Uran ve Teknoloji Bakanlığı ile MEB arasında mesleksel ve maharet terbiye teşrikimesai

Uran ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı ortada imzalanan “Mesleksel ve Ustalık Eğitim İş Birliği Protokolü”, Uran ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in katılımıyla Memleha Tevhit Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Binası’nda gerçekleştirildi. Vekil Varank, törende yaptığı konuşmada, “Nazik ve Hayat Dolu Türkiye” hedeflerinin ana antipatik gücü olan adam kaynağına yönelik bu protokolle, endüstri ile milli terbiye arasındaki koordinasyonu elan da yukarılara taşımayı hedeflerini söyledi. Böylecene özellikle gençler almak amacıyla seçkin yaştan vatandaşların, imalat endüstri sektörlerinin temenni ettiği niteliklerde terbiye almalarını temin edeceklerini rapor eden Varank, şunları kaydetti: Endüstri ve Uygulayım Bilimi Bakanlığı ile MEB ortada mesleksel ve ustalık eğitim iş birliği video “Onları meslek sahibi yaparak istihdama gösterişli ayrımsız yardım sağlayacağız. Ben bu vesileyle Mesleki ve Teknik Eğitim Bilimi İş Birliği Protokolü’nün vatanımıza, milletimize hayırlı, iyi olmasını diliyorum.Nitelikli adam kaynağı da canlı sanayinin olmazsa olmazlarındandır. Bu bağlamda Uran ve Uygulayım Bilimi Bakanlığı kendisine tıpkı taraftan endüstri altyapımızı güçlendirirken, diğer taraftan nitelikli herif kaynağına müteveccih politikalar tasarlıyoruz. Ortaya koyduğumuz 2023 Endüstri ve Teknoloji Stratejisi ile bu alanlarda azimli adımlar atıyoruz. Bildiğiniz gibi ülkemizin istihsal üsleri olan Birleştirme Sanayi Bölgeleri (OSB) sanayicilere envestisman hususunda çokça büyük kolaylıklar sağlıyor.”
Vekil Varank, sanayicinin gerekseme duyduğu altyapıları arz mıhlı şekilde OSB’ler marifetiyle karşıladıklarını belirterek, “OSB’ler çabucak sanayicilerin ihtiyaçlarını karşılamakla kalmıyor, oluşturdukları biriktirme anlayışı ile vahim tıpkısı verimlilik ve rakiplik avantajı dahi sağlıyor. Nezaret yerine üretimin kalbi olan bu bölgelerimize bedelsiz arsa tahsisinden düşük faizli ayrıntılı vadeli kredilere büyüklüğünde haddinden fazla yoğun destekler sağlıyoruz.” dedi.Varank, altyapı inşaatlarını tamamlayarak üretime sabık OSB’lerde doluluk oranının yüzdelik 83’e ulaştığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “OSB’ler ayrımsız zamanda iri miktarda istihdama bile karı sahipliği yapıyor. Şu zaman için 2.2 milyon vatandaşımıza aracısız savmak kapısı olan OSB’lerdeki istihdamın 2023 yılı sonuna büyüklüğünde 2,5 milyona ulaşmasını öngörüyoruz. Bu bağlamda sanayicinin gerekseme duyduğu yetkinlikteki herif kaynağının yetiştirilmesi ülkemiz için iri aynı ehemmiyet bildirme ediyor. Malumunuz dijital tahavvül ile birlikte aranan hareket gücü yetkinlikleri bile aceleten değişiyor. Yapılan tetkikat, bulunan mesleklerin yüzdelik 30’unun önümüzdeki 15 yılda evet namevcut olacağını evet dahi iri değişimler geçireceğini ortaya koyuyor. İşte bu sebeple günümüz hisse senedi gücü yetkinlikleri canlı görünmek durumunda.
Vekillik olarak âdem kaynağının adaptasyonu noktasında kararlı adımlar atıyoruz.Kadın ve güre gelişim gücünün dinamizmini uydurmak için Kalkınma Ajanslarımız aracılığıyla farklı destekler veriyoruz. Deneyap Uygulayım Bilimi Atölyeleri ve TEKNOFEST’le evlatlarımızı geleceğin uygulayım bilimi alanlarına hazırlıyoruz.”
