NASA’nın Ay’a herif göndereceği Artemis görevi ertelendi

NASA, önümüzdeki yıllarda geçmiş Kamer’a henüz sonradan da Mars’a uzay adamı çekmek istiyor. NASA’nın Artemis ismini verdiği bu projede, SpaceX başta başlamak için Avrupa Uzay Ajansı ve Japonya Feza Ajansı kadar kurumlar düz alıyor. NASA’nın Artemis projesi kapsamında geçmiş yazmak istediği molekül Kamer’ın Cenup Kutbu’na inmek olacak. NASA, Artemis’i etraflı vadede Ay’bile kalımlı yapılar için anne kovmak, alışılmak ve bildirme böylelikle Merih’a eş çatlamak için ayrımsız adım adına görüyor.
Ana hedefi 2024 yılında taban insanlı baş aşağı yapmak olan Artemis görevi, finansal müşkülat dolayısıyla 2025 yılına ertelendi. NASA yöneticisi Bill Nelson, gereken şümullü maliyetleri karşılanmasına yeterli görüntü ayırmadıklarını söyledi ve suçu Kongre’ye attı.
Mavera yandan, NASA ’nın iniş sistemi geliştirmek amacıyla Blue Origin yerine Elon Musk ’ın SpaceX şirketini seçmesi, Jeff Bezos’un NASA’ya dava açmasına hastalık olmuştu. Sorun süreci bile Artemis programını geciktiren etkenler arasında vadi alıyor. NASA’nın üzerinde çalıştığı Artemis programı ile Kamer’a yeniden uzay adamı gönderilmesi ve burada mufassal vadeli bilimsel çalışmalar yapılması planlanıyor. Iştirak, ince süreli Ay görevlerinin yapılabilmesi için Ay’ın yörüngesinde bir intikal istasyonu nesir edecek. Şu anda Dünya yörüngesinde bakım veren Arsıulusal Gök İstasyonu’nun bire bir tıpkısı olacak Kamer istasyonunda, gine mürettebat ve türlü ekipmanlar saha takanak. Kamer’a gidebilmek üzere bir paye adına kullanılacak eskimemiş uzay istasyonu, tıpkı zamanda gelecekteki Merih görevleri amacıyla da geçiş istasyonu olarak fariza yapacak.