Güzeşte sene evlerin ve araçların kişmiri gömüldüğü Kastamonu, bu yıl kar yağışına özlenti kaldı

Geçen yıl evlerin ve araçların yağız gömüldüğü Kastamonu, bu sene kar yağışına özlem kaldı

Doç. Dr. Miraç Ziyalı: “Su kıtlığının ilerlemesi tarımsal kuraklığa yol açabilir”

KASTAMONU – Güzeşte yıl Sülale ayında kar kalınlığının 3 metreye kadar ulaştığı Kastamonu’birlikte, bu sene hareketli olmayan kar yağışı tedirginliğe faktör oluyor. Yaşanan durumun meteorolojik kuraklıktan kaynaklandığını söyleyen Doç. Dr. Miraç Ziyalı, “Şu anda meteorolojik benzeri kuraklık yaşıyoruz. Yani yağış azlığından kaynaklı akarsu kuraklığı yaşıyoruz. Akarsu kıtlığının ilerlemesi zirai kuraklığa sefer açabilir” dedi.

Kastamonu’üstelik akıbet yılların sunma kurak mevsimi yaşanıyor. Akıbet iki yıldır doğal afetin yaşandığı Kastamonu’bile bu yıl beklenen kar yağışı etkin olmadı. 2021 yılında deli dolu olan sağlam yağış cihetiyle alelhusus Bozkurt ilçesinde dominant afetini zihayat Kastamonu’de, güzeşte yıl da ağırbaşlı yağışlar cihetiyle sel ve taşkınlar yaşandı. Geçen yıl kış mevsiminde da Kastamonu’ya 3 metreye mail kar düştü. Yağan kar cihetiyle evler ve araçların karaca gömüldüğü Kastamonu’üstelik maltalık tevakkuf noktasına geldi.

Geçen yıl Aile ayında araçların ve evlerin kara gömüldüğü Kastamonu’de bu yıl muhtemel kar düşmedi. Geçen yıl 1 Ocak’ta ski sezonunun başladığı Ilgaz Dağı’nda ise bu yıl kar yağmaması sebebiyle kayak sezonu başlayamadı.

“Kar yağışlarının olmamasından kaynaklı akarsu sıkıntısı birlikte kelle gösteriyor”

Yaşanan durumla ilgilendiren değerlendirmede mevcut Kastamonu Üniversitesi Tropikal Çalışmalar Uygulama ve Araştırı Merkezi Müdürü ve Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Miraç Kültürlü, “Geçen yıl hepimizin bildiği için özellikle Küre ilçesinde ekstrem kar yağışları meydana geldi. Hangi efsus ki Bozkurt ilçemizde ötede yağışlar sebebiyle sel yaşandı. Bunlar de bütün ortalamanın üstünde gerçekleşen yağışlar oldu. Burada tabii ki bizler iklim değişikliğinin etkilerinin olduğunu söyleyebiliriz. Alelhusus Bozkurt ilçesine sakıt yağışı çözümleme ettiğimizde averaj yağışların 2-3 itmam üzerinde olduğunu görebiliyoruz. O havzaya sakıt toplanmış almanak yağışın az daha iki günde gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Bu sebeplerden ötürü maalesef Bozkurt ilçemizde balaban ayrımsız ateş yaşadık.

Aşırı kar yağışlarından ötürü insanlar bundan münasebetsiz etkilendi. Kar yağışı cihetiyle evler, vesait kanı altında kaldı. Bu bile insanların hayatını damarı bozuk derecede etkileyebilecek ayrımsız kar yağışı oldu. Bu da aynı şekilde baran düşen yağışlar kabilinden kar şeklinde sakıt yağışlar elbette ki kimi vakit hayatı damla edebiliyor. Bunlar bizlerin günce yaşantısını engelleyebiliyor. Yeryüzü ilçemizde yaşadığımız bittabi ki araçların ve evlerin kar altında kaldığı, ulaşımın aksadığı, günlük hayatın aksadığını söyleyebiliriz. Günümüze geldiğimizde şu anda tabiatıyla kim 13 Aile’tayız. Muhtemel kar yağışının halen olmadığını görüyoruz. Baktığımızda Ilgaz Dağı’nın erdemli kesimlerinde kısmen kar olduğunu amma genelinde kar olmadığını görüyoruz. Bu sene kar yağışlarının olmamasından kaynaklı su sıkıntısı de saksı gösteriyor. Şu anda baktığımızda ülke genelinde gâh barajların su seviyesinin azaldığını söylememiz türlü. Bu Kastamonu’dahi Karaçomak Barajı’nda dahi akarsu seviyesinin düştüğünü görüyoruz” diye niteleyerek konuştu.

“Şu anda meteorolojik aynı kuraklık yaşıyoruz”

Yaşanan durumun meteorolojik kuraklıktan kaynaklandığını belirten Görgülü, “Elbette ki kar yağışlarının olmaması bizim amacıyla biberli bir boyut açıkçası.

Bu kar yağışı gerçekleşmediğinde yeterince barajlar su ile beslenemiyor. Bu seferde bittabi kim su sıkıntısı başlangıç gösteriyor. Şayet önümüzdeki günlerde kar yağışları yeterince olmazsa yazın yine aynı su sıkıntısı yaşayabiliriz. Şu anda meteorolojik tıpkı susuzluk yaşıyoruz. Yani yağış azlığından kaynaklı su kuraklığı yaşıyoruz. Akarsu kıtlığının ilerlemesi elbette kim zirai kuraklığa nöbet açabilir. Yani tarım ürünlerinin dahi bundan etkilenmesini, bitkilerin ve canlıların bundan etkilenmesine kez açabiliyor. en son aşama şayet yağışsızlık bitmeme ederse bu kat biyolojik susuzluk yaşıyoruz. Bu birlikte tabiatıyla ki toprağın akarsu dengesinin bozulmasına, rezerve alanlarının azalması şeklinde kendisini gösteriyor. Bu birlikte barajlarımızda ve göletlerimizde yeterince su ulaşmamış oluyor” şeklinde konuştu..