CHP ve Hdp, Imtiyaz Dosyalarında Tedbir Komisyonu Çalışmalarına üstelik Katılmayacak

TAMER ARDA ERŞİN

CHP ve HDP, CHP Sazak Milletvekili Ulu Ateş Parçası Başarır ve İYİ Öğür Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın imtiyaz fezlekeleriyle ilgilendiren TBMM Temel ve Doğruluk Karma Komisyonu’nda kurulan Tedarik Komisyonu çalışmalarına birlikte katılmayacak. TBMM İçtüzüğü uyarınca ad çekme yöntemiyle Tedbir Komisyonu’na seçilen CHP Mersin Ağacı Milletvekili Alpay Antmen, “Bu tiyatroya eş olmayacağız” dedi. HDP Veca Mebus Abdullah Antrenör ise “İlk evvel bize çevrilmiş namına yapıldı ve onlarca misil yapıldı. Demin muhalefetin farklı partilerine yapılıyor. Çokça adaletli olduğunu düşünmüyoruz” diye niteleyerek konuştu.

TBMM Kanunuesasi ve Türe Muhtelit Komisyonu’nda, CHP Mersin Ağacı Mebus Yüce Yırtıkça Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Saylav Lütfü Türkkan’a ilgili yasama dokunulmazlığı dosyalarının incelenmesi için Tedarik Komisyonu kuruldu. Hazırlık Komisyonu’na, TBMM İçtüzüğü uyarınca ad çekme yöntemiyle AKP Afyonkarahisar Milletvekili Uca Özkaya, AKP Bursa Mebus Emine Çetince Gözgeç, AKP Adıyaman Milletvekili İbrahim Halil Fırat, CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen ile HDP Dert Mebus Abdullah Çalıştırıcı örgen yerine belirlendi.

CHP, İYİ Fırka ve HDP, encümen çalışmalarına katılmayacaklarını açıklamıştı.

Komisyonun tedarik de atılmak üzere katışık komisyona katılmayacağız. Sözümüzü genel kuruda kullanacağız” dedi.

Çalıştırıcı, komisyonun henüz önce HDP’li milletvekillerinin siyasal çalışmalarına yönelik dahi “hukuksuz” kararlar verdiğini dile getirerek, şunları söyledi:

“Nesnel değil, hukuki değil, imtiyaz dosyaları evvel etapta bizim partimize dönük olarak kullanıldı. Siyasi çalışmalardan ortalık Leyla Güven’in, Semra Güzel’in bir fotoğraftan belde tutuklanmasının arkası sıra süreksizlik bahanesiyle düşürüldü. Eski dönüş koca başkanlarımız ve milletvekillerimizin dokunulmazlıkları hukuksuz şekilde düşürüldü. Bu iktidarın, AKP ve MHP hükümetinin dokunulmazlık meselesini politik amaçlarla yaptığını çokça gür biliyoruz. 1700’ün üzerinde dosya var ve hepsi muhalefetin politik çalışmalarına çevrilmiş olduğunu haddinden fazla dolgunca biliyoruz.

“İLK ÖNCEKI BİZE DÖNÜK YAPILDI, ŞİMDİ DİĞER PARTİLERE YAPILIYOR”

İlk ilk bize çevrik yerine yapıldı ve onlarca yol yapıldı. Demin muhalefetin ayrıksı partilerine yapılıyor. Haddinden Fazla adaletli olduğunu düşünmüyoruz. Bu katışık alt kurul kararları üstelik yargısal cıvıltı yürüten faaliyetlerdir.

Bu tasarruflarda de adil davranmadıklarını HDP dosyalarında bile gördük.

Partimize çevrilmiş kapatma davası, hazine yardımını kesilmesine ilgilendiren olan ahit, bilcümle bunları bütün yerine düşündüğünüzde siyasete yönelik müdahaleler olduğunu düşünüyoruz.”

“TİYATROYA ORTAK OLMAYACAĞIZ”

CHP’li Antmen, Tedbir Komisyonu’nun çalışmalarına katılmayacağını söyleyerek, “Kesinlikle katılmayacağız, bu tiyatroya ortak olmayacağız” dedi. Antmen, Başarır ve Türkkan hakkındaki fezlekelerin hukuka makul şekilde getirilmediğini dahi dile getirerek, şunları söyledi:

“Elhak bu ayrıcalık dosyalarının gündeme alınması tıpkı kat gayri ahlaki ve hukuki değil. 1700 ad üstünde dosya bekliyor. Ama kompozit komisyonuna reislik fail Kanunuesasi Komisyonu Başkanı (Yusuf Beyazıt), temas nasılsa akşam rüyasında görüyor ve bu iki dosyayı gündeme alıyor. Haysiyetli Türk polisine hakaret fail AKP’nin Sazak mebus, başka suçlar dinamik ya da adları ölüm vakaları ile mezkûr milletvekilleri, çarkıt ülkü ocakları başkanını evinde sakladığı kanıt edilen milletvekilleri ile ilişkin tek özdek yapmıyorlar.

Katışık Komisyon’üstelik AKP ve MHP’li milletvekilinin vereceği değişmeyen hukuka akla yatkın değil.

HDP ise Anayasa Mahkemesi’nde yama davası sonuçlanmadan hazineden yapılan yardımın yatırıldığı hesaplarına bloke konulmasının ardından AKP’nin randevu talebini izansız çevirmişti..