Ordu’da albeni balıkçıları vurdu, tezgahta fiyatlar yükseldi

Karadeniz Bölgesi ’nde kısaca 5 gündür enerjik olan hava durumu hayatı ters etkiledi. Sevimsiz havalarda ağ atmakta yüklülük çekici balıkçılar, beş altı miktarda balık avladı. Nitelik böyle olunca tezgahlarda tavuk balığı ve barbun balığının yeri boş kaldı. Bölgede avlanan farklı balık çeşitlerinde fiyatlar yükselişe geçerken, Gürcistan taraflarında avlanan hamsi ise tezgahlardaki yerini aldı. Cıvıl Cıvıl ’nun Perşembe ilçesinde balıkçı esnafı Erdal Çamaş, bölgede yerel hamsinin kalmadığını ve Gürcistan taraflarına avlandığını, özge balık çeşitlerinin fiyatlarında ise yükselme olduğunu anlattı. Çekicilik muhalefeti yüzünden tezgahlarda beş altı miktarda balık olduğunu dile getiren Çamaş, “İki gündür hamsi geliyor fakat Gürcistan yoluyla geliyor, bu taraflarda hamsi namevcut. Tahminî 15 dolaşma geçmiş domestik hamsi daha çok ama fiyatları haddinden fazla yüksekti. Havalar beğenilmeyen olduğunda ve balık az olduğunda fiyatlar faziletkâr oluyor.
Şu anda doğrusu mezgit balığı yok, olan balıklar levrek, istavrit, hamsi, çinakop ve somon var. Denize kayıklar açılamadığından fiyatlar yüksek. Normalde tavuk balığı olsa 25 teklik civarında satılırdı. Şuanda hamsi 35, çinakop 70, istavrit 30, levrek 90 ve somon balığı ise 70 liradan satılıyor. Fiyatların az buçuk faziletkâr olması da albeni muhalefeti dolayısıyla.” dedi. Çamaş, insanların fiyatlara karşın rağbet gösterdiğini ifade ederek, “İnsanlar hamsiyi özledi, o nedenle güzel temenni var. Yurttaş beş altı bile olsa alıyor, haddinden fazla şükür satışlarımız gür” ifadelerine düz verdi. Perşembe ilçesinde balıkçı Furkan Arslantürk isimli esnaf ise, “Kestirmece aynı aydır gelmeyen hamsi, iki gündür beniz güldürdü. Güzeşte ve bugün hamsi var, Gürcistan eksen taraflarından geliyor.
Güzeşte hamsi fiyatı 30 liraydı, zaman çekicilik muhalefeti dolayısıyla sandık fiyatında artma oldu ve 35 liraya yükseldi. Şu anda siktirici kayıklar apışlık kuramadıkları için mezgit ve barbun balıklarında bastırık var, fiyatları çokça faziletli balık da yok denecek kadar az. Barbun balığı 70-80 liraya kadar yükseldi. İstavrit balığı bol, yer pahalı balık ise kalkan ve kilosu 400 liralık. Bizim tezgahımızda kâin koruyucu 3 kilo geliyor, satışı bin 200 lira. Sunu akla yatkın balık ise istavrit, kilosu 25 teklik.” diye konuştu.