Piyasalar repo kararlarını bekliyor

Rusya ve Ukrayna arasındaki akse devam ederken, global ekonomide dünyadaki faziletkâr enflasyonun elan da artması endişesi yaşanıyor. Bölgeden mevrut haberler ve Rusya’ya geçerli yaptırımlar fiyatlamaları balaban ölçüde etkiliyor. Kullanılmamış haftada dalan bankalarının atacağı adımlar alçalma ediliyor. 16 Mart’ta Amerikan Model Bankası, 17 Mart’ta Türkiye Cumhuriyet Şekil Bankası getiri kararını açıklayacak. İngiltere ve Japonya’de üstelik faiz kararları duyurulacak.

Küresel piyasaların ana mihrak noktası ise MEMLUK Merkez Bankası’nın (Fed) uygulayacağı ürem oranı olacak. Bu toplantıda bankanın, 2018 Son Teşrin ’dan bu yana ilk kez ürem artışına gitmesi beklenirken, nema artışının de 25 temel fakül olacağı düşünülüyor. Kızıl fiyatları yükselmeye bitmeme ederken, ons zer hafta süresince 2 bin 70 dolara kadar geldi. Mavera yandan Amerikalı borsaları peş peşe beşinci haftalık düşünü kaydetti. Hafta boyunca endekslerdeki kayıp yüzdelik 3’ün üzerindeydi. Hafta ortasında Amerika Mürekkep Devletleri’nin Zalim petrolünü yasaklamasıyla, Brent petrolün varil fiyatı 140 dolara büyüklüğünde çıkarken, 14 yılın arz efdal seviyesini gördü.

Avrupa’bile doğalgaz kontratları benzeri haftada yüzde 106 artarak 200 euroya ulaştı. Doğalgazın megavatsaati ise 345 euroyu gördü. Buğday, bu hafta ortamında 14 dolara yaklaşarak tarihi zirvesini gördü.