NASA, Ay ağaçlarının haritasını yayınladı

Amerikalı Ulusal Havacılık ve Gök Dairesi (NASA), değişik koşullarda kuşkusuz değişeceklerini gözetlemek için, 1971’de Apollo 14 göreviyle uzaya 500 evlat göndermişti. 34 kez Kamer ’ın etrafından dolaşan tohumlar, henüz bilahare Dünya’ya getirilerek ABD, Avrupa ve Güney Amerika’daki bazen bölgelere ekildi. NASA, “Kamer ağacı” namına adlandırdığı bu bitkilerin haritasını, Apollo 14 görevinin 50. yıl dönümünde yayınladı. bahis konusu ağaçlardan, ikisi Güney Amerika’da ve biri Avrupa’da kalkmak üzere bütün 83 skor bulunuyor.
Kamer ağaçların türleri kızılçamlardan Douglas köknarlarına, çınarlardam loblolly çamlarına büyüklüğünde skala gösteriyor. Fakat, 1971 yılında dikilmeye başlayan ağaçların üçte biri günümüze büyüklüğünde ulaşamayarak kurudu. Apollo 14 görevi, 31 Eş 1971’de başladı. Astronotlar, 5 Gücük Ay 1971’de Kamer’a indi ve yaklaşık 9 saatlik benzeri Ay yürüyüşünden bilahare 9 Şubat’ta Dünya’ya ansız döndü. Göreve katılan Düz Shepard ve Edgar Mitchell Kamer’da yürürken, Stuart Roosa kumanda modülünde tohumlarla birlikte yörüngede 34 dolaşma attı. Görev esnasında,  tohumlar sınıflandırıldı ve aynı takım nesil, karşılaştırma açmak amacıyla Dünya’da bırakıldı. Uzaya gönderilecek olan tohumlar, astronot Roosa’nın kitine yerleştirildi, ancak mürettebatın Dünya’ya dönüşü esnasında tohumların yer aldığı kutu patladı ve birçok zürriyet kullanılamaz hale geldi.
Ardından NASA, tohumları filizleninceye büyüklüğünde takip etmesi üzere KÖLE Orman Hizmetleri’ne konfirmasyon etti. Uzay yolculuğundan mıhlı dönen fideler, dünyanın farklı bölgelerine dikildi. Fakat dikilen ağaçlar ayrımsız müddet sonra unutuldu. Bozuk uzay adamı David Williams, durumu kişisel aynı iş haline getirdi ve 1996 yılında ağaçları icat etmek üzere tıpkısı proje başlattı. İlk özellikle 22 Kamer ağacını tespit etmeyi başaran Williams, bulduğu ongun sayısının 83 ’e çıktığını ve günümüze kadar 21’inin öldüğünü belirtti. Ancak Williams’a bakarak bu ölümlerin uzay yolculuğuyla bire bir ilgisi namevcut. Haberimizin sonuna gelmeden önce, şu anda acun üzerinde dikili olan kâh Kamer ağaçlarının fotoğraflarıyla sizleri baş başa bırakalım.