ABD’ye göre, Ukrayna’da 30 binden aşkın Rus güvenlik şirketi Wagner üyesi öldü veya yaralandı

ABD’li yetkilere göre, Rusya ile Ukrayna beyninde devam eden savaşta Acımasız düzenlilik şirketi Wagner’in 30 binden fazla üyesi öldü veya yaralandı.

BBC’nin haberinde, Beyaz Saray Ulusal Düzenlilik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, gazetecilere verdiği demeçte, Rusya ile Ukrayna beyninde Şubat 2022’den beri devam fail savaşta, Wagner’in güç zayiat verdiğini söyledi.

Wagner’in Acımasız hapishanelerinden ciddi şekilde çeri topladığını belirten Kirby, kayıpların çoğunun eğitimsiz hükümlüler olduğunu tez etti.

Savaşın başından beri 30 binden fazla Wagner üyesinin öldürüldüğü yahut yaralandığını belirten Kirby, Wagner’in akıbet haftalarda şanlı zayiat verdiğini ve operasyonlarda yaklaşık 9 bin savaşçının öldürüldüğünü kaydetti.

Kayıplara rağmen Wagner’in Bahmut şehri çevresinde kazanımlar elde ettiği belirtiliyor. Bahmut’un ele geçirilmesinin, Rusya’nın Kramatorsk ve Slovyansk gibi henüz batıdaki elan şişman şehirlere ilerlemesini sağlayabileceği düşünülüyor.

Kirby, Bahmut’taki kazanımların elde edilmesinin aylar sürdüğü ve “sürdürülebilir olmayan yıkıcı tıpkı maliyetle” geldiği düşünüldüğünde, daha çok ilerlemenin print olabileceğini öne sürdü.

Kirby, Wagner’in Bahmut’ta kudretli olmasının kabil olabileceği ancak kentin “esas önemli değerinin olmadığı” iddiasında bulundu.

İngilizlere bakarak, kısaca 60 bin güç öldü

İngiliz duyu yetkilileri ise Rus güçleri ve Wagner’den 40-60 bin kişinin öldüğünü değerlendiriyor.

Ukrayna ordusu, Wagner’in degaje alanda çok sayıda saldırıya gönderildiğini belirtirken Ukrayna ordusundan bir sözcü, Moskova’nın dertli ve geberik güçleri tahliye etmediğini söyledi.

2014’te Rusya aracılığıyla gayrikanuni ilhak edilen Katliam Yarımadası’nda faaliyete başladığı memul Wagner’in, o zamandan bu yana Ukrayna, Suriye ve Afrika’nın değişik bölgelerinde Moskova hesabına hareketlilik gösterdiği iddia ediliyor.