Mustafa Varank, milli müşahede uydusu İMECE’yi inceledi

Türkiye’nin gök alanında çıktı düzlük almak amacıyla teknolojik anlamda attığı adımlar seçme geçen dönme gelişerek büyüyor. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Millete Sesleniş konuşmasında, İMECE’nin 15 Ev’ta gök yolculuğunun başlayacağını duyurmuştu. Endüstri ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank üstelik bu açıklamanın arkası sıra Feza Sistemleri Bütünleşme ve Test Merkezi USET’i görüşme etti. Türk Havacılık ve Gök Sanayii KAZANÇ (TUSAŞ) Akıncı Tesisleri’nde bulunan USET’e ziyaretinde Varank’a, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal ile TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırı Enstitüsü (FEZA) Müdürü Ongun Gökten eşlik etti. Varank, yerli ve milli imkanlarla TÜBİTAK UZAY yoluyla geliştirilen İMECE’yi ve TÜRKSAT 6A’yı inceledi. İncelemelerinin ardından İMECE’nin fırlatma takvimine ilgilendiren değerlendirmede mevcut Varank, şunları kaydetti: “Cumhurbaşkanımızın 15 Ev 2023’te uzaya fırlatılacağını zar ettiği İMECE gözlem uydusunun şu anda uğrunda bulunuyoruz. İMECE müşahede uydusu 680 kilometrede hizmet verecek ve Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü fon ihtiyacını karşılayacak kişi mühendislerimiz ve teknisyenlerimiz marifetiyle tasarlanıp, geliştirilip, üretilmiş yerli ve milli gözlem uydumuz. Tabiatıyla bu uydunun genişlik makro özelliği ortasında gördüğünüz kameranın de bizim tarafımızdan gine açılışını Cumhurbaşkanımızın yaptığı OPMER Optik Tetkikat Merkezi’nde üretilmiş olması.” Mustafa Varank, milli müşahede uydusu İMECE’yi inceledi video

Uydunun mümasil zamanda son testlerine gireceğinin ve fırlatılmak üzere ABD’ye gönderileceğinin bilgisini veren Varank, “İnşallah 15 Aile 2023’te da zat evcil ve milli rasat uydumuzu uzaya fırlatmış olacağız.Yerli ve milli danışma, evcil ve milli müşahede uydumuz de bu kabiliyetleri benzeri kayırıcı noktaya örtmek üzere başlatılmış projeler.” diye konuştu. Varank, İMECE uydusunda geçer not yerel ve milli komponentlere bel ederek, “Benzeri uyduyu farz etmek eke amma bunun ortamında kullandığınız komponentleri, ürünleri de domestik ve milli namına yükseltmek gerçekte o uyduya melfuf derece sağlayıcı amal oluyor. İşte bu gördüğünüz uydudaki bütün bu komponentler felek izlerden, reaksiyon tekeline, x bant vericiye, elektrikli tepi motoruna, pervaz bilgisayarına ve yeryüzü önemlisi kamerasına kadar bilcümle mahsulat domestik ve milli namına geliştirildi, üretildi ve bu uyduyla beraber da uzayda çıkma olacak.” değerlendirmesinde bulundu. Uzaydan gözlem yapabilmek ve kaynak ihtiyacını karşılamanın ülkelerin milli düzenlilik stratejileri ile dahi yakından ilişik olduğuna dikkati çeken Varank, şöyle bitmeme etti: “Burada geliştirdiğiniz bilcümle komponentlerin haddizatında benzeri ihracat potansiyeli var. Bu uyduya analog uyduları bizimle bu arada yarmak hassaten amade sipariş yüklemek isteyen ülkeler var. Haddizatında müşteri satışıyla ilgili benzeri yöre anlaşmayı bile imzaladık ama bunlar somutlaştığında kamuoyuna car edeceğiz. Tığ evcil ve milli peyk kabiliyetlerimizi Türkiye’deki bütün firmaların katılımıyla geliştirmeye çalışıyoruz. Bu manada da Milli Gök Programı’mızda tam bu faaliyetleri sinerjiyle harekete etmek için benzeri hedef koyduk. Milli Gök Programı’mızın önümüze koyduğu hedefleri Türkiye’deki bilcümle kabiliyetlerle bu arada amma ilkin TÜBİTAK UZAY tevessül etmek amacıyla Bakanlığımızın mecbur ve ilişkin kuruluşlarıyla bu arada hayata geçirmeye devam edeceğiz. Türkiye’yi mülhak değerli üretimle iktisadi anlamda kalkındıracağız.”
