TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Partinin ekip önerileri kabul edilmedi

TBMM Umumi Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Partinin gündeme ait takım önerileri akseptans edilmedi.

Umumi Kurulda İYİ Partinin “öğretmen atamaları”, HDP’nin “avrat cinayetleri”, CHP’nin ise “Akkuyu Çekirdeksel Santraline kurulması planlanan radar sistemi” konularında verdiği araştırı önergelerinin yöre görüşmelerinin zaman yapılmasına ilişkin önerileri ele alındı.

İYİ Tümen Adana Milletvekili İsmail Koncuk, Cumhurbaşkanlığı kreşinde görev özne tıpkısı öğretmenin, yolsuz yöntemsiz bire bir şekilde Keçiören’deki bir okula İngilizce öğretmeni yerine atandığını kanıt etti.

Türkiye’da 500 bin öğretmenin tayin beklediğini savunan Koncuk, “Konuyu hem Milli Eğitim Bilimi Bakanı Mahmut Özer’e hem da Reisicumhur Yardımcısı Fuat Oktay’a sorduk ama yanıt namevcut. Ataması yapılmayan 500 bin yurt evladı öğretmen dirsek çürütsün, KPSS kurslarına gitsin, 3-5 yıl atama beklesin amma kreşte işe başlayan ayrımsız birey Ankara’nın göbeğindeki benzeri okula atansın. Nasıp usulleri mahsus. Bu tayin, tek usul kapsamına girmeyen üçkağıt tıpkısı atamadır. Vicdanınız varsa gelin bunu araştıralım.” diyerek konuştu.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, kendisinde da analog şekilde ataması yapılan 4 kişinin isminin bulunduğunu ve bunun yıllardır yapılan bire bir yöntemsizlik olduğunu ileri sürerek, TBMM’nin bu konuyu kategorik araştırması gerektiğini söyledi.

AK Tümen Konya Milletvekili Orhan Fazilet, atamanın sözleşmeli muallimlik kapsamında yapıldığını, her usulsüzlüğün bahis konusu olmadığını belirtti.

“Kadın cinayetleri araştırılsın” çağrısı

HDP’nin ekip önerisi üzerinde kortej alan Muş Milletvekili Gülüstan Koçyiğit, karı cinayetleri ve karanlık kadın ölümlerinin araştırılması üzere daha geçmiş yaptıkları çağrıları yinelediklerini dile getirdi.

İYİ Fırka Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, avrat cinayetleri üzerine iktidarın karnesinin tutkun olduğunu öne sürerek, İYİ Fırka iktidarında kadına çabukluk ve eş ölümlerinin engellenmesi için seçkin tür tedbirin alınacağını söyledi.

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Kişmiri, eş hakları amacıyla Türkiye’nin çabucak İstanbul Sözleşmesi’ne yeniden dahil olması gerektiğini savundu.

AK Öğür Balıkesir Mebus Belgin Uygur, DOĞRU Fırka iktidarında kadınların insanca, siyasal, ekonomik ve toplumsal alanda güçlenmesi için hayata geçirilen uygulamalardan örnekler vererek, HDP’nin grup önerisinin candan olmadığını dile getirdi.

“Milli güvenlik sorunudur”

CHP’nin ekip önerisi üzerinde meze kayran Mersin Mebus Yüce Mahirane Başarır, Akkuyu Çekirdeksel Santrali’ne Rusya vasıtasıyla sevkitabii sistemi kurulacağını, bunun üstelik benzeri milli düzenlilik sorunu olduğunu savundu.

Akkuyu Çekirdeksel Santrali ile ilişik 12 yıldır kül çekinceleri ortaya koyduklarını anlatan Başarır, “Bu sevkitabii mevzusunu bilici var mı? Neyin radarı? Aynı asayiş sorunundan bahsediyoruz.

Bu bir milli asayiş sorunudur. Sevkitabii sisteminin millî güvenliği tehlikeye sokup sokmayacağı araştırılmalıdır.” dedi.

YANLIŞSIZ Tümen Konya Saylav Vazıh Altunyaldız, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapım sözleşmesinin kilitsiz küreksiz ve asetat olduğunu anlatım ederek, “Bu konudaki iddialarınız desteklenmemiş ve narin. Herhangi Bir molekül taharri ve hile altında. Endişelenecek tıpkı öz yok.” diye konuştu.

İYİ Fırka, HDP ve CHP’nin kol önerileri akseptans edilmedi.

Daha sonraları ekonomiye ait düzenlemeler içeren Sağlık Vergisi Kanunu ile Kâh Kanun ve Yasa Mesabesinde Kararnamelerde Farklılık Yapılmasına Dayalı Yasa Teklifi’nin bir numara bölümünün hepsi üzerindeki görüşmelere geçildi.

.