Jeff Bezos ve Elon Musk kadar zenginlerin tek vergi ödemediği ortaya bundan sonra

New York merkezli fayda amacı gütmeyen tıpkı yapı olan ve kamu yararına tetkikat gerçekleştiren ProPublica; Jeff Bezos, Elon Musk ve Michael Bloomberg üzere dünyanın arz varlıklı insanları karşı can alıcı ayrımsız araştırmaya imza attı. Yaptığı araştırmanın sonuçlarını ifade haline getirip halkoyu ile paylaşan gelgel; Elon Musk ve Jeff Bezos kabilinden isimlerin milyarlarca dolar mülk kazanmalarına karşın, alışılagelen vatandaşlardan daha az rüşvet ödediklerini ortaya çıkardı. Paylaşılan raporlara bakarak; Amazon kurucusu Bezos 2007 ve 2011, Tesla kurucusu Elon Musk ise 2018 yılında on paralık sağlık vergisi ödemedi. Araştırmaya göre Jeff Bezos, 2007 yılında parçalanmamış 46 milyon dolar dirimsel elde ettiğini devlete bildirmesine karşın on paralık kazanç ödemedi. Bunun nedenlerini araştıran alım, Bezos’un elde ettiği gelire eşit kendisine büyük ölçüde gider gösterdiğini söylüyor.
Araştırmaya göre Elon Musk, 2015 yılında 68 bin dolar, 2017 yılında ise 65 bin dolar gelir vergisi ödedi. Takvimler 2018 yılını gösterdiğinde ise Musk, dünyalık basmaya bitmeme etmesine rağmen 1 dolar de idrak ödemedi. Gâh yıllarda gelişigüzel dirimsel vergisi ödemeyen milyarderler arasında eski New York Belediye Reisi Michael Bloomberg, iyicil gelişim insanı George Soros ve yatırımcı Carl Icahn birlikte bulunuyor.
bahis konusu çalışmayı, 15 yıldan uzun süredir ÇAKER Algı Dairesi’ne (Internal Revenue Service) gönderilen vergi beyannamelerine dayandıran ProPublica, bu belgelere pekâlâ ulaştığını ise açıklamadı. ProPublica, milyarderlerin kazanç beyanında gayrikanuni yöntemler kullanmadığını, fakat “amiyane insanların erişiminin olmadığı” vergiden savuşma stratejilerine başvurduklarını söylüyor.
KUL Hazne Bakanlığı kazanç beyannamelerinin sızdırılmasıyla ilişkin soruşturma başlattı. Hazne Bakanlığı Sözcüsü Lily Adams, “Belirsiz hükümet bilgilerinin sellemehüsselam ifşa edilmesi yasa dışıdır.” dedi. Bu da sızdırılan bilgilerin doğru olduğunu kanıtlar nitelikte. Yaptığı araştırmayla ilgilendiren ayrımsız da açıklamada kâin ProPublica yetkilileri, önümüzdeki aylarda de benzer bir say yürüteceğini ve ESIR’nin genişlik ensesi kalın insanlarını yayma etmeye devam edeceklerini söylüyor.