Varank, Türkiye’nin kilo başına dış satım değerinin 1,5 dolar seviyesinde olduğu bilgisini vererek, şunları kaydetti: “Böyle aynı kamerayı üretip sattığınızda, kilogram başına 86 bin euroya anlayış şansına sahipsiniz. Hem yerli ve milli faziletli çözünürlüklü uydumuzu yaparak kişi asayiş ihtiyacımızı karşılıyoruz amma burada elde ettiğimiz kabiliyeti, mühendisliği, ürünleri sattığımızda çok iri tıpkısı dış satım geliri elde edebiliyoruz. Onun amacıyla uzayla ilgilenmeye, Milli Uzay Programı’nı sımsıkı takip etmeye bitmeme edeceğiz. Şu anda uzaya gönderilecek uydunun çalışmaları bitmeme ediyor. Bu kamer içre buradaki kapakların kapandığını, uydunun toplandığını ve çevresel testlerle beraber bir sekans teste gireceğini biliyoruz. İnşallah teşrinisani ayı bakımından fırlatmaya hazır kuzuluk gelecek. Ocak ayında de ABD’den uzaya fırlatılacak.”
İMECE ile gelişigüzel Türkiye ilk kez metre altı çözünürlüğe eş elektro-gözlükçü tıpkısı peyk kamerasına ehil olacak. Türkiye’nin efdal çözünürlüklü görüntü ihtiyacını evcil imkanlarla karşılayacak İMECE, 15 Karı 2023’teki fırlatmanın ardından 48 saat içinde fon verecek.680 kilometre irtifada güneşe senkronik yörüngede fariza yapacak İMECE’nin dizayn, istihsal, anahtar, bütünleşme ve testleri, düzlük istasyonu anteni ve yazılımları evcil imkanlarla geliştirildi. TÜBİTAK FEZA eliyle geliştirilen ekipmanlara TÜBİTAK Millî Metroloji Enstitüsü (UME) Manyetometre ve Mıknatısi Tork Çubuğu ile TÜBİTAK Marmara Araştırı Merkezi (MAM) üstelik Sabit Gündüz Paneli ile katkı verdi. Coğrafi kısıtlılık olmaksızın Dünya’nın herhangi bir yerinden efdal çözünürlüklü kaynak elde edecek olan İMECE, tayin ve teşhis, doğal kıyamet, haritalama, tarımsal çalışmalar kabilinden bir nice alanda Türkiye’ye hizmet verecek. Sivil ve düzenlilik amaçlı kullanılabilecek uydunun tasarım fariza ömrü 5 yıl adına planlandı. İMECE’den elde edilecek deneyim, Türkiye’nin ileride geliştireceği uydulara altyapı oluşturacak. Türkiye bir yandan bu garip nazik teknolojilere cemaat olurken farklı taraftan da feza alanında yetik insan gücü ve vukuf birikimi elde edecek. AA’nın haberine göre İMECE ile geliştirilen komponentler şunlar: KKS azrail, ruz algılayıcı, yıldızizler, tepki tekeri, tepki tekeri arayüz ekipmanı, elektro-optik azrail, x bant donör yönlendirilebilir duyarga, S bant antenler, malumat tazyik araç formatlama ekipmanı, S bant almaç verici, elektrikli itki motoru ve mahrukat beslek ekipmanı, x bant verici.​​​​​​​ .