Rahim ağzı kanserine cebin 9’lu HPV aşısı ile esirgeme

ANKARA Etlik Şehir Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Kliniği öğretim üyesi Doç. Dr. Vakkas Korkmaz, rahim ağzı (serviks) kanserinin kadınlarda genişlik sık rastlanılan amansız hastalık türleri sıralamasında dünyada 4, Türkiye’de 9’uncu sırada olduğunu söyledi. Korkmaz, hastalıkla ilgilendiren yer yetişkin yeniliğin, HPV aşısının 9’uncu versiyonunun aile itibarıyla Türkiye’de piyasaya sunulması olduğunu belirtti. Ankara Etlik Site Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Kliniği öğretim üyesi Doç. Dr. Vakkas Korkmaz, aile ayının, ‘Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’ olduğunu hatırlatarak hastalığın belirtilerinin düzgüsüz vajinal kanamalar olduğunu söyledi. Korkmaz, Bu deli vajinal kanamadan kastımız alım satım sonrası nezif gibi. Menopozal dönemde kanamalar cins veya normal bir kadının skor döngüsü dışında tanıdık kanamalara biz ‘anormal kanamalar’ diyoruz. Amma bunun dışında anormal vajinal akıntılar, kasık ağrıları, hacet yapmada sarp kabilinden başka no-spesifik belirtileri bulunmakta. Esasen değişik kanserlerde gördüğümüz bezginlik, kilogram verme, iştahsızlık kabil bulguları üstelik biz bu kanserde görebiliyoruz diyerek konuştu.

‘TARAMA İLE YAKALANABİLEN 3 KANSERDEN BİRİ’

Doç.

Korkmaz, otama sürecinin ise tamam kanserlerde olduğu kabilinden tanılama aldığı evreye göre değiştiğini söyleyerek, Er evrede teşhis kayran hastalarımızda operasyon ile ağız ağıza iyileşme sağlayabiliyoruz. Fakat müstakbel evrede tanı düz hastalarımızda daha mudil tedavileri açmak zorunda kalabiliyoruz. Bağımlı kim biz amansız hastalık aşamasına gelmeden önce hastalarımızı düzeltmek istiyoruz. Tedavide başarı oranımız efdal alelhusus erken evrede yüzdelik 80 ile 90’lar civarında sükse sağlayabiliyoruz. Tarama ile yakalanabilen 3 kanserden 1’i, nedeniyle tığ tabi ki hastalarımızın kanser aşamasına gelmeden evvel tarama programlarına katılarak kanser oluşmadan geçmiş tanı almalarını istem ediyoruz. Çünkü er aşamada teşhis aldıklarında çokça henüz dümdüz otama yöntemleri ile hastalarımızı otama edebiliyoruz. Dünyada kadınlarda sunma kalın rastlanan kanser türleri sıralamasında 4’üncü sırada, ülkemizde ise 9’uncu tam. Türkiye genelinde yüzdelik 2 civarında aynı görülme sıklığı var yani değme 100 bin kişiden 4 kişide görülüyor dedi.

‘KÖTÜ BESLENME VE SİGARA, TEMİZLENMESİNİ ENGELLİYOR’

Doç. Dr. Korkmaz, kanser türünün cinsel yolla bulaşıcı HPV virüsünden kaynaklığını belirterek, Eğlenceli ayrımsız tensel hayat bu hastalıktan tevakki etmek amacıyla yüce.

Ancak temizlenemezse ayrıntılı müddet eş vücudunda kalırsa kansere giden süreci başlatıyor. HPV virüsünün temizlenmesini kırıcı hâller ise elem tagaddi. Alelhusus vitamin eksiklikleri burada kebir; A, B ve E vitaminleri yöre planda kalkışmak üzere. Gene sigara çekmek HPV virüsünün eş vücudundan temizlenmesini engelleyen koca bir değişken. Bağan sosyoekonomik düzeyde almak bu hastalık amacıyla mehabetli benzeri riziko faktörü, doğacak yaş eke ayrımsız riziko faktörü. Hastaların burada yaşamış olduğu şikayetleri önemsemeleri majör. Zait tarama programları burada bile dünyada de etkinliği gösterildi. Ülkemizde bu tarama programlarına uzlaşma bibi daha yeterli seviyede değil diye niteleyerek konuştu.

‘AŞIYA KATILIM ORANI YETERLİ DEĞİL’

Doç. Dr. Korkmaz, rahim ağzı kanserine bozukluk olan HPV virüsüne cebin dünyada aşının kâin olduğunu kaydederek, Bu aşıya dahi paydaşlık oranı ülkemizde hala daha tam seviyede değil maatteessüf. HPV aşısının familya ayı bakımından 9’lu versiyonu Türkiye’de satışa sunuldu. Aşı kalkmak isteyen hastalarımız 9’lu HPV aşısına rahatlıkla ulaşıp bu aşıyı yaptırabilirler. Aşının tedavi değil; amma apotr etkisi yöre planda.

HPV aşısı 9 yaşından itibaren kız ve ayvaz çocuklara yapılabiliyor. 15 yaşına kadar iki doz şeklinde uygulanabilir. 15 yaşından sonra alelhusus muafiyet sistemi tutkun olan kadınlarda 3 düze şeklinde uygulanmasını öneriyoruz. Şayet 2 düze uygulanacaksa arada yeryüzü birkaç 6 maaş beş on diliminin bırakılması büyük dedi..