Malatya’da tarımsal tuman, binlerce aileyi mağdur etti

Malatya Tecim Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Hava Bilgisi Genel Müdürlüğü ’nün son biraz gündür Türkiye genelinde itici albeni dalgasının İç ve Gün Doğusu Küçük Asya Bölgeleri ’nde ekili olacağı üzerine uyarıda bulunduğunu anımsatarak, 3 gündür sevimsiz gelgel dalgasının görüldüğü Malatya ’üstelik 13 April ’ı 14 April ’a bağlayan gecede tarımsal donun yaşandığını kaydetti. Özcan, yaşanan zirai donla ilgili yer çalışmalarına önceden, bir nice üreticinin bahçesinde incelemede bulundu. ANKA’nın haberine bakarak; Malatya Ovası ’nda 650 ile 1200 arası rakımın olduğu bölgelerde kayısının iri korkulu oranda beis gördüğünü tamlayan Özcan, zararın 2014 ’te yaşanan giysi olayı ile eş ölçekli olduğunu söyledi. Özcan, “Bu bölgeler mart ayında bir sevimsiz gelgel dalgasıyla çiçeklenme döneminde bölümsel aynı rötar yaşamıştı. O dönemde bunun aynı üstünlük adına görüldüğünü ancak tıpkısı dezavantaja üstelik dönüşebileceğini rapor etmiştim. Özcan, sabahın erken saatlerinden itibaren sahada tetkik yaptıklarını ifade ederek şunları söyledi: “2014 yılında muammer olduğumuz zirai don ile 13 April ’ı 14 April ’a bağlayan akşam yaşanan zirai giysi ortada aynı benzerlik görülüyor. İklim değişiklikleri, sezonluk geçişlerdeki bu engel ve teessürat, global ısınmadan kaynaklanan bu değişim beribenzer imdi kayısıda çokça pres bire bir dönem namına görülüyor. Serencam 3 yıldır çok düşük aynı rekolte oluyordu. Yüzde 100 rekolteyi maalesef son yıllarda yakalayamıyorduk. Bu durumda tamamen abuhava değişikliklerine mecbur. İlkbahar geç donlarının kayısıda akıbet zamanlarda etkisi çoğaldı. Bu yıl üreticilerimiz, son yıllarda yaşanan bağan rekolteden mustaripti ve bu sene yüksel benzeri rekolte beklentimiz vardı. Yağış miktarları ve abuhava kayısının lehine gidiyordu amma yaşanan benzeri tarımsal külot üreticimizi damarı bozuk etkileyecek.”
Malatya ’ya ve Türkiye ’ye eski olsun dileklerini ileten Özcan, “Malatya kayısısı her hangi büyüklüğünde Malatya ekonomisini pahal anlamda etkilese dahi mevki ekonomisine üstelik tehlikeli anlamda döviz geriden tıpkısı ürün.Yine bu gecede kısmi ayrımsız tuman beklentisi var. Rakımın faziletli olduğu bölgelerde zayiatın ne büyüklüğünde koyu olduğunu birlikte biraz bölüm bilahare göreceğiz. Henüz dosdoğru rakamların çıktığı bilgileri bile pazartesi günü Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile yapacağımız eş çalışmayla kamuoyuna açıklayacağız” ifadelerini kullandı. 2022 yılında geçmiş 3 aylık dönemde 18 bin tonun üstünde ark kayısı ihracatının gerçekleştirildiği bilgisini de veren Özcan, “Bunun karşılığında 90 milyon doların üzerinde tıpkı sağlık elde ettik. İkinci 3 aylık çeyreğe doğru gidiyoruz. April ayının evvel 10 gününde birlikte ihracatımız haddinden fazla mebzul. İhracat gelirlerimizde da yavaş anlamda aynı çıktı bahis konusu. 100 bin ton dış satım ve 500 milyon dolar dirimlik hedefimiz olduğunu gelişigüzel fırsatta dile getiriyoruz. Bu anlamda dahi bu yılki verim bizim üzere çokça önemliydi. Hedeflerimize ulaşabilmek amacıyla yüksek rekolte beklentimiz vardı.İnşallah bu yılı da oranlama ettiğimiz rakamlarla kapatırız” dedi. Darende Tarım Odası Başkanı Orhan Kişmiri ise ayrımsız yılın emeğinin tıpkısı gecede yok olduğunu söyledi. Kişmiri şunları söyledi: “Darende Ekincilik Odası olarak kayısı bahçelerinde incelemelerde bulunuyoruz. 13 Nisan ’ı 14’e bağlayan tün külot olayı yaşandı ve binlerce çiftçimizi karşıt etkiledi. Şu anda Akçatoprak mahallemizdeyiz. Meyveyi bırakalım dikme ağaçlıktan hamiş yemiş diye niteleyerek bire bir öz kalmamış. İçler acısı bire bir genişlik. Hasarımız çokça efdal oranda. Bu araçların ekonomiye katkı sağlaması amacıyla 18 ay geçmesi gerekiyor.  Bu süreçte nasıl geçineceğiz ve ağaçlarımızın bakımlarını elbette yapacağız. İlaçlamadır, gübrelemedir, traktörün yakıtı ve sulama kadar ağır sıklet giderler olacaktır. Bu bölgemizde sabık sene de kayısı olmamıştı.  Kısacası vatandaşların durumu içler acısı. Kerem büyüklerimiz çiftçilerimize bire bir nebze olsun duygusal suyu kendisine bindi olurlarsa en azından tarımsal faaliyetlerini sürdürebilirler.  Destek olunmazsa faaliyetlerini sürdürmeleri imkânsızlaşmıştır.”
Akçatoprak Mahallesi muhtarı Mahmut Berçin ise “Tarımda istediğimiz verimi alamadığımız amacıyla mahalle nüfusumuz 80 haneden 40 haneye düştü” dedi.