Mimar Sinan’ın Ege’deki tek eseri: Muradiye Camisi

Vakıflar Genel Müdürlüğünce geçen yıl 16 Mart’ta restorasyonuna başlanan caminin kubbesi yenilendi, kurşunları değiştirildi, çinilerinin bakımı yapıldı. Caminin bahçesi dahi Şehzadeler Belediyesi vasıtasıyla yapılan peyzaj çalışmasıyla yıpranmamış görünüme kavuştu. Kentin makro turizm merkezlerinden biri olan cami, bugün cuma namazıyla baştan ibadete açıldı. Mimar Sinan’ın Ege Bölgesi’ndeki tek eseri olan ve Şehzadeler ilçesinde meydan düz 4 asırlık Muradiye Camisi ve Külliyesi, kentin arz şanlı yapıtları ortada bulunuyor.
3. Meram namına 1583-1592 yıllarında yaptırılan külliye, cami, fakülte, imaret ve dükkanlardan oluşuyor. Projesi Mimar Sinan’a ilişkin olan külliyenin inşası Mimar Mahmut Ağa tarafından başlatıldı, ölümü üzerine Mimar Mehmet Ağa yoluyla tamamlandı. Fakülte, alışılmış Osmanlı fakülte cazibe ve şekline tutkun kalınarak yapıldı. Külliyenin arz abiye bölümünü oluşturan kesme taştan yapılmış “huysuz T” düzenlenen cami, alışılmış Osmanlı mimarisinin yer albenili örneklerinden biri kendisine biliniyor. Cami, beyninde büyük merkezi kubbe, yanlarda ve güneydeki mihrap çıkıntısında ise tonozlu çatı sistemiyle örtülüyor.
Yıldız cephesinin köşelerinde yegâne şerefeli tıpkısı çift minare bulunuyor. İnce süslemelerle süslenmiş iç mekana, fildişi, sedef hastalığı ve kaplumbağa kakmalarla süslü koşa kanatlı aynı kapıdan giriliyor. Mihrap duvarı, İznik çinileriyle kaplı ve mermer minber haddinden fazla değerli ayrımsız danışma eseri yerine nitelendiriliyor. Kayırıcı pencerelerde içki işi süslemeler vadi alıyor. Güneydoğu köşesindeki mermerden işlenmiş hünkar mahfilinin tavanı malkari işlemelerle, kümbet, tonoz, kemer ve pencerelerin etrafı ise çeşit işleriyle süslü bulunuyor.