Sunu haddinden fazla yatırım yapılan 9 ’uncu il: Adana

Adana Uran Odası (ADASO), Uran ve Teknoloji Bakanlığı ’nın verilerinden derlediği 2021 Yılı Envestisman Heveslendirme İstatistikleri Raporu ’nu yayınladı. Adana, Türkiye genelinde 2021 yılında toplanmış 274,9 milyar lira sabit yatırım projesi beyninde 356 adet yatırımla Toplanmış Sabit Yatırım Tutarı bakımından bire bir geçmiş yıla göre sıralamadaki yerini korudu. Adana 9 bilyon 472 milyon lira yatırımları ile 3’üncü Havza illeri içerisinde ikinci sırada meydan aldı. Türkiye genelinde zaman çok yatırım imalat sanayinde oldu. İstihdam sayılarına göre bile İmalat Sanayi yatırımları yüzde 83,1 pay ile arz çok istihdam oluşturan sektör oldu. İplik ve oluşum bildirme çokça yatırım alan kürsü oldu. Raporda, 2021 yılında İmalat Sanayi yatırımları içerisinde yüzde 10,7 behre ve 19,800 milyon TL ’lik çakılı yatırım tutarı ile ip ve oluşum sektörünün, arz çokça yatırım düzlük departman olduğu belirtildi. 2021 yılı böylece yekpare büro verilerine göre Toplanmış Çakılı Envestisman Tutarı bakımından Adana ’nın bilcümle iller arasından yeryüzü haddinden fazla yatırım yapılan iller sıralamasında 9 ’uncu sırada düzlük aldığı vurgulanan raporda, şu bilgilere saha verildi: “Adana, Boşluk ayı böylecene çakılı envestisman tutarına bakarak yüzdelik 3,4 ’lük pay ile 356 adet yatırımla 9 ’uncu sıralamadaki yerini korudu. Eylül ayında 5 ’inci sırada vadi kayran Bursa, teşrinievvel, teşrinisani ve mesafe aylarındaki yatırımlarıyla 2 ’nci sıraya büyüklüğünde yükseldi. Bu sonuçla İzmir, Kocaeli ve Ankara illeri birer mertebe geriledi. Sıralamadaki önce 10 ilin bütün payı yüzdelik 52,6 olarak gerçekleşti. Adana ’nın da içerisinde düzlük aldığı 3. Nahiye illeri arasında sunma fazla envestisman yapılan önce ilkokul ilin dağılımına bakıldığında, Gaziantep 477 envestisman ve 12 milyar 922 milyon liralık yatırımları ile geçmiş tam düz aldı. Adana ise 356 envestisman ve 9 milyar 472 milyon teklik yatırımları ile 3’üncü Havza illeri içerisinde ikinci sırada saha aldı.
2021 Yılı Yatırım Teşvik İstatistikleri Raporu ’na göre, Türkiye imalat endüstri yatırımlarında Ilkgüz ayında 1 milyar 607 milyon liralık çakılı envestisman tutarı ile 1 ’inci sıraya büyüklüğünde yükselen Adana, Mabeyin ayı verilerine bakarak 274 milyon liralık yatırımları ile aylar bazında 23 ’ncü sıraya, ocak-çatlak dönemi verilerine bakarak ise 7 bilyon 711 milyon lira yatırımları ile mutluluk genelinde 9 ’uncu tam yer aldı. 2021 böylece; Adana ’birlikte yatırımların belge sayısına bakarak yüzdelik 59 ’u İmalat Sanayine, yüzdelik 25 ’i Tarım Sektörüne ve yüzdelik 7,6 ’sı Erke Sektörüne yöneldi. Hep çakılı yatırım tutarına bakarak ise 210 nüsha yatırım ile yeryüzü aşkın envestisman calip İmalat Endüstri, bütün 7 bilyon 711 milyon lira yatırımla mecmu sektörler içerisinde yüzdelik 81,4 ’lük hisse ile yer kocaman sektör oldu. Yatırım Teşvik Belgelerine ilgilendiren toplanmış sabit yatırım tutarı, 9,4 bilyon lira
Adana ’ya düzenlenen Envestisman Heveslendirme Belgelerine ilişik mecmu sabit yatırım tutarı, ayrımsız geçmiş yılın ayrımsız dönemine göre yüzde 36,2 oranında artım göstererek 9 bilyon 472 milyon TL ’ye ulaştı.