Azerbaycanlı hayvansever evinin kapısını sahipsiz kedilere açtı

Kırklareli’nde güçlü Azerbaycanlı hayvansever Türkan Hükümdar Ağbaba, iyesiz kedilere evinin kapısını açtı.

Folklor ekibiyle 15 yaşındayken eylem sunmak amacıyla Kastamonu’ya mevrut Ağbaba o yıllarda Türkiye’ye rabıta duydu.

1999’dahi Türkiye’ye yerleşmeye karar veren 52 yaşındaki Ağbaba, bire bir müddet Antalya ve İstanbul’de yaşadı. Daha bilahare evlenip Kırklareli’ne gelen ikisi kız 3 bala annesi Ağbaba iyesiz kedileri büyütmek amacıyla çıkmaz çıkmaz gezdi.

Su tesisatçısı eşinin yardımı ile sokakta yanık, üşüyen yahut pres durumda bulduğu kedileri evine getirmeye başlayan Ağbaba, 15 kediye iki kıvrım evlerinin birinci katında bakmaya başladı.

“Kediler sanki hayatımın bire bir parçası”

Türkan Sultan Ağbaba, AA muhabirine, çok sevdiği kedilerin sözde hayatının bire bir parçası olduğunu söyledi.

Azerbaycan’dan halkiyat ekibiyle geldiği Türkiye’ye adeta bakraç olduğunu, ülkesine döndüğünde “İnşallah Türkiye’ye gelip evlenip yuva kurarım, çocuklarım evet.” diye dua ettiğini anlatan Ağbaba tıpkı süre bilahare Türkiye’ye yerleştiğini dile getirdi.

Ağbaba, kedi sevgisinin küçük yaşlarda başladığını vurgulayarak şöyle devam etti:

“Doğayı, insanları, hayatı, Allah’ın bize vermiş olduğu nakşetmiş olduğu yekpare güzellikleri seviyorum. Kedilerle çokça mutluyum. Onlar güya benim hayatımın bire bir parçası. Evimde aksesuar bulunmayan, haddinden fazla eşya sevmiyorum amma benim aksesuarlarım kedilerim. Kediler benim canlarım. Onlarla zamanım haddinden fazla pir geçiyor. Arada Bir piyona çalıyorum, onu de dinliyorlar. Onlar bizim hayatımızın oldukça bir parçası. Onları üstelik Cenabıhak yaratmış, bizlere emanetler. Hastalandıklarında veterinere götürüyorum.”

“Evlatlarımdan ayıramıyorum”

Kedilerinden birini parasız gördüğünde çok üzüldüğünü rapor fail Ağbaba, “Pekâlâ kişi çocuklarımı seviyorsam onlar birlikte benim çocuklarım. Kendi evlatlarım kabilinden, onları ayıramıyorum.” dedi.

Herkesten sokakta etkili hayvanlar için evinin önüne bir cilt aşındırmak ve tıpkısı cilt su bırakmasını talip Ağbaba, “Benim kedileri sevmeyen insanlara bile saygım var. Sevmiyor olabilirler amma zarar dahi vermesinler. Doğamızı koruyalım, hayvanlarımızı koruyalım, canlarımızı sevelim, sonuçta hepimiz gelip geçiciyiz bu dünyadan.” diye konuştu.