘ekşili pilav’ diye niteleyerek okunur” şeklinde konuştu.