Nazır Nebati: Para Şişkinliği Haziran 2023’te yegâne evre tamam

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Bloomberg ile gerçekleştirdiği mülakatta ekonomiye dayalı bir nice konuda soruları yanıtladı. Almanak enflasyonun kurdaki yükseliş, ecir artışları, baştan değerleme oranı kapsamında yapılan artışlar kabilinden etkenlerle aile ayında pik noktasına ulaşmasını öngördüğünü anlatan Bitkisel, bu noktada kurun güçlü hale gelmesinin ise bir kazanım olduğunu söyledi. Nebati, “Tığ şu anda aralık ayının kamburunu taşıyoruz. Gökçe Yazın gerek besin fiyatlarındaki gevşeme, kim şu zaman dünyada bire bir pahalılık üstelik var, bu ikisinin etkisinin azaldığı bire bir döneme giriyoruz. Erke ihtiyacımızın azalması, besin fiyatlarındaki normalleşmeler bizim daha çok bakir bire bir patikaya girdiğimizi gösteren yer önemli aylar olacak.” dedi. Bakan Nebati, Kalıp Bankası ’nın geçmiş çeyrekte gevşemenin etkisini takip kararını desteklerken dahi “Tarz Bankası ’nın kuşkusuz karar alacağını bilmiyorum. Benim görüşüm, ev, gücük ay ve mart ayını şöyle tıpkı görmemiz lazım.” değerlendirmesini yaptı. Nebati, 2022 amacıyla nema beklentilerinin sorulması üstüne de “İddialı aynı husus söylüyorum; büyümeyle ait üstelik ego piyasadaki iştahı görüyorum” dedi.
Bitkisel aynı süreçte nema için üstelik biricik haneli bire bir cirim öngördüğünü söylerken, “Biricik sekmen olacak zaten de, ego bereketli bekliyorum.Kur korumalı tevdiat uygulamasından çarşamba akşamına kadar yaklaşık 300 bin kişinin yararlandığını anlatan Nebati, “Buradan aldığımız hacim geçkin şeb (Çarşamba) itibarıyla 126 bilyon lirayı geçti. Şunu gösteriyor; günde ortalama 10 bilyon TL sisteme dahil oluyor. Bunun yaklaşık yüzde 15 ’i DTH ’lardan geliyor. TL ’den Dövize gidecekler artı, dövizden buraya gelenler var, bu çokça kocaman ve dolgunca tıpkısı dünyalık.” dedi. Analog yeni enstrümanların dahi gitgide devreye alınacağını anlatan Nebati, “Bunlar özümsendikten sonradan oraya da değişik kanalları geliştirmemiz lazım. Bire Bir enstrümanı kül bitirmeden ikincisiyle ait izah yaptığınız zaman benzeri kararsızlık olabiliyor.” diyerek konuştu. Nebati, sisteme giren paraların yine dövize dönüşmemesi evet birlikte abes harcanmaması için bir dizi önlem alınacağını söylerken birlikte “Istihsal odaklı, proje odaklı destek vereceğiz.Çalışıyoruz, aşkın bire bir süresi namevcut. Bitiririz bu ay.” dedi. Nazır Bitkisel ’ye mülakatta bir süredir kamuoyunda tartışılan süper bono, KDV düzenlemesi, amme bankalarının sermayelerinin artırılması kabil konular da soruldu. “Süper emre muharrer senet namevcut. Öyle bir öz yok. Hakeza tıpkı şeyi akıllıcasına bulmuyoruz” diyen Nebati, “Bizim elden ve hoppadak yapacağımız madde, tedbirler paketinde açıkladığımız alanlarda adımlar alaşağı etmek.” diye niteleyerek ekledi. Vekil Bitkisel, kamu bankalarının sermayelerinin artırılması ile ilişik çalışmanın üstelik bu kamer bitmeden sonuçlanacağını duyurdu. Piyasa faizlerindeki çığır ve mali nakil mekanizmasında tanıdık kopukluğa ilgili de değerlendirmeler yapan Nebati, uyumsuzluğun ilkin “Hat Bankası dayanamayacak, repo artıracak” söyleminden kaynaklandığını ancak “oluşan güvenle” alay malay bu farkın birlikte kapanmaya başladığını söyledi.Dolayısıyla birbiriyle kararlı aynı döneme girildiğini ben görüyorum” ifadesini kullandı. Kurdaki yükselişlerin önlenmesinin ardından Türkiye ’nin ekonomideki kullanılmamış hedefinin enflasyonla savaşım olduğuna işaret fail Nureddin Nebati, şöyle devam etti: “Şimdi tığ enflasyonu çözeceğiz. Ondan sonra 2022 yılı parçalanmamış ayrımsız dönüş, denge ve işlerin oturduğu aynı sene olacak. Önümüzdeki sene bu sohbeti yaparsak, yapacağımız sohbette faizde, enflasyonda ve kurdaki bilcümle olumlu değişimlerin şüphesiz gerçekleştirildiğini siz bana soracaksınız. Çünkü pahalılık denilen molekül üç günce aynı gelişim değil ki, repo oranlarının inmesi, çıkması hızlı ayrımsız sorumluluk gösterir ama seviye ataklarının Türkiye ’deki etkisini inkâr etmek, görmezden süzülmek, düzey ataklarının bu büyüklüğünde hızlı canlı olduğunu görmezden akmak büyüklüğünde güç aynı öz gibi mi?”
Kamu bankalarının dolar sıska 14 ’e yaklaştığı zamanlarda satma yaptıkları iddiası bile Nebati ’ye sorulan sorular arasındaydı.Yok öyle tıpkısı molekül. Türkiye Cumhuriyeti askeri alanlarda ihtiyaç duyulduğu zaman elbette adımlar atıyorsa, ekonomisinin üstelik kendisiyle ilgilendiren atılacak adımlarda temas tür enstrümanı istimal hakkı ve yetkisi vardır.” ifadelerini kullandı. Kaynak ve Maliye Bakanı, vekâlet adına çıktı “cari meydanda”, “cari çok” gibi kavramları “literatürden çıkardıklarını” söylerken, bunun gerekçesini da Türkiye ekonomisinin büyüklüğüne bağladı. Bitkisel, “Bu kadar iri ayrımsız ekonomide 5 milyar dolar aşkın vermişsin, 3 milyar dolar kategorik vermişsin bunun ayrımsız karşılığı yok. Onun için arkadaşlara diyorum ki, cari angarya terimini kullanalım.” dedi. Bitkisel ’yle röportajın sonuç ruzname maddesi da KDV oranlarıyla ilgilendiren bakanlıkta tıpkısı süredir devam fail çalışmalardı. “KDV ile ilişik doğrusu haddinden fazla heyecanlıyım” diyen Nebati, sadeleştirmenin yalnızca oranlarda değil, seksiyon içerisindeki değişik oranları da kapsayacağına işaret etti. Nebati, “Vatandaş hangi ödediğini bilecek zira yüzde 1, 8, 18 kabil değişik oranlar var. Daha önemlisi müstahsil, imalatçı, satıcılar bununla ilişik benzeri gravite yaşıyorlar bunu düzenlemiş olacağız.Burada bile sadeleştirmeyi sağlayacağız.” diye konuştu..