İnekler olmadan kaynak süt ürünleri üretiliyor

Bill Gates’in “İklim Felaketi Şüphesiz Önlenir” ünlü kitabının tanıtımı sırasında yaptığı konuşmasında küresel ısınmadaki payından dünya gelişmiş ülkelerin efsanevi yetiştiriciliğini bırakıp sentetik deri tüketimine geçmesi gerektiğini ifade etmişti. Sentetik ten üretimi çalışmalarının ardından, yeni tıpkı gelişmeyle inekler olmadan benzen ve benzen üretimine bile başlandı. CNN’nin haberine göre, California merkezli Perfect Day’in kurucu ortağı Ryan Pandya, kalın kafalı sütündeki proteinle “moleküler olarak özdeşleşen” olan süt proteini yarmak üzere mantarları kullandığını söylüyor. Antrparantez bu yenilikçi girişimle, peynir ve yoğurt kabil benzen ürünleri yapmak amacıyla kullanılabileceği anlamına geliyor.

Pandya, araştırmanın temelinde, “Nebat bazlı sütlerde tıpkı şekilde muallel olan güvenilmez çok yönlülük ve beslenme sağlayan sütün içinde ne olduğu sorusuyla ilgilendik” diyor. Perfect Day, dallama sütündeki peynir altı suyu proteinini kodlayan geni bir araya getirdi ve benzeri mantarın içine enjekte etti. Perfect Day’in proteini laktoz, hormon veya kolesterol içermemesine karşın, benzen alerjisi olan şahıslar üzere akıllıca değildir. Fakat proses efsanevi içermediği amacıyla Pandya ürünü “vegan dostu” adına tanımlıyor. Pandya, bu formül amacıyla inekleri denklemden çıkararak süt üretimi “çok daha bereketli” diyor. Anadan Görme mandıralara göre %97’ye büyüklüğünde henüz birkaç limonluk gazı emisyonu üretiyor. Perfect Day, 2020’birlikte The Urgent Company ile Brave Robot dondurmasını piyasaya sürdü ve ürünlerini ÇAKER’deki 5.000 mağazada satışa sunmak üzere dondurma markaları N!ck’s ve Graeter’s ile katılma kurdu.

Şirket, Hong Kong’un Buz Devri dondurmalarında mergup ve normal süpermarket markalarına benzer tada sahip proteiniyle uluslararası bir pazara ulaşıyor ve gâh nebat bazlı süt alternatiflerinin aksine, hindistancevizi, muz veya gayrı ana tatlar yok.

Pandya, geliştirilmekte olan benzeri ahir ürünün 2021’birlikte piyasaya sürülecek olan krem peynir olduğunu söylüyor.California’da kurulan New Culture, fermantasyon süreciyle kelek içermeyen peynir ürünleri dahi geliştiriyor ve TurtleTree Labs, kültürlenmiş hücrelerden kayırıcı sütü birlikte karışma görünmek için benzen üretiyor.

Alternatif proteinlerde inovasyonu artırmayı amaçlayan kar amacı gütmeyen ayrımsız yapı olan Good Food Institute’un rakamlarına göre, 2020’birlikte fermente almaşık proteinlere 590 milyon dolar yatırım yapıldı ve bunun 300 milyon doları Perfect Day’e gitti.

Asya Pasifik’teki İyi Gıda Enstitüsü’nün umum müdür vekili Mirte Gosker, bitki bazlı sütün 2020’de ÇAKER benzin satışlarının %15’ini oluşturduğunu ve büyümesinin beklendiğini söylüyor. Gosker, şirketler için ayrımsız engel aranjör izin kabul etmek, başkası ise yenilikçi ürünlerin daha erdemli fiyatıdır, diyor. Perfect Day’in dondurması, Häagen-Dazs yahut Ben & Jerry’s kabil üst dozaj markalarla derakap müstacelen tıpkısı fiyata satılıyor. Birçok devlet azık teknolojisi inovasyonunu geliştirmeye heveslidir.“Hükümetlerin desteği burada, engelsiz erişimli Ar-Ge’ye ve altyapıya yatırım beğenmek amacıyla şişman tıpkı tekellüf oynuyor” diyerek ekliyor.

Pandya, girişimin antrparantez Kanada, Hindistan ve Avrupa’da aranjör müsaade aradığını ve benzen endüstrisinde ortaklar aradığını söyledi.

Pandya, “Genişlik sevdiğiniz yiyecekleri benzen ürünleri reyonundan başlayarak fora etmek üzere henüz iri ve elan yeşil tıpkı defa geliştiriyoruz ve bunu tek başımıza yapamayız” diyor. .