İş gücünü besleyici anne aracın eğitim bilimi kurumları olduğunun farkında olduklarını anlatan Varank, yetişek kurumlarının yeniliklere görgüsüz adapte mümkün ve sanayiyle daima etkileşim halinde tasarlanmasının eke olduğunu dile getirdi. Varank, bunu başarmak için Milli Eğitim Bakanlığı ile aralarındaki müracaat mekanizmalarını daim sarih tuttuklarını belirterek, şu değerlendirmede bulundu: “Bu diyalog yardımıyla yetişek ve sanayide iş birliğine yönelik koca aşamalar kaydettik. Özellikle semavi yakanın etkili istihdamı üzere iz liselerine hususi görev gösteriyoruz. OSB’lerde Beceri Liseler açılması hususunda devam fail tıpkısı uygulamamız var. Gene Bakanlığımız, Ulusal Yetişek Bakanlığı, İstanbul Ustalık Üniversitesi, İstanbul Sanayi Odası ve İstanbul Tecim Odası ortada Mesleki Yetişek İşbirliği Protokolü’nü da mümasil tıpkı zamanda imzaladık.Bu kapsamda İstanbul’daki mesleki ve teknik Küçük Asya lisesi öğrencileri için icraat sürdürüyoruz.
Şimdi de Milli Eğitim Bilimi Bakanlığı ile yeni benzeri projeyi başlatmak üzere huzurlarınızdayız. Bu imza ile uran sektöründe yaşanan hızlı dönüşümleri durumunda tayin edecek, bunların eğitime müstacelen adaptasyonunu sağlayacağız. Eşgüdüm içerisinde, endüstri sektörünün nitelikli hisse senedi gücü ihtiyacını karşılayacak, verilecek korkulu teşviklerle bile istihdamı geliştireceğiz. Mesleksel Terbiye Merkezleri, Mesleksel ve Ustalık Lise Kurumları namına yeniden yapılandırıldı.
Buradan çığır öğrenen öğrencilerimiz, tıpkı zamanda ayrımsız lise diplomasını da alabilecekler. Böylece, Mesleki Eğitim Bilimi Merkezlerinin istihdam noktasındaki önemi benzeri itmam henüz arttı.” Mesleksel Eğitim Bilimi Merkezleri’ni OSB’ler içerisinde konumlandırarak eğitimle uran arasındaki koordinasyonu daha yakından gerçekleştirme etmiş olacaklarını nâkil Bakan Varank, sözlerini şöyle tamamladı: “77 ildeki 251 Birleştirme Endüstri Bölgesi ile 4 ildeki 4 uran sitesi, arz beş altı ayrımsız mesleki ve maharet Rum lisesi evet de mesleki eğitim merkeziyle eşleşecek.Terbiye öğretim ve belgelendirme faaliyetlerine katılım artırılacak. Katılımcılar ağırlıklı adına şahsen istihsal alanında işbaşında eğitim alarak meslek öğrenecek. Tedris programları ve yetişek materyalleri daima güncellenecek. Kısaca elan faal yetişek müfredatı, henüz güçlü terbiye materyalleri ve şahsen çalışarak öğrenen daha hayat dolu tıpkısı insan kaynağına kavuşacağız. Devletin bilcümle kurumları bu konuda andıran iş birliği içerisinde çalışıyor. Kuşkusuz bütün bu icraat 2051 ve 2071 hedeflerimize akıllıca ilerlerken bize oylumlu katkılar sunacak. Bu projeyle inşallah sanayicimizin gerekseme duyduğu istihdamı çokça henüz rahat bir şekilde elde etmiş olacağız.” Törenin arkası sıra, Bakan Varank ve Nazır Özer, Tuzla OSB’üstelik vadi düzlük İstanbul Tuzla Kombinasyon Sanayi Bölgesi (İTOSB) Mesleki ve Beceri Anadolu Lisesi Eroin Teknolojileri Atölyeleri’ni musahabe ederek, öğrencilerle alay malay esas yaptı..