Antalya ve belde illerde çokça sayıda depremzede misafir ediliyor

“Asrın felaketi” namına nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin arkası sıra depremzedelerin Antalya ve belde illere gelişleri sürüyor, konuk edilen afetzedelere psikososyal destek veriliyor.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat’ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrası tahminî 72 bin depremzede kara ve hava marifetiyle Antalya’ya getirildi.

Kentteki otellere, KYK yurtlarına ve gelgel misafirhanelerine yerleştirilen depremzedeler amacıyla Antalya Valiliğinin koordinesinde imkanlar seferber edildi.

Türe Teşkilatını Ihya Vakfı (ATGV) İşletme Müdürü Aykut Ünal, AA muhabirine, Doğruluk Bakanı Bekir Bozdağ’ın talimatıyla 194’ü bala 744 depremzedeyi tesiste mihman ettiklerini söyledi.

Tesiste depremzedelerin ihtiyaçlarını ücretsiz karşılayabilmeleri amacıyla mini bire bir salon oluşturduklarını dile getiren Ünal, “Depremzedelerin kendi evlerinde kadar hissetmelerini istiyoruz. Onları hoşnut etmek amacıyla elimizden geleni yapıyoruz. Depremzedeler evvel geldikleri güne göre çokça daha iyiler, dallar henüz mutlu.” dedi.

Ünal, icap yetişkinler gerekse torunlar üzere değişik içtimai etkinlikler düzenlediklerini dile getirdi.

“Sarsıntı psikolojisi birkaç de olsa attık”

ATGV’nin tesisine yerleştirilen depremzedelerden Mehmet Kaya, Malatya’dan 3 çocuğu ve eşiyle geldiğini söyledi.

Binalarının ikinci depremde yıkıldığını anlatan Kayaç, “Kalacak yerimiz olmadığı üzere Antalya’ya yönlendirildik.

Cenabıhak razı olsun devletimizden, zat evimiz gibi hiçbir şeyimizi sakat etmiyorlar. Çocuklarım burada çokça mutlu, sarsıntı psikolojisini beş altı birlikte olsa attık.” diyerek konuştu.

Kayaç’nın 11 yaşındaki kızı Elif Hanzade üstelik kendisini Antalya’de ongun hissettiğini dile getirdi.

Kaldıkları tesisin birlikte çokça sunturlu olduğunu dile getiren Kaya, “Burada sahile gidiyorum, oyun alanları var, baziçe oynuyorum. Burası haddinden fazla domuzuna.” ifadesini kullandı.

Malatya’dan mevrut Mehmet Poyraz bile sunulan imkanların haddinden fazla gani olduğunu ve kendilerini daha güvende hissettiklerini kaydetti.

Alanya’dahi KYK yurdunda 3 bin emanet misafir ediliyor

Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektörü Ekrem Küsurat da Kestel yerleşkesinde mevcut Bilgisizlik ve Spor Bakanlığı Yüreklilik Yurtlar Genel Müdürlüğü Alanya Koca Mektepli Yurdu’nda kısaca 3 bin depremzedeyi ağırladıklarını söyledi.

Afetzedelerin ihtiyaçlarını eğlemek amacıyla ilçede şümullü tıpkısı çalışma yürüttüklerini vurgulayan Artan, kamu kurumları, sivil cemiyet kuruluşları ve yardımseverlerin katkılarıyla depremzedelere gereken desteği sağladıklarını bildirdi.

Yurt bünyesinde sosyal market kurduklarını anlatan Artan, eş ve karı kuaförü, füru için oyun alanı, aile hekimi hizmeti birlikte verildiğini belirtti.

Gönüllü vatandaşların yanında üniversitedeki öğretmen ve öğrencilerin üstelik depremzedelere bindi olduğunu ifade fail Kalan, “Zor günleri bağlantı ve el birliği içre aşacağımıza inanıyoruz ve bu doğrultuda çalışmalarımızı yürütüyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Bu arada, ilçedeki otellerde artan bazı depremzedeler güneşli havada sahile iniyor, torunlar ise kumsalda oynuyor.

Psikososyal bindi hizmeti veriliyor

Antalya Karı ve Içtimai Hizmetler Müdürlüğünde görevli psikolog Seçkin Akkoyun, depremzedelerin afet sonrası duydukları acıyı azaltılmaya yönelik ruh bilimsel ilk yardım desteği sağladıklarını belirtti.

Psikososyal bindi anlamında 8 Şubat’tan bu yana Antalya’üstelik 20 bin 801 kişiye ulaştıklarını kaydeden Akkoyun, “Sahada 603 arkadaşımızla ve destek hal ortaklarıyla faaliyet yürütüyoruz.

Burada bizleri sunu iyi otele yerleştirdiler, herkese haddinden fazla teşekkür ediyoruz. Isparta halkı bizi kucakladı. Allah ayrımsız daha hakeza ayrımsız kıran yaşatmasın.” diye niteleyerek konuştu.

Depremzede Melisa Esmer bile annesiyle çökmüş altında kaldığını anlattı.

Enkazdan 3 saat bilahare çıkarıldığını belirten Karaca, şunları söyledi:

“Göçük altında herkesin sesini duyuyordum ama kimesne benim sesimi duymuyordu. 3 saat sonradan benzeri vatandaş benim sesimi duyarak enkazın oraya geldi. 5 zaman süresince beni kurtardılar ve hastaneye götürdüler. Hastaneden çıktıktan sonradan annemin yanına koştum. Camit bedenini enkazdan çıkartıp defin ettik.”

.