İşverenden asgari ücretin ‘dengeli belirlenmesi’ talebi

Minimum ücret komisyonu toplantısı öncesinde görüşlerini belirten Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) belirlenecek ücretin dönemin koşulları süresince çalışanı ve işvereni gözetecek şekilde muvazeneli tutulmasını ve asgari ecir işveren desteğinin bile sürmesini murat etti. TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Akkol, dönemin koşulları dikkate alınarak, çalışanı üstelik üreteni birlikte koruyacak muvazeneli ayrımsız asgari ecir belirlenmesi çağrısında bulundu. Akkol, milyonlarca çalışanın hayatını aracısız ilgili minimum ecir üzerine teşrinievvel ayından bu yana cümle içtimai paydaşlarla bunaltıcı şekilde görüştüklerini belirterek, bu kapsamda Türk-İş özellikle başlamak üzere işçi konfederasyonları ve sendikaları, siyasal partiler, sivil toplum kuruluşları, çalıştıran kuruluşları, alelade-itidalli-büyük ölçekli işletmeler ve temsilcileri, akademisyenler ve ekonomistler ile istişarelerde bulunduklarını vurguladı. Hem müteharrik hem çalıştıran bakışını fark etmek için yaptıkları araştırı ve analizlerle kamuoyunun beklentilerini yakından takip ettiklerini bildiren Akkol, şunları kaydetti: “Bu doğrultuda, sahadan aldığımız bilgelik, rey ve önerilerle, antrparantez eksper ekiplerimizin maharet analizleriyle çalışmalarımızı yürüttük.Komisyonda dahi bu çalışmalarımızdan, görüşmelerimizden elde ettiğimiz analiz ve önerilerimizle yer alacağız.”
Akkol, TİSK kendisine bir numara önceliklerinin seçkin ant olduğu gibi ülkenin ve himmet arkadaşlarının sürdürülebilir refahı olduğunu anımsatarak, şu ifadeleri kullandı: “Bu noktada, çalışanlarımızı şişkinlik karşısında koruyacak ayrımsız asgari ecir belirlenmesinden yanayız. Fakat diğer yandan de unutmamalıyız ki kül dünyada kalan mal fiyatları, erke ve transfer maliyetlerinin yanında yonga krizi gibi global sorunlar ve bakir varyantlardan kaynaklı faziletkâr ipham ortamı bir nice sektörü ters etkilemeye devam ediyor. Bu ve bire bir nedenlerle yetiştirici enflasyonunun yüzdelik 46’yı aştığı aynı dönemden geçiyoruz. Hakeza aynı ortamda işletmelerimizi ve üreticilerimizi ayakta tutak ve üretimin devamlılığını sağlayacak benzeri asgari ücret seviyesinin belirlenmesi dirimlik önemdedir. Dönemin koşulları dikkate alınarak, çalışanı da üreteni birlikte koruyacak kararlı aynı minimal sevap belirlenmesi çağrısında bulunuyoruz.Aynı zamanda, asgari ücret çalıştıran teşvikinin bu sene de devam etmesinin, on paralık olmadığı kadar ciddi olduğunun ve yeni istihdam yaratılmasında kayda değer benzeri fayda sağlayacağının altını de aynı öğün henüz çizmek isteriz.”
Kullanılmamış minimum ücretin sunma gücük sürede netleşmesi üzerine kamuoyunun balaban beklentisi olduğunun farkında olduklarını tamlayan Akkol, şöyle bitmeme etti: Bu sebeple Asgari Ecir Tespit Komisyonu’nda görüşmeleri hızlandırarak süreci açıklık ayının başında tamamlamaya hazırız. Buradaki genişlik büyük temennimiz, mesai hayatının cümle paydaşları kendisine üçlü mutabakata varılması ve uzun yıllar sonra ilk defa iştirakçi-işveren-amme namına alay malay imza atılmasıdır. ‘Birlikte Mümkün’ anlayışı ile bu edisyon dönemi tekrar iştirakçi, çalıştıran, hükümetimiz ve mecmu içtimai paydaşlarımızla bariz diyalog ve tesanüt marifetiyle yeryüzü mebzul şekilde aşacağımıza inanıyoruz.