Milyonlarca tekaüt meze ikramiyesinde beşaret bekliyor

Yapılan tıpkı kanuni düzenleme ile 2018’den itibaren emeklilere dini bayramlarda 1.000 lira ikramiye verilmeye başlandı. İkramiyeler 2021’üstelik 100 lira artışla 1.100 liraya yükseltildi. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emeklilere verilen 1.100 teklik bayram ikramiyesinin değerinin pahalılık ve hayat pahalılığı karşısında azaldığını belirterek milyonlarca emeklinin bayram müjdesi beklediğini aktardı. Ergün, avlu pahalılığının ve basında sâdır haberlerin, emeklilerde söz ikramiyelerinin yükseltileceği yönünde tehlikeli bire bir beklenti oluşturduğuna dikkati çekerek, seçkin aktarılma Türkiye’nin dört bir yanındaki yüzlerce emekliden ikramiye artışıyla ilgilendiren telefon ve nabız aldıklarını bildirdi. Serencam benzeri yıl içerisinde 1.100 lira alay ikramiyesinin döviz zayıf ve şişkinlik karşısında erdiğini vurgulayan Ergün, şunları kaydetti: “Emeklilerimiz, 2018 yılında 1000 teklik ikramiyeyle birçok ihtiyacını giderebiliyordu. O dolaşma 1.000 teklik ikramiyeyle emeklilerimiz, kurbanını aldığı üzere torunlarına harçlık üstelik verebiliyordu. Zaman 1.100 teklik olan ikramiyeyle emeklilerimizin bunları yapması cins değil.
Çarşıda pazarda fiyatlar artarken, emeklilerin alay ikramiyesi bire bir kaldı. Oysa küçümseme ikramiyelerine, aylıklara temas altı ayda aynı yapılan ve enflasyona endekslenen artışlar uygulanıp, bu yılın üç aylık TÜFE artışı de arttırma edilseydi ikramiye rakamı 2 bin 903 lira olurdu. Antrparantez, 2018’bile yeryüzü bağan zahmetli aylığı temel alınarak ödenen meze ikramiyeleri zaman da benzeri sendrom, yani sunu bağan mütekait aylığı baz alınarak ödenseydi 2 bin 500 liraya yükselirdi. Zaman geldiğimiz noktada, pahalılık ve avlu pahalılığı karşısında 1.100 lira alay ikramiyesinin değeri azalmıştır.
TÜED yerine, ikramiye rakamının bildirme düşük zor maaşı olan 2 bin 500 liraya yükseltilmesini istiyoruz.” Ortaya çıkan faziletkâr beklentinin sahn kırıklığına dönüşmemesi gerektiğini anlatım fail Ergün, “Emeklilerimiz, saraka öncesi çarşıda pazarda, torbasını ve filesini bakmak istiyor. Çocuklarına, torunlarına utangaç olmamak istiyor. İhtiyacını alabildiği tıpkısı kortej eylemek istiyor. Kortej ikramiyesi bunun üzere mefret bire bir fırsattır. Sayın Cumhurbaşkanımızdan beklentimiz ömürlerini bu ülkenin mamure ve inşasına harcayan, bu ülkenin annesi ve babası olan emeklilerimizin yüzünü güldürecek ayrımsız rakamı, kortej müjdesi adına açıklamasıdır. Milyonlarca emeklimiz bu müjdeyi beklemektedir.” dedi.