Yer Sarsıntısı korkusuyla ‘deprem kabini’ üretti

Zelzele korkusuyla ‘sarsıntı kabini’ üretti

İZMİR İzmirli zahmetli neşelilik teknisyeni Mustafa Tozan, eşinin zelzele korkusu üzerine televizyon ünitesi görünümlü deprem kabini üretti. 66 ton ağırlığa dayanıklı kabinin içerisinde güvenlik kemeri, şarj olabilir akü ile led tenvirat, şarj aleti ve siren bulunurken, kabinde kayran alan sandığın içerisine gerekseme duyulan malzemeler birlikte konulabiliyor.

İzmir’üstelik zinde emekli cıvıltı teknisyeni Mustafa Tozan, eşinin İzmir’bile 30 Teşrinievvel 2020’bile meydana mevrut depremde çok korkması üzerine uzmanların bile görüşünü alarak televizyon ünitesi görünümlü sarsıntı kabini üretti. Talep gelince zata mahsus siparişle kabin tasarlayan Tozan, “Tığ tedbirimizi alalım, takdir Allah’ın; kurtarılmayı bekleyeceğiz. Dilek lüzum kim herkesin evinde bu vahit olsun ama Tanrı kullandırmayı felek etmesin, yani yer sarsıntısı görmeyelim” diye 66 titrem ağırlığı kaldırabilen hareket kabinini anlattı.

“Fikir anası eşim”

Tozan, “Eşimin deprem korkusu zımnında bu üniteyi tasarladım. İzmir depreminde çok korktu ve ona aynı kabin yapmamı istedi. İki şahsiyet yer sarsıntısı ünitesini yapınca istek geldi. Rica gelince bu hisse senedi ticarete döküldü. Yaşama sayısına, dairenin durumuna göre zata mahsus siparişleri tasarlamaya başladım. Amacımız insanlara arkalamak amma bunu yaparken nafakamızı dahi çıkarıyoruz. Dizayn bana ilişkin ama işin fikir anası eşim. Onun bulduğu eksikleri çizin çizin bakanlar kurulu ekledik ve proje güncel halini aldı. Eşim çıktı yeryüzü ufak bire bir sallantıda elindekini bırakıp saniyeler içerisinde bakanlar kurulu giriyor. İçi şen” dedi.

Önü televizyon ünitesi, arkası yer sarsıntısı kabini

Hareket kabininin özelliklerini anlatan Tozan, “Bu ünite çelikten yapıldı. Dışı MDF ile ciltli. Çarpma olmaması üzere çöz tarafı yeniden MDF ve döşeme ile kaplandı. Antrparantez birim içerisinde emniyet kemeri, yükleme tür akü ile led tenvir, şarj aleti, siren kâin. Ünitede oturma alanı var ve altı sandık şeklinde. Bu sandığa araç, akarsu, battaniye, sakınma akümülatör, alet takımı, çıkar yol, cuşiş tüpü kadar ihtiyaç duyulan eşyalar konulabilir. Üniteyi alanlar içeriye oksijen tüpü koyabilir fakat içeride elhak havalandırma delikleri bile var. Alanı akıllıca soldurmak üzere zelzele ünitesinin önünü göstergeç ünitesi üzere tasarladım. Uğrunda televizyon var, tezce arkası sarsıntı ünitesi oldu. İnşaat mühendisleri ile yaptığımız testlerle biricik noktadan duran darbe karşısında 66 tona büyüklüğünde dayanabilen tıpkısı kabine” diye niteleyerek konuştu. Projeyi mütevazı ayrımsız çipo atölyesinde ve arkadaşının möble dükkanında tasarladığını belirten Tozan, kabini uzmanlara imtihan ettirdiğini ve projenin patentini aldığını kaydetti.