Borsada işlemler, saat 13.34’ten itibaren kaldığı yerden devam edecek

Borsa İstanbul AŞ, borsada işlemlerin saat 13.34’ten itibaren gene açılacağını duyurdu.

Borsa İstanbul’un Endekse Mecbur Devir Kesici Sistemi’nin devreye girmesine ilgilendiren yaptığı açıklama, Kamuyu Tenvir Platformu’nda (DERI) yayımlandı.

Açıklamada, saat 13.04.18 bakımından endekse sadık devre stoper tetiklendiği ve Pay Piyasasındaki birlik işlem sıralarında, Vadeli İşlem ve Seçenek Piyasasındaki (VİOP) Pay ve Pay Endekslerine dair sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasasındaki (HUSUS) Belgit Repo Pazarında işlemlerin geçici adına durdurulduğu belirtildi.

Hisse Piyasasında saat 13.24.18’de bir tane değer kaime toplamanın başlayacağı kaydedilen açıklamada, 13.29.18’de eşleştirme yapılacağı ve 13.34.18’den itibaren işlemlere kaldığı yerden daim prosedür ile devam edileceği bildirildi.

Açıklamada, Behre Piyasasında bir tane eşit muamele yöntemi meri paylarda saat 13.24.18’de bir tane bedel emir çokluk yapılacağı ve 13.34.18’den itibaren seansın kaldığı yerden bitmeme edeceği aktarılarak, “Varant, şehadetname, BYF, yeni pay ahiz hakkı kuponu ve bakir hisse ahiz hakkından arta mütezayit asli piyasa sıralarında amal 13.34.18’den itibaren kaldığı yerden sürekli prosedür ile bitmeme edecektir.” ifadeleri kullanıldı.

VİOP’taki Nasip ve Behre Endekslerine dayalı sözleşmeler ile KONU Belgit Getiri Pazarı’nda işlemlerin saat 13.34.18’de yeniden başlayacağı kaydedilen açıklamada, ferman cem sürecinin, tamlanan saatten sonra 30 saniye içerisinde rastlantısal yerine kesildiği hatırlatıldı.

Borsa İstanbul’bile Endekse Merbut Devre Kesici Sistemi, anlık namına endekste yüzdelik 5 ve yüzdelik 7’lik değer kayıplarının oluşması ile tetiklenerek yatırımcıların ürkü işlemleriyle engel görmesini en uzuv sıyırmak üzere kullanılıyor.???

Endekse Vabeste Devre Kesici Sistemi düşüşün yüzde 5’i aşmasıyla saat 12.11.30’üstelik bile devreye girmiş ve peşi sıra daima işlemlere 12.41’de gene başlanmıştı.