BM’dan Rusya-Ukrayna geriliminde buğday uyarısı

BM Acun Azık Programı Temsilcisi Grede, Rusya ile Ukrayna beyninde yaşanan gerilimin bu ülkelerden hububat ithal eden Afrika ve Mutedil Doğu’daki ülkelerde ekmeğe erişimi zorlaştırabileceği uyarısında bulundu. Birleşmiş Uluslar (BM) Dünya Besin Programı (WFP) Temsilcisi ve Talih Direktörü Nils Grede, “Afrika ve Orta Doğu’dan bir nice büyüklük, bu ülkelerden azık ithal ediyor. Kavga çıkarsa bu süreç sekteye uğrayabilir.” dedi. Acun genelinde tahminî 800 milyon insanın açlık sınırında bulunduğunu dile getiren Grede, bu kesimin tamamına bindi üzere yeteri büyüklüğünde kaynakları olmadığını ifade etti. BM Acun Azık Programı’nın arkalama ulaştırdığı âdem sayısını 100 milyondan 140 milyona yararlanmak amacıyla çabaladıklarını tamlayan Grede, kaynakları sınırlanmış olduğu üzere şu an en zor durumdakilere odaklandıklarını dile getirdi.
Son 1 yılda Afganistan’dahi ihtiyacın yüzde 450 arttığını tabir eden Grede, “Acun genelinde 2000 ile 2015 yılları ortada açlık sınırında faal adam sayısındaki artışta eksilme vardı. 2015’ten sonra kıtlık esasen yükselmeye başladı. Ana akse 2019 ’dan bilahare başladı. Vehleten sıçradı. Sebepleri çatışmalar, abuhava değişikliği ve bittabi müstevli. Enflasyon dünya çapında arttı. Zira salgın sırasında insanlar imdi evdeydi, üretim henüz azdı. SALGIN SONRASI IRADE YÜKSELDİŞimdi ise irade arttı. Müstevli sırasında tüketmedikleri şeyleri demin tüketmeye çalıştıkları üzere dahi dilek yüksek. Dünya çapında besin fiyatları yüzdelik 30 arttı. Bu, WFP’nin değme ay melfuf 40 milyon dolara ihtiyacı olduğu anlamına geliyor.” diye konuştu. Çiftçilerin abuhava değişikliği nedeniyle henüz az üretim yapmasının üstelik azık fiyatlarını artırdığını belirten Grede, bu sorunu fasletmek üzere çatışmanın durması ve abuhava değişikliğinin taharri altına alınması gerektiğini fakat şu anda bunların hiçbirinin gerçekleşmediğini belirtti.
Grede, azık sorununun çocuklara etkisine ilgili bile şu bilgileri verdi: “Azık yetersizliğinin iki türü var. Biri yeteri kadar azık alamadığı üzere ayrıntılar büyüyemiyor, gelişmiyor. İkincisi ise yeteri kadar kalori alamadıkları için büyümüyorlar. İlk kabil dahi beynin büyümesini üstelik etkiliyor. Gövde gelişmediği üzere kanı bile gelişmiyor. Hakeza çocukların sayısı 150 milyon civarında. Bu benzeri nesilden bir nesile aktarılıyor. Bire Bir insanın beyni gelişmediği ant o çocukların eğitimi dahi aksi etkileniyor. Henüz sonra onların da çocukları bir sıkıntıdan etkilenecek.” Rusya-Ukrayna gerilimine üstelik değinen Grede, seçkin iki ülkenin birlikte dünyanın mehabetli hububat üreticilerinden olduğuna dikkati çekti. Grede, “Rusya ile Ukrayna arasındaki patırtı şu açıdan eke, Afrika ve Itidalli Doğu’dan birçok talih, bu ülkelerden besin ithal ediyor. Kavga çıkarsa bu süreç sekteye uğrayabilir. Ukrayna tahıl üretemez söz gelimi. Bu aynı zamanda fiyatların üstelik çok artabileceği anlamına gelir. Bu üstelik bazı ülkelerin ekmeğe ulaşımına bariyer olabilir.” ifadelerini kullandı.