KDV indirimi resmilik kazandı

Güzeşte haftalarda KDV sadeleştirme çalışmaları yapılmıştı. Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan, geçkin üstelik Hükûmet toplantısının ardından açıkladığı KDV indirimini kamuoyuna duyurdu. Yeni KDV uygulamaları kapsamında anne gerekseme ürünlerinden konuta, sertifikalı çocuk ve fidandan tıbbi cihazlara kadar bire bir haddinden fazla ürünün munzam değer vergisinde (KDV) oranında değişikliğe gidileceği galiba oldu. Reisicumhur Erdoğan’ın geçkin açıkladığı KDV indirimi kararı bugünkü Resmi Gazete’de yayınlandı. Böylecene KDV uygulanacak indirimlerin detayları anlaşılan oldu. Karar, 1 Nisan’dan itibaren yürürlüğe girecek.
“Dünyalık ve Hizmetlere Uygulanacak Ilişik Derece Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Mübayenet Yapılmasına Dair Cumhur Reisi Kararı”, Resmi Gazete’dahi yayınlandı. İkinci el motorlu kişmiri taşıtı ticaretiyle iştigal fail mükelleflerce yüzde 18 KDV oranı uygulanarak satın alınan araçların teslimi ile hususi matrah uygulanarak yapılan teslimlerde yüzdelik 18 KDV uygulanacak. 6306 basit Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Için Kanun kapsamında ihtiraz çatı alanı ve riskli alan adına belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerlerde dönüşüm projeleri çerçevesinde yapılan konutların kemiksiz alanının 150 metrekareye büyüklüğünde olan kısmı üzere uygulanacak KDV oranı yüzde 1 olacak. Konutların kesin alanının 150 metrekareye kadar olan kısmı için KDV oranı yüzde 8 olarak uygulanacak. Arsa ve yerey teslimlerindeki KDV oranı birlikte yüzde 18’den yüzde 8’e indirilecek.
Kararın yürürlük tarihinden önce yapı ruhsatı alınmış veya amme çekicilik ve kuruluşları ile bunların iştirakleri vasıtasıyla ihalesi işlenmiş projeler kapsamında inşa edilen konutlar amacıyla çarkıt hükümlerin uygulanmasına devam edilecek. Yüzde 8 KDV oranı kapsamına Sağlık Bakanlığı eliyle yayınlanan “Tıbbi Maşa Yönetmeliği” ve “İn Vitro Tanılama Amaçlı Tıbbi Alet Yönetmeliği” hükümlerine bağımlı olan cihazların teslimi ile bunların kiralanması hizmetleri dahi dahil edilecek. nitelikli lokanta ruhsatı ya üstelik pres belgesine ehil yerler ile üç yıldız ve eğin oteller, tatil köyleri ve aynı tesislerin bünyesindeki lokantalar üzere geçerli yüzdelik 18 KDV oranı yüzde 8’e düşürülecek. Yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemilerinin KDV oranı yüzdelik 18 kendisine uygulanacak. Abdesthane kağıdı, bebek bezi ve temiz pedde KDV indirimiSabun, şampuan, arıtıcı, dezenfektanlar, yıvışık baş bezi (sabun, deterjan veya mahlul emdirilmiş olsun olmasın), tuvalet kağıdı, kağıt silgi, kağıt baş bezi ve peşkir, diş fırçası ve macunu, diş iplikleri ile çağa bezi, hijyenik ped kadar ürünlerin satışında KDV oranı yüzdelik 18’den yüzdelik 8’e indirilecek. Yüzde 8 KDV oranı muteber tarım makinelerinin kapsamına sütçülükte makbul makine ve cihazlar ile yumurtaları, meyveleri yahut başka tarım ürünlerini ağırbaşlılık yahut büyüklüklerine bakarak ayırmaya yahut temizlemeye muhtemelen araba ve cihazlar üstelik karışma edilecek.