Lise öğrencileri İHA geliştirdi

Lise öğrencileri, geliştirdikleri İnsansız Gelgel Ara Bulucu (İHA) ile Defans Sanayii’ne ayn kırpıyor. Türkiye’nin bilişim alanında önce ve tek tematik lisesi olduğu tamlanan Sivas Bilişim Teknolojileri Mesleksel ve Beceri Anadolu Lisesi’nde yetişek gören Ferhat Turan Karadeve, Emre Sait İnanıcı ve Enes Ceylan, danışman öğretmenleri Sedat Sönmez ile TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Uygulayım Bilimi Festivali kapsamında Gaziantep’te planlı Türkiye Ilmî ve Ustalık Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Liseler Arası İHA yarışmasına akmak amacıyla İHA geliştirdi. Yarışmada arz ongun süreleri yaparak 92,49 puanla Türkiye birincisi olan Sivaslı genç yeteneklerin İHA’sı, saatte 70 ila 80 kilometreye ulaşabilen hızıyla saniyede 20 metre öğün katedebiliyor. Özerk uçuş özelliği bile bulunan 4 motorlu, 1,8 kilogram ağırlığındaki İHA, bu özelliğiyle 3 kilograma büyüklüğünde yükü 1,5 kilometre büyüklüğünde uzağa götürüp kalın kafalı dönebiliyor. Gençlerin müşavir öğretmeni Sivas Enformatik Teknolojileri Mesleksel ve Beceri Küçük Asya Lisesi elektronik beyin öğretmeni Sedat Sönmez, rota takibi ve kargo taşıma koyulmak için iki görevi ayırmak amacıyla tasarladıkları İHA’yı, bindi görmeleri halinde henüz de geliştirebileceklerini söyledi.Bununla alay malay saatte 70-80 kilometre arası tıpkısı hıza ulaşabiliyor ve saniyede 20 metre katedebiliyor. İHA’mızın sunu şanlı özelliği ise özerk uçabilmesi. Yani insana gerekseme duymadan zat başına hedefine gidip gelebilme özelliğine sahip. Aldığı yükle birlikte tahminî 1,5 kilometre mesafedeki hedefine yükünü bırakıp düşüncesiz gelebiliyor.
Tığ ‘Sivas Bilişim’ kendisine İHA’mızı henüz de yükseltmek istiyoruz. Örneğin defans sanayisinde kullanılabilecek, sınırlarda devriye gezen askerlerimize cephane taşıyabilecek İHA’lar geliştirebiliriz. Aslında bizim amacımız savunma sanayine aynı fikir oluşturmak. Elektronik aksamını değiştirerek, sensörler ekleyerek savunma sanayisinin işine yarayabilecek bir drone yapmayı hedefliyoruz.”
12.Karadeve, “Destekler geldiğinde İHA’mızın özelliklerini daha de dip seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz. Örneğin fon işleme eklentisi ve özlük yazılımımızı geliştirerek defans sanayisine güruh İHA’lar kategorisinde faydalı olabileceğimize inanıyoruz. Derinti İHA’lar özellikle sınır keşiflerinde büyük görevler üstlenerek askerlerimize apotr olacaktır.” dedi. 11. dershane öğrencisi Enes Ahu dahi hem özlük projelerini yükseltmek hem dahi sonraki kuşakların ülkesine hayır işler çıkarabilmesi için teknolojik açıdan imdi destek beklediklerini rapor etti. .