CERN’in cihazını yerlileştiren ortaöğretim öğrencisi TEKNOFEST’te yarışıyor

İTÜ Acarkent Natür Koleji Lisesi öğrencisi Mehmet Ağabey Taner, Rum Ajansının iletişim araçları paydaşı olduğu TEKNOFEST’te AA muhabirine yaptığı açıklamada, CERN yoluyla “BeamLine for Schools” yarışmasının katılımcıları oldukları amacıyla okullarına “Cosmic Pi” isimli bire bir alet armağan edildiğini söyledi. Taner, bu cihazın hava durumuna ve bilgisayarlara etkisi olan kozmik ışınları sayan ve bunları bilgisayara çözümlemeli selen olarak gönderen bir cihaz olduğunu belirterek, “Bu cihaz, 4-5 yıl ilk ihsan edildiği amacıyla çizge bili gönderebilecek kapasitesi yoktu. Biz bu cihazın yazılımını özelleştirerek CERN’in merkezi ağına çizge bilgi gönderebilecek ağıl gelmesini sağladık. Dünyada bu cihazdan kapalı sayıda var. Cihazların olduğu lokasyonlar haritada görülebiliyor. Bu lokasyonlardan biri bile Türkiye.” diye niteleyerek konuştu. Türkiye’dahi bu cihazdan vakit kaybetmeden yegâne olduğuna dikkati calip Taner, yazılımını kendilerinin geliştirdiği söz konusu cihazın içerisinde bire bir sensör bulunduğunu ve bu sensörün, kozmik ışınları gördüğü ant ortaya çıkan ışımaları algılayıp elektronik bire bir karta bili gönderdiğini kaydetti.Biz hem bilgelik tevhit ve lamise okuması fail yazılımı özelleştirdik hem birlikte bunları grafiğe döken ayrı bire bir yazılım yaptık. Tesisat bize ilgilendiren olmasa de dünyada sınırlı sayıda olan bu cihazı yazılım bakımından ağız ağıza yerel hale getirdik. Cihazı donanım itibarıyla tamamen evcil hale getirmemiz dahi tür. Zira kozmik ışını algıladığında ışıma işleyen anten kimyevi namına haddinden fazla bayağı bir alaşıma ehil. Onun haricinde mütezayit elektronik donanımın dahi işçiliğini kendimiz yapabilecek donanıma ve bilgiye sahibiz. Önümüzdeki süreçte bu cihazın donanım kendisine yerlileştirilmesi üstelik sağlanabilir.”
Taner, kozmik ışınlarla elde edilen verilerin yorumlanmasının mütenevvi avantajlar sağladığını belirterek, “Örneğin, bu maşa çalışırken baran yağmaya başladı ve ben aygıt üstünde çalışırken okumalar bir anda faziletli ayrımsız seviyeye çıkınca cihazı bozduğu düşündüm.Fırtına kadar dokunaklı ayrımsız hava koşulu olduğunda dahi sistemde okumaların arttığını aktaran Taner, şu ifadeleri kullandı: “Hava güneşli, asude, cansız olduğu zaman okumalar azalıyor. Yağmur kozmik kışına etmen olmuyor, kozmik şua yağmura etmen oluyor. Kozmik ışınlar meteorolojiye ve bilgisayar işlemcilerine sorumluluk ettiği üzere CERN bu bilgiyi alıp dünyanın değişik yerlerinden okuma yapıp aynı araştırma yapıyor. Bu çalışmanın amacı CERN tarafından eksiksiz kendisine açıklanmasa da meteorolojiyle ilgilendiren bir içeriğe eş olduğu aritmetik ediliyor.”
TEKNOFEST’te katılan ayrımsız okulda tahsil gören Duygusal Kavukçu birlikte (17), telefon dolandırıcılığını engelletmek üzere “TEDEM” isimli projeyi geliştirdiğini söyledi. Geliştirdiği bu yazılımın belli kelimeler üzerinden gürültülü analizi yaparak dolandırıcılığın önüne geçtiğini belirten Kavukçu, şunları kaydetti: “Dizge, enformasyon başladığında analize başlıyor.Belli tıpkısı risk puanına ulaşınca, hilekâr olması galiba olan kişinin araması bizatihi sonlandırılıyor. Bu sayede özellikle teknolojiyle arası gani olmayan yaşı büyük kullanıcıların dolandırılmasının önüne geçiliyor. Müracaat analizinin yanı sıra firmaların resmi numaraları de sisteme tanımlanıyor. Bu sayede resmi numaradan aranmadığında de dolandırıcılık faaliyeti bu sistemle tayin edilebiliyor. Çalışmamızın testlerini sürdürüyoruz. Faal uygulamamızı devreye alarak bu uygulamayı kül kullanıcıların kullanımına sunmayı planlıyoruz.”.