Yeşil Kalkınma Yolunda Türkiyenin hedefleri belirlendi

Belde, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Hedef Kurum, Bakanlığın Antalya ’dahi yapılan “Yeşil Kalkınma Önünde Türkiye” temalı İstişare Toplantısı ’nın 11 maddelik Akıbet Bildirgesini açıkladı. Vekil Gelgel, belediyelerin abuhava dostu projelerine 37 bilyon liralık töz aktaracağını, elektrikli ve hibrit motorlu araçları yardım edeceklerini bildirdi. Icra Vekili Gelgel, 2022 yılı dinç istihdam hedefinin 2 katına çıkarılarak 50 bin adına belirlendiğini duyurdu. Konutların sıtma giderleri yüzde 30 düşecek. Konutlarda yüzdelik 25 su tasarrufu sağlanacak. Yeni binalarda asgari enerji performansı C ’den B ’ye yükseltiliyor. İklim Kanunu ’na ilişik hazırlıkların 6 ay ortamında tamamlanacağını kaydeden Bakan Garaz Gurur, Türkiye ’nin henüz akman benzeri dünya üzere teminat adına gösterdiği eylemleri içeren 2030 Millî Katkı Beyanı ’nın 2022 yılı bitmeden güncelleyeceklerini tabir etti.
İller Bankası ’nın, belediyelerin abuhava dostu projelerine 37 bilyon lira soy aktaracağını ve Emlak Paydaşlık Bankası ’yla zihayat maddi destekle çevre dostu bölük ve araçların yaygınlaşmasının sağlanacağını açıklayan Bakan Alım, “Belediyelerimize, çevreyi kirletmeyen, egzoz gazı üretmeyen, vatandaşımızın sağlığına beis vermeyen elektrikli ve hibrit motorlu araçları teberru edeceğiz, gine bu noktada finansman desteği vereceğiz.” dedi.
Başarısız Atık Projesi kapsamında vurdumduymaz yarar oranının yüzdelik 22,4 ’e ulaştığını hatırlatan Bakan Gurur, bu oranı 2022 ’dahi yüzdelik 30 ’a, 2023 ’te yüzde 35 ’e çıkaracaklarını, 2035 yılı üzere hedeflenen yüzde 60 idraksiz kazanım oranıyla Türk ekonomisine 90 bilyon liralık ulama sağlayacağını ve 200 bin istihdam rakamına ulaşılacağını söyledi. Erek Çekicilik, döngüsel tutum ve sıfır atılmış hareketinin benzeri özge uygulaması olan ve bu sene Kızılcahamam ’bile uçman çalışması başlatılan, yeniden kullanılabilen ambalajlar amacıyla geliştirilmiş Depozito Dümen Sistemi ’nin 81 mülk 972 ilçede yaygınlaştırılacağını bildirdi. Hava, halkın sisteme destek vermesi yerinde İstanbul ’un yıllık erke tüketiminin yüzde 10 ’u büyüklüğünde enerji tasarrufu, Türkiye ’nin günlük petrol tüketiminin iki imansız petrolden tasarrufu sağlanacağını kaydetti.
Türkiye ’deki kül termik santrallerin atılmış ısı potansiyelinin hesaplandığını ve 4 milyon konutu ısıtabilecek atık ısının oluştuğunu söyleyen Bakanı Gelgel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Isıl santrallerdeki atılan ısı potansiyelinin tamamını kullanarak yaklaşık 4 milyon konutun ve 16 milyon vatandaşımızın teshin giderlerini yüzde 30 henüz adi çekeceğiz.Bugün, Manisa Soma Termik Santrali, 5 kilometre uzaklıktaki 10 bin konutu bu yöntemle ısıtmaktadır.” Çekicilik, kent içi yeşil alanlar ve korunan düz büyüklükleriyle ilişkin alınan kararları da şu şekilde açıkladı: “Afetlere alın sunu deli dolu yöntem olmasının beraberinde gelgel kirliliğiyle mücadelede de çokça koskocaman görevler üstlenen mahfuz alanlarımızı ve kent içi yeşil alanlarımızı arttıracağız. 2018 yılında ülkemizin yüzölçümünün yüzde 9 ’u seviyesinde olan mahfazalı düzlük büyüklüğümüzü yüzde 11,91 ’e ulaştırdık. Bu büyüklüğü aşamalı yerine bu yılın sonuna kadar yüzde 13,8 ’e, 2023 yılında OECD ortalaması olan yüzdelik 17 ’ye yükselteceğiz. Kavim bahçeleriyle ortaya koyduğumuz 81 milyon metrekare yeşil düzlük hedefimizi Cumhuriyetimizin 100. yılında tamamlayacağız. Zinde yaşamın olmazsa olmazı hâline gelen velespit kullanımını arttıracağız. 2023 yılına büyüklüğünde ülkemizin değme noktasına ulaşacak toplanmış 3 bin kilometre çiftteker yolu ve Türkiye velespit ağını tamamlayacağız.”
Erke tüketiminin yüzde 30 ’unun konutlarda kullanıldığını tamlayan Icra Vekili Murat Gelgel, kullanılmamış yapılan binalarda minimal enerji performansının birlikte yükseltileceğini bildirdi.Bu amaçla; Binalarda Erke Performansı Yönetmeliği ’nde bakir tıpkı düzenlemeye gideceğiz. Buna bakarak 2023 yılından itibaren; kullanılmamış yapılacak olan 5 bin metrekareden şişman binalarda halen yeryüzü az ‘C ’ olması gereken minimum Erke Performansı ’nı ‘B ’ye yükselteceğiz.” dedi. Konutlarda geçer not suyun daha tasarruflu tüketilmesi amacıyla sıhhi donanım projelerinde ayakyolu musluk debilerini sınırlandıracaklarını de açıklanan Vekil Gelgel, “Böylelikle lavabolarda kullanılacak sudan kısaca yüzdelik 25 tasarruf elde edeceğiz.” diye niteleyerek konuştu.
2021 yılında Bakanlığının ve belediyelerin maharet şartnamelerinde yapılan değişiklikle güre istihdam seferberliğini başlattıklarını bile anımsatan Bakan Çalım, “25 bin gencimiz bu proje kapsamında göreve başladı. 2022 yılı ise istihdam hedefimizi 2 katına çıkararak 50 bine yükseltmiş durumdayız. Yeşil Kalkınmanın lider ülkesi Türkiye hedefimiz doğrultusunda kamu sektörlerde yıpranmamış beniz binlerce istihdam sağlayacağız.” bilgisini verdi..